Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
w ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
6.22 Mб
Скачать

Використання каталогу Open Directory

1. Відкрийте вікно Internet Explorer і введіть в адресний рядок dmoz.org. Щоб перейти до ресурсів, поданих українською мовою, виберіть спочатку посилання World, а потім, на наступній сторінці, посилання Ukrainian (рис. 22).

Рис. 22. Каталог Open Directory

2. Послідовно перейдіть за такими посиланнями Наука ► Суспільні науки ► Археологія, і ви отримаєте перелік посилань, що стосуються обраної теми (рис. 23).

3. Виберіть посилання Одеський музей нумізматики, і ви побачите сторінку цього музею. Клацніть на ній в центрі, щоб перейти до наступної сторінки.

Рис. 23. Перелік посилань, що стосуються археології

Використання каталогу Мета

1. Відкрийте вікно Internet Explorer та введіть в адресний рядок www.meta.сom.ua Ви побачите домашню сторінку каталогу (рис. 24).

Рис. 24. Домашня сторінка каталогу Мета

2. Клацніть на посиланні Реєстр, щоб перейти до сторінки, яка містить впорядковані за алфавітом теми (рис. 25). Тут ви можете вибрати тему, що вас цікавить, і, клацнувши на її посиланні, перейти до сторінки, що містить перелік сайтів з інформацією на обрану тему.

Рис. 25. Реєстр каталогу Мета

Рекомендуємо вам більш детально вивчити вміст і організацію каталогу Мета, оскільки тут можна знайти багато корисних посилань − на реферати, карти, розклад руху транспорту та ін. Одним із найпопулярніших каталогів російського Інтернету є Яндекс, який розташований за адресою www.yandex.ru. За нагоди відвідайте і цей каталог, щоб ознайомитися з його можливостями. Зазначимо також, що більшість каталогів пропонує додаткові послуги, зокрема електроні скриньки, засоби пошуку тощо.

Завдання для самостійного виконання

  1. Знайдіть у каталозі Мета (www.meta.com.ua) інформацію на такі теми: «Школы», «Наука/Учеба/Научные дисциплины».

  2. Знайдіть у каталозі Open Directory (dmoz.org) інформацію українською мовою про Україну та інші країни.

Пошукові машини

Пошуковими машинами називають сайти, які використовуються для пошуку потрібної інформації в інтернет-просторі та мають для цієї мети спеціальні засоби. Будь-яка з пошукових машин здатна самостійно збирати інформацію про наявні у веб-просторі сайти, впорядковувати ці дані та робити їх доступними для користувача.

Кожна пошукова машина має свій сайт і домашню сторінку. Найпопулярнішими сьогодні є такі пошукові машини: Google (www.google.com.ua), MSN (www.searchsearch.msn.com), Мета (www.meta.com.ua), Яндекс (www.yandex.ru), Рамблер (www.rambler.ru), Апорт (www.aport.ru).

Пошукову машину можна визначити як службу, яка шукає веб-сторінки у великій базі даних за заданим користувачем словом, словосполученням або іншим критерієм. Отже, для успішного пошуку ви маєте правильно підібрати ключові слова, які описують тему, і задати їх пошуковій системі.

Завітавши на пошуковий сервер, ви побачите форму для введення ключових слів, котрі будуть використовуватися у процесі пошуку (рис. 26).

Рис. 26. Форма для введення ключових слів у пошуковій системі МЕТА

Коли ви, ввівши потрібні слова, клацнете на кнопці Знайти (на інших сайтах може бути Пошук, Найти, GO тощо), ключова фраза буде передана на сервер пошукової машини, і вона знайде у своїх базах даних адреси веб-ресурсів, що містять вказані ключові слова. Після цього у вікні браузера відображається веб-сторінка з посиланнями на ці ресурси (рис. 27). Щоб переглянути одне із знайдених веб-сторінок, потрібно клацнути мишею на її посиланні.

Рис. 27. Сторінка з результатами пошуку на сайті МЕТА

ПРИМІТКА

Більшість пошукових машин мають веб-сторінку довідки, де містяться поради стосовно їхнього використання.

Пошукові машини можуть застосовувати методи пошуку, які мають відмінності, тому часто на один і той самий запит різні машини надають різну кількість адрес сайтів. Радимо використовувати декілька пошукових машин, щоб підвищити ймовірність позитивного пошуку потрібного документа.

Використання пошукової машини Google

  1. Відкрийте сайт пошукової машини Google. З цією метою введіть в рядок адреси www.google.com.ua і натисніть клавішу Enter.

  2. У полі для вводу ключових слів введіть Океан Ельзи (рис. 28).

Рис. 28. Сайт Google із запитом для пошуку

3. Клацніть на кнопці Пошук у Google. З’явиться перелік знайдених сторінок, на яких є вказані ключові слова.

ПОРАДА

Щоб пошук здійснювався лише на українських сайтах, перед тим як клацнути на кнопці Пошук у Google, виберіть перемикач сторінки з України.

Отримавши результати пошуку, не поспішайте переходити за посиланнями на знайдені сторінки: перегляньте не тільки заголовки цих сторінок, а й додаткову інформацію (як правило, пошукова машина показує контекст вказаних вами ключових слів). Не читаючи контекст, можна пропустити важливу інформацію.

Скоріш за все, за вказаними ключовими словами буде знайдено так багато веб-сторінок, що посилання на них не помістяться на одній сторінці. Щоб користувачам було зручно переглядати результати пошуку, пошукові машини виводять по 10 посилань на сторінці. Для перегляду наступних десятьох веб-сторінок прокрутіть поточну веб-сторінку вниз і клацніть на відповідній цифрі.

Щоб переглянути певну сторінку, клацніть на її заголовку-посиланні, і сторінка буде відкрита.

Якщо потрібно змінити ключові слова пошуку, введіть їх у текстове поле форми запиту, попередньо видаливши поточні слова за допомогою клавіші Delete.

На сайті Google можна здійснювати пошук зображень. Для цього потрібно клацнути на посиланні Зображення і ввести ключові слова для пошуку. Наприклад, введіть в текстове поле Океан Ельзи, клацніть на кнопці Пошук у Google, і ви отримаєте фотографії гурту.