Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Абрамович.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
295.42 Кб
Скачать

Розділ і. Організаційно- економічна характеристика тов «земля»

Тривалий час в Покровському районі Дніпропетровської області існував радгосп «Земля». В подальшому даний радгосп було трансформовано у колективне сільськогосподарське підприємство «Земля». За своєю суттю це була лише формальна зміна вивіски на конторі господарства. Відомо, що так само, як і радгоспи, колективні сільгосппідприємства не відповідали ринковим умовам господарювання на землі. З виникненням нових майнових відносин встала необхідність в новому реформуванні КСП «Земля». Тому 27 січня 2000 року було засновано Товариство з обмеженою відповідальністю агрофірма «Земля», що було сформоване на базі реформованого КСП «Земля».

На час створення товариства до нього увійшло більше 500 учасників, які стали одночасно і орендодавцями даного товариства. Маючи на руках сертифікати на земельні паї середній розмір кожного з яких складав 5,31 га сільськогосподарських земель, вони об'єднались для обробки земель та виробництва сільськогосподарської продукції. Надалі чисельність орендодавців даного підприємства постійно зростала. За складеними договорами орендна плата становить 3% від грошових оцінки земельної ділянки.

Важлива роль у розвитку сільського господарства належить природно-кліматичним умовам. Найбільш сприятливий клімат, ґрунти, рельєф, погодні умови при інших вирівняних факторах дозволяють одержувати більш високі результати виробництва сільськогосподарської продукції.

На території господарства знаходиться 6 сел: Андріївка, Братське, Вільне,Радістне, Нечаївка, Данилівка.

Центральна садиба – село Андріївка.

Товариство віддалене від міста Дніпропетровська 138 км, від міста Запоріжжя на 98км .Відстань до найближчої залізничної станції 18 км, до районного центру 15км.

Основу ґрунтового покриву господарства складають чорноземи звичайні. Ґрунти мають високу потенційну родючість та здатність забезпечувати сільськогосподарські культури певною кількістю елементів живлення. За ступенем забезпечення рухомим азотом, фосфором, калієм ґрунти відносяться до середньо і добре забезпечених .Вміст гумусу в чорноземах господарства коливається від 3.8 до 4.2% і залежить від гранулометричного складу ґрунту. Реакція середовища нейтральна, ґрунти високо буферні.

Також у товаристві спостерігаються ґрунти різного ступеню змитості, на яких вирощуються зернові культури суцільного сіву.

Водно – фізичні константи для ґрунтів господарства

- Максимальна гігроскопічність -3.6%;

- Запас продуктивної вологи до моменту посіву ярих культур в метровому шарі ґрунту - 143мм;

- Структурність ґрунту, грудочкуватопилювата;

- Рівнозначна величина об’ємної маси орного шару ґрунту - 1.26 г/см3 ;

- Залягання ґрунтових вод коливається від 0.5 до 5.5 м.

- Вологість стійкого в’янення - 5.4%.

В цілому природно-кліматичні умови, структура ґрунтів та наявність достатньої кількості доступних водних ресурсів створюють сприятливі умови для вирощування зернових, цукрового буряка, соняшника, картоплі та інших сільськогосподарських культур

Виробництво продукції в сільському господарстві здійснюється на основі органічної єдності таких факторів, як земля, трудові ресурси, засоби і предмети праці. Для більш глибокого аналізу розглянемо детальніше структуру земельних ресурсів та забезпеченість ними підприємства в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]