Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Hotelovézarizení a design.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
568.35 Кб
Скачать

Veliké řetězcové společnosti si vyvinuly vlastní rezervační a yield software a patří to do jejich know- how, tím rídily technologický vývoj a náskok na trhu.

Televize

Na to, aby hotel měl dostatek TV zábavy pro své hosté nestačí výběr v daném státě. Proto si hotely většinou instalují satelitní přijem mezinárodních TV kanálů, výběr kanalů je vždy upraven podle států a jazyku největšího počtu zákazníků.

Hotely v Praze proto musí mít TV (zprávy, hudbu a filmy) v angličtině , němčině, ruštině, francouzštině, italštině, španělštině, arabštině, japonštině a nově v činštině. Kanály jako BBC World nebo státní TV sousedících států jsou zadarmo, ale většina ostatních kanálů včetně CNN nebo Bloomberg jsou placené kanály.

Placená TV

Hotel se může rozhodnout nabídnout svým hostům populární a aktuální zábavní filmy přes placenou TV.

S dodavatelem se pak domluví způsob hrazení investice a rozdělení výnosu - vybavení je vlastně vypůjčené, instalované a udržované dodavatelem, s hotelem se pak dělí o výnos 50%. Takže je to pro hotel 100% výnos, nemá k tomu žádné vlastní náklady.

Proto se hotely pro tuto službu rozhodují - mezi hosty je hlavně populární kvůli možnosti XXX filmů.

V střední Evropě působí firma Quadriga

PLANOVÁNÍ. DESIGN. BUDOVA

Hotelová budova

Zabývali jsme si různými části hotelu a zařízení a je na čase vše provázat se samotným vzhledem hotelu - v pokračování exterier budovy a zařízení kolem. Budova je důležitá jako první dojem, část produktu a část značky a percepce hotelu.

Exterior hotelové budovy zahrnuje design/ architektura budovy, fasáda, dveře a okna, základy, výtahy, také parkování nebo garáž, odvod vody, zahrada a okolí hotelu.

Budova

Design budovy by měl být v souladu s hotelovým image, značkou, kategorii a také šetrné k okolí/ přírodě. Už není možní jen budovat podle developerských zájmů, pokud firma chce vybudovat hotel v chráněném území města nebo přírody, samotný design budovy musí být v souladu s okolím - městské architektury nebo v souladu s zachováním přírody. Výběr materiálů, struktury a základu budovy také musí být v souladu s bezpečnostními pravidly - budova musí projít jak testem statiky, ale podle státu a regionu také odolávat povodní, zemětřesení nebo ohni.

Střecha

̌ivotnost a funkčnost střechy záleží na kvalitě konstrukce a neměla by nikdy být podceňována. Bohužel, firmy někdy na životnost střechy po určité době zapomínají a ta pak ztrácí svou základní funkčnost a zatéká.

Materiál na konstrukci střechy bude záležet také na finančních prostředcích, tvaru střecy, klimatu, odolnosti vůči ohni nebo počasí a také jak by vzhled měl ladit s okolím.

Primární role střechy je zachování zbytku budovy pod v suchu. Preventivní údržba zde hraje klíčovou roli, protože je celková oprava střechy značná investice - pravidelné prohlídky střechy a pravidelný úklid padlých objektů a údržby prodlužují její životnost.

Fasada&Venkovní zdi

Venkovní zdi budovy mají dvě základní funkce: chrání vnitřní konstrukci budovy podpora konstrukci budovy/vyšším patrům a střeše

Mohou být budovány z různých materiálů jako jsou dřevo, beton a ocel, mohou být podpůrný nebo ne podle toho zdá poskytují podporu další konstrukci nebo ne.

Pokud jsou dobře udržovány mají životnost delší než 100 let.

Preventní údržba zahrnuje malbu, vyčištění, pískování a vše by mělo být pravidelně na zachování fasády v dobrém stavu.

Okna a dveře

Okna a dveře jsou otvory v budově a musí mít dobrou izolaci, na to aby zachovaly suché prostředí a ne propoštěly teplo/chlad z/do budovy.

V případě starých budov, špatná izolace může být docela veliký problém a způsobit velké navýšení nákladů za energii - pokud existuje možnost výměny oken za nové, lépe izolující, ikdyž je to značná investice - návratnost je během pár měsíců v nižším účtu za energii.

Okna a dveře mohou být ze dřeva nebo kovu, plná nebo s oknem. Na bezpečnost v případě ohně je nezbytné mít vedle otočných dvěří i jedna standardní dveře sloužící také je nouzový východ.

Výtahy

Kostra budovy musí také mít místo na “dopravu” věcí a lidí v budově jako jsou chodby, schody a výtahy jako nedělitelnou části budovy. A to nejen na výtahy pro hosté, ale také na hladký provoz a přesun zboží a věcí v zázemí pro zaměstance. V případě některých budov, pro nedostatek prostoru nebo protože se jedná o starší budovu - jsou populární skleněné výtahy zvenku nebo v atriu lobby - i jako aktrakce.

Výtahy se instalují specializovanou firmou a ty se také starají o jeho údržbu. Technické oddělení v hotelu má jen za úkol sledovat a kontrolovat, aby táto firma skutečně prováděla pravidelnou údržbu a byli k dispozici v případě nouze. Pravidelný denní úklid výtahu je odpovědnosti hotelového úklidu.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]