Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
25 Основні задачі та загальна оцінка фінансовог....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
102.4 Кб
Скачать

Тема 25 основні задачі та загальна оцінка фінансового стану. План

1.Задачі та зміст аналізу фінансового стану підприємства.

2.Аналіз балансу як основна складова фінансового аналізу.

3.Експрес-аналіз балансу.

1. Задачі та зміст аналізу фінансового стану підприємства.

Фінансовий стан підприємства - це сукупність показників, які відображають його здатність погасити свої боргові зобов'язання. Фінансова діяльність охоплює процеси формування, руху і забезпечення збереження майна підприємства, контролю за його використанням. Фінансовий стан є результатом взаємодій всіх елементів системи фінансових відносин підприємства і тому визначається сукупністю виробничо-господарських факторів. Зміст і основна цільова установка фінансового аналізу - оцінка фінансового стану і виявлення можливості підвищення ефективності функціонування господарського суб'єкту на основі раціональної фінансової політики. Фінансовий стан господарського суб'єкту - це характеристика його фінансової конкурентоспроможності (т.т. платоспроможності, кредитоспроможності), використання фінансових ресурсів і капіталу, виконання зобов'язань перед державою і іншими господарськими суб’єктами.

Стабільність фінансового положення в значній мірі залежить від вкладення фінансові ресурсів в активи. В процесі функціонування підприємства і величина активів, і їх структур постійно змінюється. Найбільші загальні уявлення про якісні зміни можливо одержати пр допомозі вертикального і горизонтального аналізу звітності.

Актив балансу дозволяє дати загальну оцінку майна, яке знаходиться в розпоряджень підприємства. Необхідно також виділити в складі майна оборотні (мобільні) і необоротні (імобільні) засоби. Майно - це основні фонди, оборотні засоби і інші цінності, вартість яки; відображена в балансі.

Сутність фінансової стійкості визначається ефективністю формування, розподілу і використання фінансових ресурсів.

Фінансова стійкість - це певний стан рахунків підприємства, який гарантує його постійну платоспроможність. Знання оптимальних меж зміни джерел засобів для покриття вкладення капіталу в основні фонди або виробничі запаси дозволяє накопичувати такі потоки господарських операцій, які ведуть до покращення фінансового стану підприємства, до підвищення його стійкості.

2.Аналіз балансу як основна складова фінансового аналізу

Основним джерелом інформації для аналізу фінансового стану слугує бухгалтерський баланс підприємства. Він має настільки велике значення, що аналіз фінансового стану не­рідко називають аналізом балансу.

На підприємствах України згідно з Положенням (стан­дартом) бухгалтерського обліку 2, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від ЗО липня 1999 р., застосо­вується нова форма балансу, яка приведена в повну відпо­відність до міжнародних стандартів. Сутність кожної статті балансу розглядається у спеціальних облікових журналах (на­приклад, «Бухгалтерський облік і аудит» № 7 —8 за 1999 р.).

Баланс це групування моментної інформації на по­чаток і кінець звітного періоду, тобто в ньому фіксується підсумок господарських операцій на звітну дату. Вивчаючи баланс, керівники усвідомлюють місце свого підприємства в системі аналогічних виробництв, перевіряють правильність обраного стратегічного курсу, оцінюють ефективність вико­ристання ресурсів та вирішують інші питання управління підприємством.

Важливу інформацію з балансу дістають і аудитори, які отримують можливість вибирати правильні рішення в про­цесі своєї роботи, планувати перевірки, виявляти слабкі місця в системі обліку, різні помилки у зовнішній звітності клієнта. І нарешті, аналітики для аналізу фінансового стану підприєм­ства також використовують дані балансу.

Для аналізу фінансового стану підприємства важливо вміти читати баланс, тобто знати зміст кожної зі статей, спосіб її оцінки, взаємозв'язок з іншими статтями, а також давати якісну характеристику їх. Уміння читати баланс дає можливість:

  • одержати необхідний обсяг інформації про підприєм­ство;

  • розрахувати рівень забезпеченості підприємства власними оборотними коштами;

  • визначити, через вилив яких чинників змінилася величина оборотних коштів;

  • оцінити фінансовий стан підприємства за звітний період. Отже, можна сказати, що баланс дає відповідь на питання «Що являє собою підприємство на певний момент?», але не в змозі дати відповідь на питання «В результаті яких подій підприємство досягло таких показників?». Відповідь на це питання можна одержати, тільки застосовуючи методи еко­номічного аналізу фінансового етапу.