Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Слово о Полку Ігоревім.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
56.66 Кб
Скачать

Висновки

Таким чином «Слово о полку Ігоревім» залишається одним з небагатьох достовірних історичних джерел, яке зберігає в собі всеохоплюючу інформацію, деякі достовірні факти періоду Київської Русі другої половини XII- початку XIII, а саме роздробленість Русі і похід князя київського Ігоря на половців. Автор «Слова» перетворив цей приватний, хоча і трагічний за своїми наслідками епізод русько-половецьких воїн в подіях загальноруського масштабу (не випадково він закликає прийти на допомогу Ігорю не тільки тих князів, які були в цьому безпосередньо зацікавлені, так як їх уділи могли стати об'єктом половецького набігу, а й володимиро-суздальського князя Всеволода Велике Гніздо). Автор «Слова» наполегливо підкреслює основну ідею політичну твору: необхідність у єднанні князів у боротьбі со «степнякамі» (половцями), необхідність у припиненні усобиць і війн між окремими феодалами, у які ворогуючі сторони втягували і половців. Автор «Слова» не заперечує проти феодальних взаємин свого часу, які стверджували питому систему (з усіма згубними наслідками роздробленості Русі), він заперечує лише проти міжусобиць, посягань на чужі землі («се моє, а то моє же»), переконує князів у необхідності жити в мирі і безумовно підкорятися старшому за положенням - великому князю київському.

Безперечно, автор був людиною не тільки широких гуманістичних намірів, яскравим творцем свого часу, але й допитливим істориком. Однак, не варто забувати, що цей твір є і визначною літературною пам'яткою Давньої Русі. Саме тому дивлячись на добу Київської Русі крізь історично-літературну призму можна побачити лише викривлену реальність того часу.

Література

  1. «Слово о плъку Игоре※ та його поетичні переклади і переспіви, видання підготував Л. Махновець,Київ, 1967;

  2. Борис Яценко, «Слово о полку Ігоревім» та його доба, Київ, 2000;

  3. Лихачев Д.С., «Слово о полку Игореве»: Историко-литературный очерк. – 2-еизд. Москва, 1982. – 175 стор.

  4. Франчук В.Ю., Літописні оповіді про похід князя Ігоря, Київ, 1988;

  5. Катерининська копія кінця XVIII століття, «Слово о полку Игоре†Игоря сына Святославля Внука Ольгова». (Електронний варіант).

  6. Іван Франко, Слово про похід Ігоря./ Друкується за збірником «Слово о плъку Игоре※, стор. 148 — 167.