Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(1_13).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
143.36 Кб
Скачать
  1. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку, їх сутність та призначення.

Стандарт БО – це нормативно-правовий документ, що визначає правила та процедури ведення бухгалтерського обліку й складання фінансової звітності. Необхідність стандартизації фінансового обліку у світовому масштабі та гармонізації облікових систем визначається розвитком процесів ек інтеграції країн, створенням міжнар корпорацій, вільних ек зон, створенням та функціонуванням спільних п-тв, реалізацією спільних проектів. Облік, як мова бізнесу повинен будуватися на загальноприйн принципах. Тільки в цьому разі можна говорити про співмірність облікової інформації, що подається у звітності, про інформаційне взаєморозуміння в бізнесі, довіру інвесторів. Стандарти необхідні для:інвестори шукають об’єкти для інвестування в усьому світі;компанії намагаються позичити кошти з найнижчим відсотком у будь-якій країні; злиття підприємств, що знаходяться в сусідніх країнах; відмінності в системах бухгалтерського обліку можуть повністю заплутати порівняння фінансової звітності.

Комітет з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (КМСБО) завдання: вдосконалити та гармонізувати єдині стандарти бухгалтерського обліку у світовому масштабі;

Проміжні цілі КМСБО: прийняття та застосування МСБО мультинаціональними компаніями для позичання капіталу в сусідніх країнах; надання основних стандартів бухгалтерського обліку країнам, які вирішили не розробляти свої власні стандарти

Також Значну роль у справі стандартизації БО відіграє ООН, головним об’єктом діяльності є вивчення питань обліку і звітності міжнац-х корпорацій з розробкою відповідних рекомендацій для їх гармонізації; сприяє запровадженню міжнар стандартів у світовому масштабі.

  1. Національні стандарти обліку, їх сутність, призначення та зв’язок з мсбо.

Стандарт БО – Стандарт БО – це нормативно-правовий документ, що визначає правила та процедури ведення бухгалтерського обліку й складання фінансової звітності.

Приведення національних систем обліку і звітності до вимог міжнародних стандартів – це шлях до інтернаціоналізації обліку, його уніфікації та гармонізації, підвищення якості облікової інформації та довіри до неї з боку різних користувачів. Слід зазначити, що НСБО мають силу закону і є обов’язковими для виконання. Тоді як МСБО мають рекомендаційний характер – в цьому зв'язок.

Облікові системи різних країн відрізняються між собою, проте можна виділити групи країн, що дотримуються однотипних підходів до побудови систем обліку. Але слід зазначити, що не існує двох країн , де правила обліку були б ідентичними. Однією з самих розповсюджених є трьох модельна класифікація облікових систем, відповідно до яких виділяють: британо-америк модель (ВелБр, США, Канада, Австралія); континентальну модель (Німеч, Австрія, Франція, Італія); південноамерик модель (Бразилія, Аргентина).+ ще є Ісламська модель.

Укр укладачі стандартів обмінюються з МСБО ідеями. Відбувається леверидж ресурсів, створення фундаменту для націон-х стандартів.

Переваги МСБО для українських укладачів стандартів: обмін ідеями; леверидж ресурсів; створення фундаменту для національних стандартів; глобальна конвергенція; високий рівень довіри до національних стандартів