Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
w ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

24 Лабораторно-практична робота №2 (Електронна пошта)

Електронна пошта

Електронна пошта (e-mail) – це сукупність засобів, призначених для обміну інформацією між користувачами комп’ютерної мережі. Вона є другою за популярністю (після Вебу) та найстарішою службою Інтернету.

Щоб мати можливість користуватися цією службою, ви повинні завести на поштовому сервері скриньку з певною адресою. На цю адресу вам будуть надходити повідомлення від інших користувачів.

Електронною поштою відправляють листи, що містять не тільки текст, а й дані в інших форматах. Для того щоб надіслати будь-якому користувачу повідомлення, потрібно знати його адресу електронної пошти. Якщо лист відправлено за неіснуючою адресою, він повернеться.

Адреса електронної пошти складається з двох частин, розділених символом @ (користувачі часто називають цей символ собакою), наприклад Іvаnov@mаіl.ru. Перша частина адреси – це унікальне (в межах домену) ім’я користувача, а друга – доменне ім’я сервера, на якому розташована поштова скринька.

Для роботи з електронною поштою на комп’ютері зазвичай встановлюється спеціальна програма — поштовий клієнт. Проте це робити не обов’язково, адже поштові служби у Вебі надають інтерфейс для роботи з поштою, і для електронного листування достатньо мати браузер.

Спочатку ми розглянемо можливості веб-пошти, а потім вивчимо роботу з найпопулярнішим поштовим клієнтом — Місrosoft Outlook Ехрress.

Веб-пошта

Як зазначалося, для використання електронної пошти потрібно завести собі електронну поштову скриньку. Найпростіший спосіб зробити це – скористатися послугами однієї з безкоштовних інтернет-служб, таких як Маіl.ru (www.mail.ru), bigmir.net, (www.bigmi.net), Ноtmail (www.hotmail.com) чи будь-якої іншої.

Для доступу до поштової скриньки, що надається безкоштовною поштовою службою, можна використовувати не лише поштового клієнта, а й веб-пошту (webmail) – спеціальний інтерфейс, який дає змогу приймати, відправляти і створювати повідомлення за допомогою браузера.

Веб-пошта забезпечує весь необхідний для роботи з поштою набір функцій, зокрема адресну книгу, можливість використовувати папки, здійснювати фільтрацію спаму та перевірку на наявність вірусів. Перевага веб-пошти полягає в тому, що доступ до поштової скриньки можна отримати з будь-якого комп’ютера, підключеного до Інтернету, але швидкість роботи у цьому випадку нижча, ніж під час використання поштового клієнта.

Створення поштової скриньки

  1. Відкрийте в браузері сторінку сайту bigmir.net (www.bigmir.net) і клацніть у верхній частині сторінки на посиланні создать яшик @.bigmir.net (рис. 1). Після цього клацніть на кнопці Да, хочу зарегистрировать (Так, хочу зареєструвати).

  2. Заповніть поля на веб-сторінці (рис. 2) та клацніть на кнопці Регистрация (Реєстрація). Поштова скринька буде створена.

Ви будь-коли можете зайти на домашню сторінку ********@.bigmir.net, клацнути на посиланні Проверить почту, ввести логін та пароль й перевірити свою поштову скриньку. використовуючи веб-інтерфейс.

Рис. 1. Домашня сторінка сайту bigmir

Рис. 2. Форма реєстрації на сайті bigmir

Програма Outlook Express 6

Для роботи з електронною поштою можна використовувати не лише веб-інтерфейс, а й поштових клієнтів. Найпопулярнішим із них є Microsoft Outlook Express 6 – програма, яка входить до складу операційної системи Windows ХР та браузера Іnternet Explorer. Вона має практично повний набір функцій, необхідних для ефективної роботи з електронною поштою.

Запуск програми Outlook Express