Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2Відбудова Голод 46.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
34.81 Кб
Скачать

Четвертий п'ятирічний план відбудови і розвитку народного господарства України на 1946-1950 рр.

Березень 1946 р. — Верховна рада СРСР прийняла Закон про п'ятирічний план відбудови і розвитку народного господарства СРСР.

Серпень 1946 р. — Верховна рада УРСР прийняла Закон про п'ятирічний план відбудови і розвитку народного господарства України.

1. Цей план спирався на характерну особливість тоталітарної системи: можливість розпоряджатися ресурсами без огляду на потреби людей, а на власний розсуд і не несучи ніякої відповідальності за ухвалення неправильних рішень.

2. Він передбачав відбудувати розорені райони, підняти промисловість і сільське господарство, відродити культурно-освітню сферу, діяльність наукових установ і навчальних закладів.

3. Основні кошти держава спрямовувала на відбудову важкої промисловості за рахунок розвитку легкої промисловості, виробництва товарів народного споживання, розвитку соціальної сфери і сільського господарства, науки та культури, що асигнувалися за так званим залишковим принципом.

4. Радянське керівництво зосереджувало максимальні фінансові та людські ресурси на розвитку військово – промислового комплексу, проводячи політику мілітаризації економіки.

5. Обсяг капітальних вкладень на п'ятирічку становив 65 млрд крб, що перевищувало рівень капіталовкладень у народне господарство всього СРСР у першій п'ятирічці.

6. На розвиток важкої промисловості було спрямовано 88% усіх капіталовкладень. Пріоритетними галузями народного господарства було визнано:

• вугільну промисловість,

• електроенергетику,

• металургійну промисловість,

• машинобудування,

• транспорт.

7. Капіталовкладення в легку промисловість становили лише 12%, в сільське господарство не перевищували 7% загального обсягу асигнувань.

8. Державна політика щодо сільського господарства була скерована на форсування виробництва сільськогосподарської продукції, необхідної для забезпечення фабрик сировиною, населення міст — продовольством, а також для покриття імпортних потреб ряду країн Східної Європи, хоча це досягалося ціною важкої, ручної, безплатної праці селян.

9. Традиційними були заходи й методи реалізації виконання плану та мобілізаційно-пропагандистська штурмовщина, «соціалістичні змагання», «директиви», «зустрічні плани»…

Наслідки відбудовчих процесів

  • Протягом 1946-1950 рр. відбудовано зруйновані в роки війни промислові підприємства, шахти, електростанції.

  • Повністю відновлено основні галузі економіки УРСР — металургія та енергетика. Переводилися на випуск мирної продукції підприємства, які випускали в роки війни військову продукцію.

  • Зросли обсяги промислового виробництва. У 1950 р. обсяг промислового виробництва перевищив довоєнний рівень на 15 %.

  • Створено нові галузі промисловості — радіотехнічна, приладобудування, автомобілебудування та ін.

  • Побудовано нові великі заводи — Київський авіаційний. Одеський автоскладальний. Харківський підшипниковий. Запорізький трансформаторний. Львівський інструментальний та Ін. Введено в експлуатацію газопровід Дашава-Київ. У Західній Україні почалося освоєння нових родовищ нафти, газу, вугілля, сірки.

  • Україна відновила свою роль у промисловому потенціалі СРСР, за рівнем Індустріального розвитку випередила багато країн Європи.

  • У грудні 1947 р. завдяки зростанню виробництва сільськогосподарської продукції були скасовані продовольчі картки, зникла загроза голоду.

  • Україна знову стала житницею і тваринницькою базою СРСР.