Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01-01-2012_15_doc_32_doc_58.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
99.11 Mб
Скачать

11. Маса. Зв'язок маси тіла з його Вагою, одиниці виміру Маси та Вага.

Маса — фізична величина, яка є однією з основних характеристик матерії, що визначає її інерційні, енергетичні та гравітаційні властивості.

Одиницею вимірювання маси в системі СІ є кілограм. В Гаусовій системі маса вимірюється в грамах. В атомній фізиці заведено прирівнювати масу до атомної одиниці маси, уфізииі твердого тіла - до маси електрона, в фізиці високих енергій масу вимірюють в електронвольтах. Крім цих одиниць, що використовуються в науці існує велика різноманітність історичних одиниць маси, які зберегли свою окрему сферу використання: фунт, унція, карат, тонна тощо. В астрономії одиницею для порівняння мас небесних тіл служить маса Сонця.

12. Терези. Типи терезів та вимірювання ваги.

Ваги (рос. весы, англ. Ьаlапсе, sсаlез, нім. Waaqе)-— пристрій для зважування; пристрій для визначення ваги тіла.

Ваги вагонні -— для зважування залізничних вагонів різйої довжини і вантажопідйомності: найбільш часто застосовуються здвоєнівагонні ваги, що складаються з двох встановлених поруч ваг, підплатформні підйомні механізми яких приєднані до одного загального коромисла.

  • Ваги автомобільні — для зважування вантажних автомобілів; установлюються стаціонарно, основний підйомний механізм їх монтується на міцному фундаменті, розміри платформи розраховані на параметри вантажних автомобілів.

  • Ваги вйгонеткові — для зважування взгопеток. За конструкцією й установкою мають значну подібність з автомобільними вагами, відрізняються від останніх тим, що мають на платформі прикріплені до неї відрізки рейок і встановлюються на рейковій колії.

  • Ваги конвеєрні — для зважування вантажу, що рухається по конвеєрі.

  • Ваги лабораторні - використовуються для хімічних та ін. аналізів речовини (визначення вологості, вмісту тих чи інших компонентів тощо).

  • Ваги торгові - використовуються для визначення вартості зваженого товару.

Пружинні терези або кантар — прилад для вимірювання ваги невеликих тіл

Як будь-яка сила, вага в системі СІ вимірюється в ньютонах, в системі СГС — в динах. Однак в багатьох областях техніки ще збереглося використання кілограм-сили. Вага вимірюється також у позасистемних одиницях — фунтах, унціях, гранах. Оскільки ці історичні одиниці встановилися давно, вони застосовуються однаковою мірою як до маси так і ваги.

13. Маса, як мірило інертності тіла, другий закон Ньютона.

Маса — фізична величина, яка е однією з основних характеристик матерії, що визначає її інерційні, енергетичні та гравітаційні властивості.

  • Інертна маса характеризує здатність тіла чинити опір зміні стану його руху лід дією сили. За умови, шо сила однакова, об'єкт з меншою масою легше змінює стан руху ніж об'єкт з більшою масою. Інертна маса фігурує у другому законі Ньютона

  • Гравітаційна маса характеризує інтенсивність взаємодії тіла з гравітаційним полем. Вона фігурує у Ньютонівському законі всесвітнього тяжіння.

Другий закон Ньютона: базовий закон динаміки

Формулювання:

  • Прискорення матеріальної точки прямо пропорційне силі, яка на неї діє, та направлене е сторож дії цієї сили.

Математично це формулювання може бути записано так:

або

, якщо т — константа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]