Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31-35.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
156.67 Кб
Скачать
  1. Вимоги охорони праці до організації робіт учнів по самообслуговуванню.

У процесі самообслуговування учні можуть виконувати:

прибирання класів, кабінетів, лабораторій наприкінці кожного дня (учні 5 - 11 кл.);

-генеральне прибирання класів, кабінетів, лабораторій кожного тижня і місяця (учні 9 - 11 кл.).

Тривалість самообслуговування для учнів 2 - 4-х класів у загальноосвітньому навчальному закладі не повинна перевищувати 1 години на тиждень, а для учнів 5 - 11-х класів – 2 годин на тиждень.

Тривалість одноразових заходів із самообслуговування не повинна перевищувати для учнів 2 - 4-х класів 30 хвилин, 5 - 9-х класів – 45 хвилин, 10 - 11-х класів – 1,5 години. Роботу необхідно проводити в спеціальному одязі. Будь-яке прибирання має бути лише вологим із подальшим провітрюванням приміщень. У навчальному приміщенні необхідно передбачити місце для зберігання прибирального інвентарю, спецодягу та мила. Миття підлоги з обов»язковим використанням швабри дозволяється школярам віком від 10 років.

    Допускається участь учнів (чергових класів) у накриванні обідніх столів (за умови використання санітарного одягу). Перебування учнів у виробничих приміщеннях харчоблоку забороняється.

    Учні 2 - 4 класів можуть брати участь у прибиранні території школи, доглядати за квітами, учні 5 - 11 класів – брати участь у генеральному та щодобовому поточному прибиранні ділянки (підмітати, очищувати від снігу, саджати дерева).

    Прибирання класів, майстерень, навчальних кабінетів проводиться після закінчення останнього уроку, а спортивних залів – після кожного уроку і після закінчення уроків, занять секцій. Мати в спортивному залі чистять пилососом не рідше ніж один раз на тиждень, вологе протирання чохлів здійснюють щоденно.

    Для очищення взуття від бруду перед входом у школу повинні бути встановлені скребачки, решітки, які необхідно протягом дня декілька разів очищати.

    Змінне взуття у школярів є одним із ефективних засобів зменшення кількості пилу в приміщеннях школи. У гардеробі слід передбачити спеціальне місце для зберігання взуття.

    До спортивного залу учні допускаються тільки в спортивному одязі та взутті.