Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Hotelovézarizení a design.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
568.35 Кб
Скачать

Parkování a garáž

Skoro každý hotel má prostor na parkování venku nebo uvnitř, někdy i pronajatý od sousední budovy. Často jsou součásti hotelového areálu nebo budovy, a jsou stavěny z asfaltu nebo betonu, měly by být stavěny v souladu s pravidly místa a potřeb klientů - vždy by mělo být vyhrazeno alespoň jedno místo pro invalidy nebo rodiny s dětmi a také místa pro větší vozidla s dostatkem místa na otáčení.

Odpovědnost hotelu je správné označení míst, označení parkování, osvětlení a bezpečnost.

Hotel také musí mít místo na zastavení a vyložení před hotelem, jako i místo na dodání zboží.

Zahrada a krajina

Krajina a zahrada/okolí hotelu jsou součásti vizuálního efektu hotelu, prvního dojmu, který host vidí od příjezdu. Na to, aby krajina a okolí hotelu byly přijemné ne-li krásné je důležité je udržovat v dobrém stavu a to neustále.

Krajina kolem je plánována spolu s designem budovy a mělo by vše být v souladu a také s ohledem na slunou stranu, sílu vítru, klíma a změnu sezon, příjezdový prostor a celkovou image hotelu.

V případě městských hotelu okolí může být velice malé a skromné - jen pár rostlin nebo stromku - po komplexní krajiny a parky u letovisek.

PLANOVÁNÍ. DESIGN INTERIERU

Planování a design hotelu

Plánování vybudování a otevření nového hotelu je komplexní projekt zahrnující odborníky z různých oboru - od hotelových manážerů po architekty a stavebníky.

Proces plánování hotelu v případě menšího nebo středního hotelu může trvát 2-3 roky, u většího hotelu 4-5 let.

Investory nebo majitelé hotelu musí trochu rozumět hotelnictví, provozu ubytování a stravování, mít vizi a strategii jaký to vlastně hotel má být, projít průzkumem trhu, podívát se na okolí a prostor, připravit rozpočet a rozvrh plánování.

Plánování hotelu se může rozdělit na několik fázi: přípravy koncepce hotelu design a kresba a plán budovy a okolí architektem

stavba a konstrukce budovy a interieru - provozní a závěrečná část plánování

Připrava koncepce hotelu

Majitel budovy, investor nebo hotelový řetězec než rozhodne o otevření dalšího hotelu musí se ujistit, že tento hotel na daném místě bude mít zákazníky/trh a bude vydělávát.

To znamená provést průzkum trhu a okolí (feasibility study) a vytvořit výpočet a studii o předpokladu vývoje trhu a možností. Tento výzkum trhu je vytvořený specializovanou poradenskou firmou s ohledem na okolí, trh a konkurenci, zahrnuje také plánování vývoj areálu. Studie také navrhuje velikost a kategorii hotelu a finanční rozvahu podle daného trhu a situace.

Finální rozhodnutí je samozřejmě na majiteli.

Planování místa

Po studii je nezbytné najít vhodné místo/lokalitu pro otevření hotelu. Přesná lokalita se bude odvíjet od kvality a kategorie hotelu, jejich cílových zákazníku nebo i značky. Pak se postupuje dál k průzkumu logistiky - zdá je na místě dostupná dostatečná infrastruktura, příjezdová cesta a zdá jsou nezbytná speciální povolení. Jaké jsou (pokud existují) restrikce budovy - stylu, výšky, konstrukčního materiálu a jaký bude vývoj okolí.

Ověří se jaká jsou pozitiva a negativa lokality a zdá budou mít významný vliv na výsledky hotelu. Lokalita hotelu může mít klíčový vliv na úspěch hotelu a nedá se potom už změnit!

Analyza budoucího provozu

V další fázy je nutné už připravit detailní analýzu a potřeby budoucího provozu:

jak veliká má být recepce a lobby

velikost pokojů, apartmánů podle pater, potřeby skladování zavazadel

prostor na dovážku zboží a skladování a odvážku odpadu - přístup k budově

stravovací zařízení, prostor a koncept

Připrava rozpočtu

- Na vybudování a zařízení hotelu musíme mít dostatek finančních prostředků (většinou čerpané z hypotečních úvěrů) a dobrý rozpočet by měl zahrnovát nejen náklady za stavbu, zařízení hotelu, ale také prostředky na případ nouze, počítat s inflačním navýšení pokud projekt bude víceletý, prostředky na začátek, zahájení provozu a eventuálně počítat s tím, že hotel nebude vydělávat hned od prvního dne. Dobrý rozpočet také zahrnuje marketingový rozpočet na zahajovací propagací a aktivity, které by měly začít asi 6 měsíců před otevřením hotelu.

Připrava stavby

- Příprava samotné stavby zahrnuje přípravu časového harmonogramu/rozvrhu stavby (s započítaným eventuálním spožděním z důvodu vyšší moci), plánování lokality ve spolupráci s architektem a plánováním samotné stavby.

- Do této fáze patří už dokončení designu s vyladěním detailů v souladu hotelové budovy a provozu a okolí: přístupu budově, přírody, infrastruktury energie a vody, orientace k slunci a klimátu.

Planování pokoje

- Klíčová část hotelu jsou pokoje - reprezentují 65 až 85% celkového prostoru - v případě značkových hotelu musí být dodržen určitý design, vzhled a velikost pokoje (také patří do kategorizace hotelu). V plánování hotelových pokojů cíl je maximálně využít prostor na pronajimatelné pokoje a minimalizovat okolní prostor na nezbytně nutný.

- Většinou se vytvoří jeden vzorový pokoj včetně veškerého zařízení, vybraných materiálů, umístění, osvětlení, textilie a nábytků - vytvoří se rozpočet investice na pokoj - a jen po odsouhlasení toho se kreslí všechny další pokoje a upravují podle prostoru

Planování lobby

- Lobby je reprezentativní část hotelu, také slouží hotelovým hostům na čekání a scházení. Další cíl je zahrnout do lobby stravovací zařízení a přístup k výtahům, recepci a dalším službám, takže by mělo být členité a dostatečné prostorné podle kapacity hotelu.

- Tento prostor je také odrazem hotelové značky, kategorie a celkového designu - používá se maximálně denní světlo, ozdoby rostlinami, lustry, lampy, koberci atd.

Planování stravovacích zařizení

- Stravovací zařízení mohou a nemusí v každém hotelu mít svůj vlastní character, design, interier.

- Hlavní hotelové restaurace musí především být funkční na odstravování velkého počtu hostů najednou. Také musí být viditelná a maximálně přístupná - většinou pak v přízemí nebo na prvním patře i s terasou nebo přístupem na zahradu.

- Pokud hotel má prostor na další restauraci, tak se při plánování dbá na to, aby ta druhá restaurace měla i venkovný vchod a svůj character, design a téma.

- Členění, styl, velikost restaurace záleží na celkovém stylu hotelu a také na gastronomické nabídce - vše by měo být plánované v celku a souladu.

Popularní styly-téma

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]