Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
43-50.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
94.72 Кб
Скачать

Два популярних стилі керівництва

А "Відкрита людина"

Потенційні переваги

Потенційні недоліки

Має силу переконання

Може "підставитися"

Викликає довіра і лояльність в інших

Може викликати обурення

Послідовний

Може випробувати внутрішні сумніви

Дає (частково і розумно) вихід своїм почуттям і тим самим знижує напруга

Песимістично відноситься до своїх слабостей і невдач

Береться за важкі справи

і т.д.

Установлює тісні взаємини з іншими

Турбується про всіх і тому що всім

Прихильний справі й ін.

Б "Людина-гравець"

Потенційні переваги

Потенційні недоліки

Виглядає ефектним і надійної

Випливає насамперед своїм інтересам

Гнучкий

Може викликати обурення і недовіра

Уміло сприяє

Може випробувати сумніву

Обережний у зобов'язаннях

Підозрілий (занадто)

Може мати політичний успіх

Відсутній особистий авторитет

Може змінити позицію

Не працює з повною віддачею

Майже всієї його справи успішні

Авантюризм приводить часто до зривів

48.Типові стилі управління, рекомендації по їх корегуванню.

П’ять типових стилів

Стиль 1.1 (слабке управління) — немає тиску на співробітників, немає турботи про них, також слабка турбота про рішення задач менеджменту. Корисна віддача мала.

Стиль 9.1 (управління з задач) — зі співробітниками звертаються, як з виконавчими механізмами, можна домогтися високої ефективності, але страждають людські відносини.

Стиль 1.9 (клубне управління) — панує дружня атмосфера, але зневажають рішенням задач.

Стиль 5.5 (управління по середньому шляху) — досягається компроміс між вимогами з роботи й інтересів співробітників, середня продуктивність праці.

Стиль 9.9 (сильне управління) — ідеальний стиль.

49.Характеристика концепцій ефективного менеджменту.

Наступним кроком в освоєнні менеджменту людських ресурсів є визначення різноманіття поведінкових стратегій у процесі керування персоналом. Ефективний менеджмент характеризується максимальним числом поведінкових стратегій, що кожний керівник використовує в різних управлінських ситуаціях при постановці мети, виборі стратегії її досягнення і способів винагороди.

Необхідні умови сучасного ефективного менеджменту і складові частини його успіху представлені на рис.

Перша необхідна умова - єдине цілісне сприйняття інформації (див. тему «Психологія спілкування».

Друга необхідна умова - відкритий кинестетичний канал. Класичний американський менеджмент затверджує, що люди, які почувають добро навколо себе, одержують гарні результати. Відкритий кинестетичний канал дозволяє підлеглим точніше вибрати вірне поводження для досягнення результатів.

Третя необхідна умова - умова досягнення чи формування ресурсу успіху. Однією з відмінних рис ефективного менеджера є здатність допомогти своїм підопічним в рішенні проблем. Щоб допомогти співробітнику фірми розкрити повніше внутрішній потенціал, необхідно відзначити кожне його досягнення. У цей час і формується ресурс успіху.

Четверта необхідна умова - умова розвитку особистості менеджера. Ефективний менеджер є особистістю, що керує поведінкою. Ця умова визначає, що для ефективного керування персоналом менеджер повинен мати досить високий рівень культури (див. рис. 19.2). На рис. 19.2 графічно зображені його складові частини.

50. Стратегії ефективного менеджменту

Стратегія ґрунтовних рішень, життєво важлива у сфері бізнесу, визначає глобальну мету і напрямки розвитку організації на 10-15 років. Мистецтво вищого керівництва підприємства визначається здібностями в стратегічному плануванні. Топ-менеджери, що мислять стратегічно, здатні передбачати зміни в зовнішніх умовах і вчасно переорієнтувати використання ресурсів.

В ефективному менеджменті для вироблення стратегії використовується 10 рушійних сил:

  • пошуки нових ринків;

  • розробка нових продуктів і послуг;

  • поліпшення сервісу для споживача;

  • розробка технології;

  • поліпшення можливостей продукції;

  • удосконалення методів продажу;

  • покращання методів поширення;

  • одержання природних ресурсів;

  • збільшення виробництва і приріст;

  • збільшення повернення капіталовкладень і прибутку.

Стратегія ризику

Стратегія ризику життєво необхідна підприємствам для швидкого економічного ризику. Здатність вищого керівництва вести ризикований (венчурний) бізнес є основою антрепренерської діяльності.

Стратегія ідей менеджменту

Основною цінністю кожного бізнесу є не гроші, товари, устаткування чи будинки, а ідеї (рис Піраміда цінностей у бізнесі).

Стратегія дієвості

Стратегія дієвості дозволяє фірмам підтримувати гарний працездатний стан. Дієвість менеджерів визначається прийняттям ефективних управлінських рішень.

Стратегія ефективних співробітників-професіоналів

Ціль ефективної організації - сприяти тому, щоб звичайні люди досягали незвичайних результатів. Для досягнення цієї мети американські топ-менеджери застосовують стратегію ефективних співробітників-професіоналів.

Головна мета ефективного менеджера і стратегії ефективних співробітників-професіоналів - домогтися того, щоб кожен співробітник діяв самостійно після того, як визначена мета, спосіб її виміру і спосіб винагороди. Внутрішні ресурси співробітників-професіоналів - золотий запас кожної процвітаючої фірми. Топ-менеджер може визначити, хто з його працівників є ефективним співробітником-професіоналом, відповівши на запитання: „Хто рідко відсутній? Хто виконує роботу якісно й у термін? тд.

Стратегія спрощення

Суть ефективного менеджменту - зберігати все якомога більш простим.

Стратегія спрощення не вимагає значних витрат, на відміну від стратегії ризику й ідей менеджменту, але вимагає високого рівня управлінської культури вищого керівництва, що дозволяє ефективно спілкуватися зі своїми підопічними.

Стратегія якості

Однією з найбільш вдалих стратегій відновлення економіки є стратегія якості. Зараз жодна з фірм не припускає успішного розвитку без стратегії якості.

Якість має 4 ключових результати. По-перше, це була низька собівартість продукції, що випускається. По-друге, великий обсяг продукції, що випускається. По-третє, це робоча гордість. У даний час менеджерам і працівникам далеко не байдуже, який рейтинг має фірма. Дуже важливий престиж фірми. По-четверте, прихильність покупців.

Стратегія співробітництва

Стратегія співробітництва заснована на використанні взаємодії і конкуренції для підвищення продуктивності праці. У Японії заохочується конкуренція між компаніями з виходом на світовий ринок і не допускається конкуренція усередині компанії.

Японські топ-менеджери дуже ефективно застосовують стратегію співробітництва, насамперед створюючи самокеровані групи. Створюється робоча обстановка, що госприяє спілкуванню і взаємодії між співробітниками групи.

Американські менеджери, прихильники стратегії співробітництва, вчасно усувають недоречну конкуренцію. Для цього ставляться цілі, що можуть бути досягнуті й винагороджені лише за умови спільної роботи; визначається, що провокує взаємну ворожість і створює загальну погрозу; негайно припиняються внутрішні конфлікти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]