Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.02.11р.мет.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
569.86 Кб
Скачать

1.2. Структура та обсяг курсової роботи

Курсова робота повинна мати чітку та логічну структуру. Загальний обсяг курсової роботи без додатків, як правило, повинен складати 25-35 сторінок друкованого або 30-40 сторінок рукописного тексту, тобто обсяг рукописного тексту має бути більшим приблизно на 20%.

За своєю структурою курсова робота складається з таких частин: титульна сторінка, зміст (план), вступ, глави або розділи з підрозділами, висновки, список використаних джерел та літератури, додатки (факультативний елемент структури).

Приблизний обсяг окремих частин у структурі курсової роботи:

Назва структурного елементу

Кількість сторінок

Титульна сторінка

1

Зміст (план)

1

Вступ

2-4

Розділ 1. (теоретичний ­– теоретичні положення, які складають методологічну базу дослідження)

7-8

Розділ 2. (аналітичний – аналіз предмету дослідження та узагальнення результатів, виявлення недоліків або проблем правового регулювання за темою курсової роботи)

7-14

Розділ 3. (практичний – вивчення практики правозастосування, обґрунтування пропозицій щодо вдосконалення системи правового регулювання та правозастосування в обраній сфері)

4-7

Висновки

2-3

Список використаних джерел та літератури (за алфавітом)

1-2

Додатки *(схеми, діаграми, таблиці тощо)

1-7

* факультативний (необов’язковий) елемент структури

Зміст структурних елементів курсової роботи

Загальні вимоги. Титульна сторінка і зміст повинні бути на окремих сторінках. Вступ, кожен розділ або глава, висновки, список використаних джерел та літератури, додатки обов’язково повинні починатися з нової сторінки.

Наступний підрозділ того самого розділу (глави) може розміщатися на тій самій сторінці, де закінчився попередній підрозділ цього ж розділу (глави), але слід відступити 2-3 строчки. Якщо внизу сторінки залишається мало місця і там розміщується тільки назва наступного підрозділу, а для тексту вже зовсім не вистачає місця, тоді доцільно весь підрозділ також розпочати з нової сторінки.

Титульна сторінка. Титульна сторінка відкриває оформлену роботу, вона повинна бути віддрукована або заповнена чітким розбірливим почерком, без помилок та виправлень. ( Додаток 3 ).

Зміст або план курсової роботи. План є спрощеною формою, більш прийнятною для рефератів, але може, як виняток, застосовуватися студентами молодших курсів за дозволом керівника курсової роботи. Для курсової роботи більш прийнятним елементом є зміст, оскільки він показує обсяг курсової роботи і пропорційність розміщення матеріалу за розділами (главами) та іншими структурними елементами. (Додаток 5).

Слід пам’ятати, що курсова робота є первинним науковим дослідженням студента, тому вимоги до складання змісту, як і до всього оформлення курсової роботи, аналогічні тим, які висуваються при написанні дипломних і магістерських робіт.

На другій сторінці курсової роботи розміщується зміст (план). Головна відмінність змісту від плану полягає в тому, що в плані номери сторінок не вказуються, а в змісті навпроти кожного найменування частини роботи з правого боку сторінки вказується номер сторінки, з якої починається ця частина роботи: вступ, глава або розділ (які не поділені на підрозділи), підрозділи, висновки, список джерел та літератури, додатки. Нумерація переважно здійснюється арабськими цифрами.

Зміст (план) курсової роботи повинен бути складним і містить, як правило, три розділи, кожен (чи принаймні один) з яких повинен складатися із відповідних підрозділів. Однак припустимий мінімум для основної частини курсової роботи – два розділи (або глави), хоча б один з яких поділений не менше ніж на два підрозділи.

Слід також зауважити, що назви розділів (глав) не можуть повністю повторювати назву теми курсової роботи, а мають бути більш конкретизованими. Тобто, якщо у відповідності з темою формулюється мета курсової роботи, то назви розділів або глав та підрозділів повинні відповідати поставленим в курсовій роботі завданням. Назва підрозділу також не може повністю (дослівно) копіювати назву розділу (глави), інакше немає сенсу виділяти підрозділи як дрібніші структурні елементи змісту.

Вступ. У вступі до курсової роботи має бути визначено місце теми в дослідженні сучасних проблем розвитку даної галузі права України, обґрунтовано її актуальність, значення та новизну, які й обумовили вибір теми курсової роботи.

Обов’язково у вступі висвітлюється новизна і ступінь розробки проблеми у вітчизняній та іноземній науковій літературі, формулюється мета та завдання роботи, визначаються предмет, об’єкт та методи дослідження, а також дається огляд джерел дослідження, тобто основних нормативних актів за обраною темою, та його значення – для кого можуть бути корисними результати дослідження. В загальному вигляді визначається структура курсової роботи. Рекомендований обсяг вступу – до 4 сторінок.

Відповідно з наведеними вище вимогами перші або ключові слова майже кожного нового абзацу вступу повинні бути виділені жирним шрифтом, жирним курсивом або підкреслені. Наприклад:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]