Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая юльки готовая.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

3.2 Підходи до управління дебіторської заборгованості.

Управління дебіторською заборгованістю безпосередньо впливає на прибутковість компанії і визначає дисконтну та кредитну політику для малоефективних покупців, шляхи прискорення запитання боргів і зменшення безнадійних боргів, а також вибір умов продажу, що забезпечують гарантоване надходження грошових коштів.

До прийомів управління дебіторською заборгованістю відносяться: облік замовлень, оформлення рахунків і встановлення характеру дебіторської заборгованості. Серед підлягають розгляду моментів є деякі, які потребують особливої ​​уваги, наприклад необхідність пошуку шляхів скорочення середнього проміжку часу між завершенням операції з продажу товару та випискою рахунка-фактури покупця. Ви також повинні оцінювати можливі витрати, пов'язані з дебіторською заборгованістю, тобто упущена вигода від невикористання коштів, замість їх інвестування.

Управління дебіторською заборгованістю пов'язано з двома видами резервів часу - на виписку рахунку-фактури і відправку поштою. Час на виписку рахунку - це кількість днів від відправлення товару покупцеві і до висилки рахунку. Очевидно, що компанії слід надсилати рахунки одночасно з товаром. Час поштової доставки - між підготовкою рахунки-фактури н отриманням його покупцем. Час поштового проходження документів може бути скорочено за рахунок децентралізації виписки рахунку-фактури та поштового відправлення (використовуючи службу термінових поштових відправлень для великих рахунків-фактур з врученням в передбачені терміни або надаючи знижки за авансові платежі).

Кредитні умови. Ключовим моментом в управлінні дебіторською заборгованістю є визначення термінів кредиту (наданого покупцям) які впливають на обсяги продажу та отримання грошей. Наприклад, надання більш тривалих термінів кредиту, ймовірно, збільшить обсяг продажів. Терміни кредиту мають пряме відношення до витрат і доходу, пов'язаним з дебіторською заборгованістю. Якщо терміни кредиту жорсткі, у компанії буде менше інвестованих грошових коштів у дебіторську заборгованість і втрат від безнадійних боргів, але це може призвести до зниження обсягів продажів, зменшення прибутків та негативної реакції покупців. З іншого боку, якщо терміни кредиту неконкретні, компанія може домогтися збільшення обсягів продажів і більшого доходу, а й ризикує збільшити частку безнадійних боргів і великими витратами, пов'язаними з тим, що малоефективні покупці затягують оплату. Терміни дебіторської заборгованості прямуєте лібералізувати, коли ви хочете позбутися від надлишкових товарно-матеріальних запасів або застарілої продукції або якщо ви працюєте в галузі промисловості, товари якої призначені для сезонних продажів (наприклад, купальні костюми). Якщо ваш товар є швидкопсувним, ви повинні використовувати короткострокову дебіторську заборгованість і по можливості практикувати оплату при постачанні.

При оцінці платоспроможності потенційного покупця слід враховувати чесність покупця, фінансову стійкість і майнове забезпечення. Кредитну надійність покупця можна оцінити кількісними методами аналіз регресу, який розглядає зміну залежною: змінної, що має місце при зміні незалежної (інформативною) змінної. Цей метод особливо корисний, коли вам потрібно оцінити велику кількість дрібних покупців. Слід ретельно оцінювати можливі втрати за безнадійними боргами, якщо ваша компанія продає товари багатьом покупцям і тривалий час не міняє свою кредитну політику.

Продовження кредиту тягне за собою додаткові витрати: адміністративні витрати діяльності кредитного відділу, комп'ютерної служби, а також комісійні, які виплачуються спеціальним агентствам, визначальним кредитоспроможність позичальників або якість цінних паперів.

ВИСНОВОК

Отже, у сучасних умовах господарювання, за наявності конкуренції як невід’ємного елемента ринкової еконоиіки та складнощів реалізації та збуту продукції підприємства продають її , використовуичи форми послідовної оплати. Таким чином у підприємств з’являється дебіторська заборгованість.

Дебіторська заборгованість – це суми, заборговані покупцями і замовниками.

Узагальнюючим показником дебіторської заборгованості є її оберненість. Розраховується фактична та очікувана обіговість на разі умов договорів. Оберненість виступає взагалі показником ліквідності і якості дебіторської заборгованості, вона розраховується як відношення відвантаженної продукціії за реалізаційними цінами до середньої дебіторської заборгованості за аналізований період. Цей коефіцієнт показує, скільки раз дебіторська заборгованість створюється на підприємстві і надходить йому за аналізований період.

В наш час важливе значення відіграє також порівняльний аналіз дебіторської та кредиторської заборгованості. Зіставлення дебіторської та кредиторської заборгованостей являється одним із етапів аналізу дебіторської заборгованості, дозволяє виявити причини появи дебіторської заборгованості.

Я збільшення, так і зменшення дебіторської та кредиторської заборгованості можуть призвести до негативних наслідків для фінансового стану підприємства.

Так, зменшення дебіторської заборгованості порівняно з кредиторською може статися через погіршання стосунків з клієнтами, тобто через зменшення кількості покупців продукції.

Збільшення дебіторської заборгованості порівняно з кредиторською може бути наслідком неплатоспроможності покупців.

Якщо порівняти показники дебіторської заборгованості, можна зробити висновки щодо того, поліпшився чи погіршав стан розрахунків з покупцями порівняно з минулим роком. Якщо на підприємстві зросла сумнівна дебіторська заборгованість, а також загальна частка дебіторської заборгованості у загальному обсязі оборотних коштів, то можна зробити висновок про зниження ліквідності поточних активів у цілому, а отже, про погіршення фінансового стану підприємства.

Розглядаючи питання аналізу дебіторської заборгованості підприємства також слід приділяти увагу вивченню та аналізу її динаміки, складу, структурі та якості.

Зовнішній аналіз стану розрахунків з дебіторами базується на даних форм № 1 „Баланс” (третій розділ активу) і № 1-Б. Для внутрішнього аналізу використовують дані аналітичного обліку рахунків, призначених для узагальнення інформації про розрахунки з дебіторами.

Бухгалтерськ звітність має давати повне достовірне уявлення про фінансове становище організації, фінансові результати її діяльності.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Анализ хозяйственной деятельности в промышленности: Учебник для ВУЗов. Минск – 1998, 356 с.

  2. Анализ финансово-хозяйственной деятельности предприятий и обьединений. Под ред. В. И. Рыбина: М. – 1989, 278 с.

  3. Артеменко В. Г., Белендир М. В. Финансовый анализ: Учебное пособие – М. – 1997, 255 с.

  4. Ізмайлова К. В. Фінансовий аналіз: Навчальний посібник – К. МАУП, 2000, 325 с.

  5. Ковалев В. В. Финансовый анализ: Управление капиталом. Выбор инвестиций. Анализ отчетности. – М. – 1999, 512 с.

  6. Коробов М. Я. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств. Навчальний посібник, К. – 2002, 423 с.

  7. Крамаренко Г. О. Фінансовий аналіз і планування. Київ: Центр навчальної літератури, 2003. – 224 с.

  8. Лахтіонова Л. А. Фінансовий аналіз суб’єктів господарювання: Монографія. – К.: КНЕУ, 2001 – 387 с.

  9. Мец В. О. Економічний аналіз: Навчальний посібник. – К.: КНЕУ, 2001 – 236 с.

  10. Попович П. Я. Економічний аналіз діяльності суб’єктів господарювання. Підручник. – Тернопіль: Економічна думка, 2001 – 454 с.

  11. Тарасенко Н. В. Економічний аналіз. Навчальний посібник. – 3-тє видання, виправлене і доповнене. – Львів: „Мегаполія плюс”, 2004 – 344

12.Економічний аналіз: Навч. посібник/ М.А. Болюх, В.З. Бурчевський, М.І. Горбаток; За ред. Акад.. НАНУ, проф.. М.Г. Чумаченька. – К.: КНЕУ, 2001. – 540 с.

13.Житна І.П. Економічний аналіз господарської діяльності підприємств. – К.: Вища шк.., 1992.

14.Іваненко В.М. Курс економічного аналізу. – К.: Знання прес, 2000.

15.Ковалев В.В., Волкова О.Н. Анализ хозяйственной деятельности предприятия. - М.: ПБОЮЛ М.А. Захаров, 2001. - 424с.

16.Прыкина Л.В. Экономический анализ предприятия: Учебн. Для вуза. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2001. – 360 с.

17.Савицкая Г.В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия: Учеб. – М.: ИНФРА-М, 2002. – 336с.

18.Экономический анализ: ситуации, тесты, примеры, задачи, выбор оптимальных решений, финансовое прогнозирование / Под ред. М.И. Баканова, А.Д. Шеремета. – М.: Финансы и статистика, 2000.

19.Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99р. №996-ХІV зі змінами і доповненнями.

20.Закон України «Про податок на додану вартість» №168/97-ВР від 3.04.97

21.Інструкція «Про використання плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань та господарських операцій підприємств та організацій», затверджена наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99р. № 291.

22.Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку.

23.Методичні рекомендації по застосуванню реєстрів бухгалтерського обліку.

24.Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 10 «Дебіторська заборгованість».

25.Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 13 «Фінансові інструменти».

26.Міжнародний стандарт фінансової звітності 1 «Перше подання фінансової звітності».

27.Міжнародний стандарт фінансової звітності 32 «Фінансові інструменти: розкриття та подання».

28.Міжнародний стандарт фінансової звітності 39 «Фінансові інструменти: визнання та оцінка».

29.Бабіч В. В., Сагова С. В. Фінансовий облік (облік активів): Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2006. — 282 с.

30.Бухгалтерський фінансовий облік: Підручник для студентів спеціальності «Облік і аудит» вищих навчальних закладів. / За редакцією проф. Ф.Ф. Бутинця. – 5-е вид. і перероб. – Житомир: ПП «Рута», 2003. – 726с.

31.Бухгалтерський фінансовий облік [текст]: підручник для студентів спеціальності «Облік і аудит» вищих навчальних закладів [Ф. Ф. Бутинець та ін.]; під заг. ред. [і з передм.] Ф. Ф. Бутинця. – 8-ме вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП «Рута», 2009. – 912с. – 1000примю – ISBN 978-966-8162-49-7

32.Герсим П.М., Журавель Г.П., Хомин. Фінансовий, управлінський та податковий облік у господарських товариствах.Тернопіль,2003. – 522с.

33.Давидюк Т. В., Панченко І. А., Свідерська О.О. Навчальний посібник для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів / За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця, проф. Т. Б. Трифонова, А. Марчевої. – Жтомир: ЖДТУ, 2005. – 204с.

34.Коблянська О.І. Фінансовий облік: Навч. посіб. – к.: Знання. 2004. – 473с.

35.Лишиленко О.В. Бухгалтерський фінансовий облік. Навчальний посібник. Київ: Вид-во «Центр навчальної літератури», 2004. - 528с.

36.Малюга Н.М. Наукові дослідження в бухгалтерському обліку: Навчальний посібник для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів./ за ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. – Житомир: ПП «Рута», 2003. – 476с.

37.Пушкар М.С. Фінансовий облік: Підручник. – Тернопіль: Карт-блант. 2002. – 628с.

38.Ткаченко Н. М. Бухгалтерський фінансовий облік, оподаткування та звітність: Підручник. – 3-те вид. допов. і перероб. – К.: Алерта, 2008. – 926с.

39.Чебанова Н. В., Василенко Ю. А. Бухгалтерський фінансовий облік: Посібник. – К.: Видавничий центр «Академія», 2002. – 672с.