Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Слово о Полку Ігоревім.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
56.66 Кб
Скачать

Київський національний університет ім.. Тараса Шевченка

Інститут філології

Реферат

на тему:

«Слово о полку Ігоревім» як історичне джерело

Виконала студентка I курсу

Спеціальність

чеська мова та література

Тараненко С.М.

Перевірив Латиш Ю.В.

Київ – 2011

Зміст

  1. Вступ……………………………………………………………………3

  2. Історія знахідки……………………………………………………….4

  3. Джерела тексту……………………………………………………….4

  4. Питання територіального походження і авторства «Слова»….5

  5. Історичні події, змальовані у «Слові»……………………………..6

  6. Реалії доби Київської Русі, зображені в «Слові»………………10

  7. Висновки………………………………………………………………18

  8. Література…………………………………………………………….19

Вступ

«Слово о полку Ігоревім» (повна назва «Слово про похід Ігорів, Ігоря, сина Святославова, внука Ольгова», ін - рус. Слово про пл'ку Ігоревѣ, Ігоря сина Свят'славля, внука Ольгова) це найвідоміша пам'ятка давньоруської літератури. Головна ідея поеми полягає у заклику руських князів до єднання якраз перед навалою монголів. Автор розвиває свою ідею оповідаючи про невдалий похід князя новгород-сіверського Ігоря на половців у 1185 р..

Причину невдачі автор бачить у сепаратизмі Ігоря, який вирішив «собі слави шукати», але був не в злагоді з іншими руськими князями і ,насамперед, з київським

великим князем Святославом. Не встоявши проти сил ворога, сіверські князі й самі зазнали поразки і відкрили доступ на Русь половцям. Цьому прояву відокремлення і безрозсудного честолюбства Ігоря автор «Слова» і протиставляє заклик до спільного виступу всіх князів проти половців під керівництвом князя Святослава «грізного, великого київського». Все ж автор «Слова» не тільки засуджує Ігоря, але й співчуває йому, тужить про біди, які спіткали Русь. Він пропонує всім іншим князям (устами Святослава) вступити «Вь злата стремена за обиду цього часу, за землю руську, за рани Ігореві, буего Святославича». Слово о полку Ігоревім являє собою не тільки інтерес як найбільша пам'ятника давньоруської літератури, але і як історичне джерело. Як відомо, ця пам'ятника зачіпає період існування Київської Русі. Цей пласт в історії вивчався і до самого виявлення «Слова», однак, дослідивши цей твір давньоруський літератури, стало ясно, що «Слово» представляє широкий інтерес як історична знахідка. Щоб підтвердити це та хоч у малому ступені показати історичну значимість даного твору, варто коротко висвітлити бік створення, знахідки і авторства "Слова". Адже, ці чинники відіграють чималу роль в здравій оцінці твору як історичного джерела.

Історія знахідки Рукопис "Слова" (що входив до складу збірника з декількох літературних текстів) був виявлений вперше ​​в Спасо-Преображенському монастирі в Ярославлі одним з найбільш відомих і успішних колекціонерів пам'ятків російської старовини - графом Олексієм Мусіним-Пушкіним. Єдиний відомий науці середньовічний список «Слова» загинув у вогні московської пожежі 1812 року, причому відомості про це носять суперечливий і плутаний характер, що дало привід сумніватися в автентичності твору. Перше друкована звістка про відкриття «Слова» з'явилася за кордоном, в гамбурзькому журналі «Spectateur du Nord» 1797 р. (жовтень). А в 1800 р. «Слово» було видано під новим заголовком "Героическая песня про поход князя Новгорода - Северського Игоря Святославича», написана старовинною російською мовою на при кінці XII століття. Відкриття «Слова» було великою подією в культурному і літературному житті багатьох країн, воно змусило переглянути ставлення до нашої давньої літератури та історії Стародавньої Русі. До складу Мусін-Пушкінського збірника, крім «Слова», входив також ряд літописних текстів і літературних повістей.

Джерела тексту Збереглося два повних відтворення тексту «Слова» за мусін-пушкінського рукопису: - Перше видання 1800 року, підготовлене Мусіним-Пушкіним, під заголовком: «Героическая песня про поход князя Новгорода - Северського Игоря Святославича» (М., 1800). В кінці книги прикладені «Погрішності» і «Розпис російських великих і питомих князів, які в цій пісні згадуються». Відкривши пам'ятку, граф Мусін-Пушкін повідомив про неї знавцям палеографії - Малиновському, Бантиш-Каменському та іншим - і, розібравши її, склав свій власний список, в який ввел розділення слів, пропозицій, заголовні букви та інш. . Цей список і лежав в основі видання. - Друге відтворення тексту- знята для Катерини II в 1795 копія «Слова» («Катерининська копія»). Копія ця видана академіком Пекарським у 1864 р. , більш справно, в 1889 р., в «Древностях і Працях Московського археологічного товариства», XIII т. Крім цього, збереглися також виписки з загиблої рукописи, зроблені А. Ф. Малиновським і М. М. Карамзіним, із зауваженнями про деякі інші читаннях оригіналу порівняно з текстом, приготованим для видання 1800р.

Питання територіального походження і авторства «Слова» «Слово о полку Ігоревім» має імовірно південноросійське походження, можливо навіть київське. Подібні припущення випливають з захопленого ставлення автора до великого князя київського Святослава, з любові до Києва. Поетичні описи природи степів у Дніпра створюють враження про близьке знайомство автора з цими місцями. Текст «Слова» говорить також про те, що він добре знайомий з рідним Києвом. Протягом усіх двох століть від часу публікації «Слова» висуваються гіпотези різного ступеня доказовості про те, хто (конкретна особа або коло осіб) міг би бути його автором. «Слово» - занадто короткий, незвичайний і складний текст, щоб по ньому можна було впевнено судити про ті чи інші властивості його автора або порівнювати його з іншими текстами тієї епохи. Одні дослідники вважали, що тон звернень автора до князів вказують на те, що він сам був князем або членом князівського двору (зокрема, називалися імена самого Ігоря, Ярославни, Володимира Ігоревича і ряду інших князів, включаючи вкрай маловідомих). Але, в такому випадку, дуже важко тверезо оцінювати «Слово» з історичної точки зору. Адже, якщо автором твору був князь або його найближче оточення, є ймовірність того, що багато історичні факти (зокрема про похід Ігоря) були недомовленим. Інші, навпаки, стверджували, що автор не міг називати князя «паном». По-різному оцінювалися і політичні симпатії автора (одні вважають, що він оспівує Ігоря і належить до його чернігівському клану, інші - що він засуджує його авантюру і симпатизує нащадкам Мономаха), і його територіальне походження (псковські риси в мові «Слова», швидше за все, говорять не про автора, а про переписувачі XV століття). Висувалася навіть малоймовірна версія, що частина тексту написана одним автором, інша частина - іншим. Особливу лінію міркувань на цю тему становлять спроби пошуку прямо названого або «зашифрованого» імені автора в тексті, виокремлення акровіршів (так як первісна рукопис втрачена, такі реконструкції вкрай вразливі).

Точна дата написання "Слова" не встановлена ​​до цих пір. Дослідники відносять час його створення на період 1185 - 1197 рр.. Подібно багатьом давньоруським творам, "Слово о полку Ігоревім" анонімно. Найбільш аргументованою гепотізой, що пояснює авторство цього твору, є Б.А. Рибакова, за якою творцем "Слова ..." був київський тисяцький Петро Воріславіч, що склав і літописний оповіданні поході Ігоря.

Історичні події, змальовані у «Слові»

У другій половині XII століття на Русі буйствував егоцентризм удільних князів. Чи не кожен заможний провінційний володар вважав своїм обов'язком закінчити життя у великокнязівській теремі в Києві. Якщо за всю історію київського князівства від легендарного Аскольда до Батиєва погрому, за 270 років у місті змінилося близько сорока князів, то за п'ятдесят років, з 1150 по 1200 рік, Київ переходив «з рук в руки» більше ніж 20 разів. Лише за князя Святослава Всеволодовича в Києві (з 1176-го по 1194) і по всій Русі відновився відносний спокій. Святослав Всеволодович був сином Всеволода Ольговича, двоюрідним братом Ігоря Новгород-Сіверського та Всеволода Трубчевського і Курського. Батько Святослава - Всеволод Ольгович по літописах і билин відомий як жорстокий і підступний князь, не один раз плюндрували сусідні князівства, що приводив на Русь степовиків, який улаштував міжусобні війни.  Дитинство і юність пройшли Святослава в Чернігові, де його батько був князем. Після того, як батько став князем у Києві, йому було передано в спадок місто Володимир Волинський. Після смерті батька Святослав залишився князем-ізгоєм серед ворожої рідні, розлючений діями його батька. Серед інших російських князів XII століття Святослав не вважався видатною особистістю. У роки свого князювання на Київському престолі він проте боровся проти міжусобиць і половців. У «Слові» князь зображується сильним і мужнім воїном:

«... Святослав грізний великий київський ніби грозою прибив своїми сильними полками і сталевими мечами, наступивши на землю Половецьку, притоптав пагорби та яри, збуривши річки і озера, висушив потоки і болота».

13 Липня 1184 об'єднане російське військо, очолюване Святославом Всеволодовичем, розгромило половців, забравши в

полон 7000 воїнів з 417 ханами. Такий перемозі раділи не тільки на Русі, але і німці, і венеціанці, і греки, і чехи співали славу Святославу.

Бажаючи закріпити успіх, учасники переможного походу домовилися влітку 1185 знову виступити спільними силами на чолі зі Святославом. Можливо, Святославу донесли про те, як ухиляясь від спільних дій в 1184 році, князь Ігор Новгород Сіверський таємно готується навесні піти на половців, перехопити видобуток. Досвідчений стратег і політик Святослав Київський вирішив провчити Ігоря. За його порадою Ярослав Всеволодович Чернігівський, брат Святослава, дав в допомогу Ігорю своїх союзників вершників з тим, щоб вони залишили його дружину в самий розпал бою. До половців був відправлений чернігівський воєвода Ольстін Алексич з попередженням. Сам Святослав прибув до містечка Карачев по сусідству з володіннями сіверських князів і спокійно чекав своїх гінців з новинами про результати приреченого походу. У разі загибелі Ігоря з сином, братом і племінником чотири міста з чотирма спустілими князівствами автоматично переходили у володіння синам київського та чернігівського князів на правах родового домена. Ігор йшов у пастку. На його щастяв Половецької землі, також як і на Русі, лютувала міжусобиця. Один з найвпливовіших полководців хан Кончак- син половецького хана Отрока, свояк князя Ігоря. Хан Кончак брав активну участь вкнязівських міжусобицях Русі. В 1180 році він вплутався у велику міжусобицю смоленських і чернігівських князів, на боці останніх. Хан Кончак був дружний з Ігорем. Вони разом воювали на боці чернігівських князів. Після битви біля Долобського вони разом втекли з поля бою в одному човні.

Інтрига Святославу майже вдалася. Князі не загинули в бою, але потрапили в полон пораненими. Половці зажадали величезну суму з умовою викупу спочатку простих воїнів, потім соцьких і воєвод, а потім вже князів. Такої суми дружинамкнязів-полонених було не зібрати, та й розлючені сусіди допомагати не бажали. Ймовірно, змовники сподівалися на швидку розправу половців з в'язнями, але для захисту обезголовлених руських земель Святослав відправив на допомогу Володимиру Галицькому свого сина Олега. Першим порушив плани київського князя хан Кончак. Він викупив у родичів Ігоря з сином. При цьому, створивши загрозу розправи, він надав Ігорю змогу втекти. Навіть спрямована слідом за втікачами погоня більше виконувала функції охорони і швидше за все ніякої загрози з боку Кончака не уявляла.

Після перемоги над Ігоревім військом Кончак не кинувся на його володіння, а свідомо відвів біду від спустілих міст, штурмуючи стіни міста, в якому княжив суперник Ігоря- князь Володимир Глібович, який виявився ще однією жертвою нерозторопність і лукавості великих князів. Аж до 1190 року хан Кончак турбував і розоряв руські землі, спалюючи міста, викрадав у полон людей, поки не зазнав нищівної поразки від об'єднаної раті Святослава Всеволодовича і Рюрика Ростиславовича.Своїм виходом в степ Ігор безперечно настроїв проти себе більшість князів. Він прирік себе і своїх однодумців на загибель, а їхні родини на позбавлення маєтків і на знедолену життя. Родичі Ігоря добре пам'ятали страждання його сестри після смерті чоловіка Володимира Дорогобузького. На другий день її вигнали з міста з труною та більше двадцяти днів взимку намагалася знайти на Русі місто, в якому їй дозволили б поховати чоловіка. Нікому було взяти за вуздечку коня з саньми і княжий стяг в руки, як того вимагав давній звичай!

Про все це передумав поет, який опинився на щаблях драбини східної вежі замку в Путивлі, де щоранку в очікуванні чоловіка, промовляючи, ридала 14-ти річна Ярославна- друга жінка князя Ігоря, дочка Ярослава Владимировича Осмомисла та Ольги. Плач Ярославни і загроза трагедії, яка нависала над сім'єю,створили той порив душі, який поет втілив у поему «Слово о полку Ігоревім». Перемішавши ніжність і билинну поезію, світло і темряву, винність і беззахисність, цей геніальний чоловік мобілізував сенс сюжету на захист честі люблячої дружини і її чоловіка. Фабула поеми легко придбала розмах призову: «Загородіте полю ворота своїми гострими стрілами за землю руську, за рани Ігореві». При цьому звинувачення дісталися не Ігорю, а всім

без винятку руським князям:

«Ярослава всі онуки і Всеслава! Вже приспустити стяги свої, встромите свої мечі повалені. Вже адже вискочили з слави предків. Ви ж своїми крамолами почали наводити поганих На землю Руську, На спадщину Всеслава. Підступністю адже викликаєте Насильство від землі Половецької! »