Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0-Лекція 1у.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
77.82 Кб
Скачать

Основні терміни

Фізична величина - характеристика одного із властивостей фізичного об'єкта (явища або процесу), спільна в якісному відносин для багатьох фізичних об'єктів, але в кількісному відношенні індивідуальна для кожного об'єкта (тобто значення фізичної величини може бути для одного об'єкта в певне число разів більше або менше, ніж для іншого).

Тобто ФВ – це не сам об’єкт, а якась його властивість, наприклад : довжина – це ФВ, яка характеризує розмір об’єкту, час – це ФВ, що дає уявлення про тривалість якогось процесу і таке інше.

Одиниця фізичної величини – це фізична величина фіксованого розміру, якій умовно присвоєно числове значення дорівнює 1, і застосовується для кількісного вираження однорідних фізичних величин. Наприклад: 1 м - одиниця довжини, 1 с - часу, 1А - сили електричного струму.

Шляхом додавання до основних одиницям встановлених приставок, утворюються кратні (наприклад - кілометр) або дольні (наприклад - мікрометр) одиниці.

Про фізичну величиною ми можемо судити на підставі вимірів.

Вимірювання фізичної величини - сукупність операцій із застосування технічного засобу, зберігає одиницю фізичної величини. В процесі цих операцій відбувається порівняння (в явному або неявно вигляді) вимірюваної величини з її одиницею з метою отримання цієї величини у формі, найбільш зручною для використання.

У метрології використовують поняття істинного і дійсного значення ФВ.

Істинне значення ФВ – значення фізичної величини, що ідеальним образом характеризує в якісному і кількісному відношенні відповідну фізичну величину. Істинне значення ФВ може бути співвіднесене з поняттям абсолютної істини, і може бути отримане тільки в результаті нескінченного процесу вимірювань з нескінченним удосконаленням методів і засобів вимірювань.

Дійсне значення ФВ – значення фізичної величини, отримане експериментальним шляхом і настільки близьке до істинного значення, що в поставленому вимірювальному завданні може бути використане замість нього.

Характеристики фізичних величин:

Розмірність ФВ - формальне відображення якісного розходження вимірюваних величин. Відповідно до міжнародного стандарту ISO розмірність позначається символом dim (від латинського dimension - розмірність).

Розмірність основних фізичних величин довжини (l), маси (m) та часу (t) позначаються відповідними великими літерами:

dim l = L, dim m = M, dim t = T

Розмірність похідної ФВ виражається через розмірність основних ФВ за допомогою степенного одночлена:

Dim Х = Lα × Mβ × Tγ ...

Тут α, β, γ - показники розмірності (показники ступеня, в яку зведені розмірності основних фізичних величин). Кожен показник може бути позитивним чи негативним, цілим або дробовим, або нулем. Наприклад, розмірність прискорення dima=L1xT-2

Якщо всі показники розмірності дорівнюють нулю, то така ФВ називається безрозмірному (наприклад, логарифм відносини потужностей або напружень).

Розмір ФВ - кількісна характеристика фіз. величини, властива даному фізичного об'єкту.

Значення ФВ - вираз розміру ФВ у вигляді деякого числа прийнятих для неї одиниць. Один і той самий розмір може бути представлений по-різному. Наприклад, переміщення тіла на 1м може бути представлено як L = 1м = 100 см = 1000 мм. Зазначені 3 варіанти є значеннями ФВ – переміщення

Числове значення ФВ - абстрактне число, яке входить в значення величини. Значення фізичної величини одержують у результаті її вимірювання або обчислення у відповідності з основним рівнянням виміру:            Q=X│Q│,

де Q - значення фізичної величини,

X - числове значення вимірюваної величини в прийнятих одиницях │Q │ - обрана для вимірювання одиниця Припустимо вимірюється довжина відрізка прямої в 10 см за допомогою лінійки, що має поділу в сантиметрах і міліметрах. Для даного випадку: Q1 = 10 см при X1 = 10 і │ Q1 │ = 1 см Q2 = 100 мм при X2 = 100 і │ Q2 │ = 1мм

Природно Q1 = Q2, так як 10 см = 100мм.

Застосування різних одиниць (1см і 1 мм) призвело до зміни числового значення результатів вимірювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]