Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.02.11р.мет.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
569.86 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

Юридичний факультет методичні рекомендації до виконання курсових робіт за окр бакалавра та дипломних робіт за окр спеціаліста та магістра

Дніпропетровськ, 2011

Методичні рекомендації до виконання курсових за ОКР бакалавра та дипломних робіт за ОКР спеціаліста та магістра./ Укладачі: к.ю.н., доц. Юзікова Н.С., к.і.н., доц. Артеменко Л.В., к.ю.н., доц. Патерило І.В., к.ю.н., доц. Алєксєєнко І.Г. - Дніпропетровськ, 2011.- 55 с.

Методичні поради затверджено та рекомендовано для студентів спеціальності 8.060101 Правознавство напрямку підготовки 0601 Право на засіданні Вченої ради юридичного факультету Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара

Протокол № 5 від 26 січня 2011 р.

© Юзікова Н.С., Артеменко Л.В., Патерило І.В., Алєксєєнко І.Г.

© юридичний факультет Дніпропетровського національного

університету ім. Олеся Гончара, 2011 р.

ЗМІСТ.

ВСТУП…………………………………………………………………………6

РОЗДІЛ І. Курсова робота за ОКР бакалавра ……………………….….….8

1.1. Вимоги до курсової роботи……………………………………………...8

1.2. Структура та обсяг курсової роботи…………………………………….9

1.3. Організаційне виконання курсової роботи………………………..…..14

1.4. Оформлення курсової роботи…………………………………………..16

1.5. Наукове керівництво, рецензування та захист курсової роботи……..18

РОЗДІЛ ІІ. Дипломна робота за ОКР спеціаліста………….………...……21

2.1. Стандарти дипломних робіт…………………………………………....22

2.2. Вибір теми та складання плану дипломної роботи…………………...24

2.3. Оформлення змісту дипломної роботи………………………………..26

2.4. Підготовка до захисту. Захист дипломної роботи………………….…28

РОЗДІЛ ІІІ. Дипломна робота за ОКР магістра (магістерська робота)...30

3.1. Нормативи написання магістерської роботи……………………….…31

3.2. Опрацювання теми та плану магістерської роботи…………………...32

3.3. Зміст та стилістика мови основної частини магістерської ро­боти…..33

3.4. Порядок захисту магістерської роботи………………………………..36

РОЗДІЛ ІV. Оформлення посилань, списку використаної літератури та джерел, додатків у дипломній/магістерській роботі………………...………...…37

РОЗДІЛ V. Опрацювання нормативних та наукових джерел наукової роботи. Робота з матеріалами судової практики………………………………....38

РОЗДІЛ VІ. Наукова практика магістрів……………….………………….43

6.1. Призначення та сутність наукової практики магістра……………..…43

6.2. План наукової практики магістра……………………………………...43

6.3. Звіт наукової практики магістра……………………………………….44

РОЗДІЛ VІІ. Типові помилки в написанні курсової \ дипломної \ магістерської роботи...........................................................................................…..44

ДОДАТКИ 1-8. Оформлення курсової \ дипломної \ магістерської роботи: зразки………………………………………………………………………………..46

ДОДАТОК 9. Перелік наукових бібліотек м. Дніпропетровська..........….53

ДОДАТОК 10. Таблиця зведених стандартів курсових, дипломних, магістерських робіт ............................................................................................…..55

ВСТУП

Методологія процесу навчання та, відповідно, оцінювання знань студента в контрольно-модульній системі полягає у переорієнтації із лекційно-інформативної на індивідуально-диференційовану, особистісно-орієнтовану форму навчання та на організацію самоосвіти студента.

Усі світові та пропоновані останнім часом національні стандарти в основу навчання кладуть самостійну, творчу роботу того, хто навчається. На цьому принципі базуються і новітні, зокрема, інформаційні, технології навчання. У структурі навчального навантаження студента за системою ЄСПК індивідуальна робота також розглядається як один із основних компонентів навчальної діяльності і повинна займати значну частину його навчального навантаження.

Творча (еврестична), наближена до наукового осмислення й узагальнення робота можлива лише як результат організації самостійного навчання з обов’язковою присутністю в ній мети та її досягнення за допомогою ефективних технологічних схем самоосвіти. Крім того, така робота повинна бути індивідуальною з урахуванням рівня творчих можливостей студента, його навчальних здобутків, інтересів, навчальної активності тощо.

Індивідуальна робота студента є формою організації навчального процесу, яка передбачає створення умов для якнайповнішої реалізації творчих можливостей студентів через індивідуально-спрямований розвиток їх здібностей, науково-дослідну роботу і творчу діяльність. Одним із видів індивідуальної роботи студентів в класичному університеті є написання курсових, дипломних та магістерських робіт, які мають на меті не лише поглиблення, узагальнення і закріплення знань студентів, а й застосування їх при вирішенні конкретного фахового завдання, що містить елементи наукової новизни в цій галузі знань або напрямку практичної діяльності, та вироблення вміння самостійно працювати з навчальною і науковою літературою.

Досвід роботи в університеті та в інших навчальних закладах свідчить про те, що у більшості випадків у студентів виникають труднощі при написанні курсової, дипломної та магістерської роботи. А саме при складанні плану, викладенні проблематики дослідження, вивченні та використанні літературних джерел. Студенти постійно звертаються з запитаннями, які стосуються організації наукового дослідження. Питання, головним чином, пов’язані з вибором теми, з правилами цитування та посилання на наукові та практичні джерела, що використовуються під час написання курсової, дипломної та магістерської роботи, із загальними вимогами до оформлення роботи. Саме тому, виникла необхідність розробити єдині методичні рекомен­дації та стандарти щодо написання курсових, дипломних та магістерських робіт.

Але ці рекомендації та поради не позбавляють можливості спілкуватись з будь-якого приводу, пов’язаного з творчою діяльністю, зі своїм науковим керівником. Рекомендації дають можливість більш самостійно працювати над обраним напрямком або проблематикою.

Особливо корисними рекомендації будуть для студентів молодших курсів, які роблять перші кроки у науковій роботі, а також для слухачів магістратури щодо написання магістерських робот та проходження наукової практики.

У методичних рекомендаціях розглянуто весь науково-творчий процес: від вибору теми до захисту наукової роботи на відповідній кафедрі, наведено правила оформлення наукової роботи. Ці рекомендації є спробою комплексного викладення сучасних вимог до написання та захисту наукової роботи.

При написанні курсової, дипломної або магістерської роботи студенти користуються монографічною, навчальною літературою, статтями у періодичних виданнях, тому у методичному посібнику наведено перелік бібліотек міста та надано їх поштові та інтернет-адреси, які стануть вам у пригоді під час написання роботи.

При підготовці методичних рекомендацій було використано державні стандарти України та інструкції, які визначають порядок виконання наукової роботи і правила оформлення результатів дослідження.

Успіхів Вам на широкому науковому полі !

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]