Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vsi_vidpovidi_KP_modul 2 потік правильні!!!!!!!...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
353.28 Кб
Скачать

Тема1

1. Дайте визначення особливої частини кримінального права як частини галузі права, як структурної частини кримінального закону, як навчальної дисципліни, як частини кримінально-правової науки.

ОЧ КПУ як частина галузі права – система норм, в яких відображені ознаки певних злочинів, передбачені покарання за їх вчинення, роз"яснено певні кримінально-правові поняття, передбачені підстави звільнення від крим. відповідальності.

ОЧ КПУ як структурна частина кримінального закону – це частина КК, яка включає кримінально правові норми, що конкретно визначають, які суспільно-небезпечні діяння(дії або бездіяльн.) вважаються злочинами, визначають склади злочинів, а також види і розміри покарань за їх вчинення.

ОЧ КПУ як навчальна дисципліна – це сукупність розташованого відповідно до структури ОЧ навчального матеріалу, в якому розглядаються теоретичні положення щодо системи злочинів, історії, зарубіжного досвіду, практики застосування норм, розмежування злочинів між собою, відмеж. від інших правопорушень.

ОЧ КПУ як частина кримінально-правової науки – це певна система поглядів, ідей, концепцій і теорій, щодо особливої частини крим. закону, практики її застосування та перспективи розвитку.

2. Співвідношення Загальної та Особливої частини кримінального права (вказати чинники, які зумовлюють єдність загальної та особливої частини кримінального права, а які відмінність).

Загальна частина кримінального права без Особливої частини це система хоч і важливих, але невитребуваних у зв'язку з неможливістю самостійного застосування положень, а Особлива частина без Загальної - набір потенційно ефективних юридичних інструментів, до якого не додано інструкцію щодо їх застосування, і внаслідок цього невідомо, яким чином ці інстру­менти можуть бути як належить використані.

Єдність Загальної та Особливої частин як певних підсистем КК України виявляється перш за все в тому, що норми Особливої частини ґрунтуються на нормах Загальної частини. Тому неможливо зрозуміти зміст норм Особливої частини, якщо цей аналіз не буде базуватися на аналізі норм Загальної частини, оскільки в них узагальнюються ознаки, властиві всім злочинам, за які встановлюється відповідальність у КК. Неможливо також призначити кримінальне покарання за окремі злочини, якщо не враховувати положень Загальної частини щодо мети, видів та порядку призначення відповідних покарань. У той же час сама система покарань, яка закріплена в Загальній частині, може бути реалізована тільки шляхом призначення конкретних покарань за окремі злочини, що передбачені Особливою частиною КК. Органічний зв'язок Загальної та Особливої частин КК виявляється у тому, що при вирішенні питань кваліфікації злочинів чи звільненні особи від кримінальної відповідальності та покарання застосовуються одночасно норми обох частин КК. Наприклад, замах на крадіжку майна кваліфікується одночасно за ч. 1 ст. 15 та за відповідною частиною ст. 185 ККУ.

Справа в тому, що норми Особливої частини кримінального права можуть бути застосовані тільки на підставі і з урахуванням положень Загальної частини. З іншого боку - кримінально-правові норми Загальної частини кримінального права можуть бути реалі­зовані (знайти життя) тільки за допомогою нормативних приписів Особливої частини. Про органічний зв'язок норм Загальної та Особливої частин кримінального права свідчить і те, що на практиці неможливо са­мостійно застосувати ту чи іншу норму Загальної частини (без од­ночасного застосування відповідної норми Особливої частини). Наприклад, застосування ст. 14 про готування до злочину або ст. 15 про замах на злочин неможливе без вказівки на статтю Особ­ливої частини, що передбачає відповідальність за конкретний зло­чин, до якого готувався злочинець чи вчинив замах на нього. Ви­ключається притягнення до кримінальної відповідальності за під­бурювання до злочину взагалі, а не до конкретного злочину (за підбурювання до вбивства, підбурювання до вчинення крадіжки тощо). Тому ст. 27 може застосовуватися лише разом з відповід­ною статтею Особливої частини. Крім того, неможливо звільнити особу від кримінальної відповідальності за підставами, вказаними у статтях 44-49, якщо не буде доказана її вина у вчиненні конкрет­ного злочину, передбаченого статтею Особливої частини КК.

Єдність норм Загальної і Особливої частин кримінального пра­ва проявляється і в спільності їх основних завдань.

Єдність: - містяться в єдиному КК; - відображають політику держави; - однакові завдання; - однакові принципи побудови.ЗЧ реалізується за допомогою приписів ОЧ, ОЧ реалізується на підставі і з врахуванням ЗЧ

Різниця: - у змісті норм; - в структурі норм.ОЧ встановлює чіткий перелік злочинів і покарань за них. ЗЧ містить загальні положення.

Взаємодія: - якщо є суперечність, перевага надається ЗЧ; - всі зміни ЗЧ відображаються на ОЧ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]