Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мод_мінливість.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
53.25 Кб
Скачать

2. Комбінаційна мінливість

Генотипову, або спадкову, мінливість прийнято ділити на комбінаційну та мутаційну.

Комбінаційна мінливість індукується під час мейозу і пов’язана з отриманням нових поєднання генів у генотипі. Досягається це у результаті трьох процесів:

а) незалежного перекомбінування хромосом при мейозі;

б) випадкового поєднання гамет при заплідненні;

в) рекомбінації генів завдяки кросинговеру.

Самі спадкові фактори (гени) при цьому не змінюються, але виникають нові поєднання їх, що приводить до появи організмів з іншим генотипом і фенотипом.

Під час мейозу хромосоми батьківського і материнського походження утворюють у сперматозоїди і яйцеклітинах велику кількість нових поєднань, а саме 2п , де n - кількість хромосом у гаплоїдному наборі. Отже у дрозофіли, яка має 4 пари хромосом, їх буде 24 , тобто 16, у кукурудзи 210 =1024, а у людини 223 , що складає 8 388 608. Ця мінливість досягається тільки за рахунок одного покоління і зростає в геометричній прогресії в ряду поколінь.

Але найбільше значення для розширення спектру мінливості, яка є доступною (придатною) для дії добору, є кросинговер, при якому відбувається обмін ідентичними ділянками гомологічних хромосом.

Внаслідок мутаційного процесу в хромосомі, що містить багато корисних для організма генів, може відбутися мутація, (80% з яких мають негативний вплив на життєздатність особини). Процес генетичної рекомбінації дає можливість згрупувати в одній хромосомі гени з позитивним (+) ефектом і позбавитись від генів із негативним ефектом. Але спектр рекомбінаційної мінливості також обмежений рядом факторів, до головних з них відносяться:

а) наявність в геномі зон (ділянок) заборонених для кросинговеру. Це явище відбивається у невідповідності генетичних і цитологічних карт;

б) явище позитивної інтерференції - поблизу кросоверного обміну, що відбувся, ймовірність повторного обміну різко знижується;

в) дія добору направлена проти рекомбінованих особин, тощо.

В селекції одночасно з індукованим мутагеном використовується індукований рекомбіногенез. Були отримані дані стосовно впливу на частоту рекомбінації температури, хімічних сполук, γ -та х-опромінення, доступності вологи та елементів живлення, та ін.

Саме за рахунок комбінативної мінливості відбувається селекція на основі гетерозису та трансгресивна селекція – добір у популяцях, що розщеплюються. форм рослин, які переважають батьківські та материнські особини за рядом ознак.

Висновки

  1. Оскільки організми є відкритими системами, які існують як єдине ціле з умовами середовища, то реалізація спадкової інформації відбувається під контролем середовища.

  2. Один і той же генотип здатен давати різні фенотипи, що визначається умовами, в яких реалізується генотип в процесі онтогенезу особини.

  3. В організмі можуть розвиватися тільки ті ознаки, які зумовлені генотипом. Фенотипова мінливість у межах норми реакції відбувається за кожною конкретною ознакою.(окремо).

  4. Умови середовища можуть впливати на ступінь вираженості спадкової ознаки в організмів, які мають відповідний ген (експресивність), або на кількість особин, які проявляють відповідну ознаку (пенетрантність).

  5. Комбінаційна мінливість пов’язана з отриманням нових поєднання генів у генотипі.

  6. Саме за рахунок комбінативної мінливості можлива еволюція живих організмів і селекціяУ тому числі селекція на основі гетерозису та трансгресивна селекція – добір у популяцях, що розщеплюються, форм рослин, які переважають батьківські та материнські особини за рядом ознак.

7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]