Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0-Лекція 1у.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
77.82 Кб
Скачать

Метрологія в період правління Петра I

Метрологічній реформою Петра I до обігу в Російської імперії були допущені англійські міри, які отримали особливо широке розповсюдження на флоті і в кораблебудування - фути, дюйми. Для полегшення обчислень були видані таблиці мір і співвідношень між російськими та іноземними заходами. Починають виділятися деякі метрологічні центри.

У 1736 р. за рішенням Сенату була створена Комісія ваг і заходів під головуванням головного директора Монетного двору графа М. Г. Головкина. До складу комісії входив Л. Ейлер. У якості вихідної міри довжини комісія виготовила мідний аршин і дерев'яну сажень, за міру рідких тел прийняла відро московського Каміномостського пітейного двору. Найважливішим кроком, який підсумував роботу комісії, було створення російської еталонного фунту, бронзової золоченої гирі, що була узаконена в якості первинного зразка (державного еталона) російських мір ваги. Цей фунт майже 100 років залишався єдиним еталоном в країні.

У комісії розглядалися (але із-за відсутності грошових коштів та фахівців не були здійснені) проекти створення системи мір, заснованої на фізичних постійних (визначення сажени через довжину меридіана Землі, фунта - через вага певної кількості чистої води), введення десяткової системи освіти кратних і Дольних одиниць та ін Ці прогресивні ідеї отримували в Європі в ту пору все більшого поширення.

Розробка і впровадження метричної системи вимірів

У Франції, де феодали мали право користуватися своїми власними заходами, містити митниці та збирати мито, питання про раціональну систему мір стояло особливо гостро. Восьмого травня 1790 р. Установчі збори Франції прийняли декрет про реформу системи мір і доручило Паризької академії наук розробити відповідні пропозиції. Комісія академії, керована Лагранжем, рекомендувала десятковий підрозділ кратних і дольних одиниць, а інша комісія, до складу якої входив Лапласа, запропонувала прийняти в якості одиниці довжини одну сорока міліонну частину земного меридіану. На основі цієї єдиної одиниці - метра - будувалася вся система, що отримала назву метричної. За одиницю площі приймався квадратний метр, за одиницю об'єму - кубічний метр, за одиницю маси - кілограм - маса кубічному дециметру чистої води при температурі 4 ° С.

26 березня 1791 р. Установчі збори Франції затвердили пропозиції Паризької академії наук. Національний Конвент визнавав, що справа реформи мір і ваг "як одне з найбільших благодіяння революції, повинно бути доведено республікою до кінця". Сьомого квітня 1795 р. Конвент прийняв закон про введення метричної системи у Франції і доручив комісарам, в число яких входили Кулон, Даламбер, Лагранж, Лаплас та інші вчені, виконати роботи з експериментального визначення одиниць довжини та маси.

У 1799 р. ця робота, яка відбувалася під наглядом міжнародної комісії, була закінчена, і затверджені законом платинові прототипи метра і кілограма здані на зберігання Архів Франції. З тих пір вони іменуються архівними

Незважаючи на свої очевидні переваги, метрична система упроваджувалася з великим трудом. Наполеон, наприклад, вважав: "Немає нічого більшого, що суперечить складу розуму, пам'яті й міркуваннями, ніж те, що пропонують ці вчені." У 1812 р. він ввів нову систему, в яку повернув туаз прирівняний до двох метрів, і багато інших одиниці зі старими найменуваннями, але наведені до метричної системи. Лише законом від 4 липня 1837 р. очищена від нововведень Наполеона метрична система була остаточно введена у Франції з 1 січня 1840р. як обов'язкова.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]