Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
22 Аналіз фінансових результатів діяльності п....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

Тема 22 аналіз фінансових результатів діяльності підприємства план

1.Аналіз балансового прибутку

2.Аналіз прибутку від реалізації продукції, робіт і послуг

3.Аналіз інших фінансових результатів діяльності підприємства

1.Аналіз балансового прибутку.

Кінцевим фінансовим результатом діяльності підприємства є при­буток. Він є загальноприйнятим оціночним показником.

Прибуток — це частина чистого доходу, створеного у сфері вироб­ництва і як такого, що отримав свою специфічну форму на стадії реалізації. Визначається як різниця між виручкою від реалізації про­дукції, робіт і послуг та сумою усіх витрат на виробництво та реаліза­цію.

Прибуток є джерелом розширеного відтворення, утворення фон­ду споживання, утримання та розвитку невиробничої сфери, вироб­ничого і соціального розвитку підприємства, фонду матеріального заохочення. .

Завданнями аналізу прибутку є:

  1. визначення обгрунтованості плану з прибутку;

  2. оцінка виконання плану прибутку;

  3. виявлення факторів, які вплинули на відхилення фактичного прибутку від планового;

  4. підрахування невикористаних резервів збільшення обсягу при­бутку;

  5. відпрацювання заходів, необхідних для використання виявлених резервів.

Джерелами аналізу прибутку є звітні форми 2, 1, 1-п, 5-С, 6, 11-ОФ та облікова і планова інформація.

Виділяють два види прибутку: балансовий і розрахунковий (чи­стий).

Балансовий прибуток — загальна сума прибутку підприємства від усіх видів діяльності за певний період, яка відображена в його ба­лансі. Він включає прибуток від реалізації продукції (робіт, послуг), у тому числі продукції допоміжних і обслуговуючих виробництв, що не мають окремого балансу, основних фондів, нематеріальних активів, цінних паперів, валютних цінностей, інших видів фінансових ресурсів та матеріальних цінностей, а також прибуток від орендних і лізингових) і позареалізаційних операцій.

Балансовий прибуток є одним із головних якісних показників, по планується підприємством та відбивається в його балансі.

Розрахунковий прибуток — це частина балансового прибутку, ііо залишилась після відрахування на спеціальні першочергові цілі(плата за землю, фіксовані рентні платежі, процент з прибутку за банківський кредит та інші), і відрахування додаткового прибутку від реалізації продукції, одержаного від необгрунтованого підви­щення цін і порушення законів.

Чистий прибуток — це частина балансового прибутку, що зали­шається у господарстві після покриття всіх платежів і витрат, які здійснюються з прибутку.

Аналіз балансового прибутку починають з визначення і порівняння з планом і з минулим роком рівня виконання плану прибутку підпри­ємством в цілому і за складовими його елементами. Далі вивчається структура одержаного прибутку, його джерела, вплив факторів та скла­дових частин на відхилення його від плану. Закінчується аналіз підра­хунком втрат від безгосподарності, визначенням причини цих втрат, виявлення резервів та невикористаних можливостей поліпшення фінан­сових показників та збільшення грошових надходжень підприємства.

Прибуток від реалізації продукції залежить від кількості, якості, асортименту, номенклатури, оптових цін та собівартості виробленої продукції. Чим більший обсяг реалізації і менша собівартість реалі­зованої продукції — тим більший прибуток. Аналіз цього показника буде проведено окремо.

Прибуток від іншої реалізації — різниця між загальним обсягом реалізації і обсягом реалізації продукції, яка не відповідає стандар­там та технологічним умовам; продукції і послуг непромислового характеру; куплених, а потім проданих виробів і товарів; наднорма­тивних і зайвих матеріалів та інших матеріальних цінностей.

Аналіз прибутку від іншої реалізації у звітному році потребує порівняння з попереднім роком і планом обсягу послуг непроми­слового характеру, наднормативних і зайвих матеріальних цінностей.

Позареалізаційний прибуток — включає доходи і видатки підприє­мства, які безпосередньо відображаються на рахунку «Прибутки і видатки».

Аналіз позареалізаційного прибутку потребує ретельно; оцінки кожної етапі прибутків і збитків.

Позареалізаційний прибуток — доходи від участі у спільних підприємствах; доходи від здачі майна в оренду; дивіденди процен­ти з акцій, облігацій та інших цінних паперів; інші доходи, пов'язані з нематеріальними активами, гудвілом; винагороди; кредитні операції; орендні (лізингові) операції; посередницькі операції; над­ходження від раніше списаних безнадійних боргів; одержані штра­фи, пені, неустойки; перевищення знижок з тарифу над надбавками до тарифу; доход минулих років, виявлений у звітному році; доход по операціях з тарою та інші доходи.

Позареалізаційні збитки — збитки від стихійного лиха; утри­мання законсервованих підприємств; збитки від списання боргів після закінчення строків позовної давнини; нестачі і розкрадання, збитки від списання дебіторської заборгованості внаслідок непла­тоспроможності боржників та інших безнадійних боргів; виплачені штрафи; пеня та неустойки; збитки минулих років, які виявлені у звітному році; збитки за анульованими замовленнями; ліквідація не повністю амортизованих основних фондів.

Суми, внесені до бюджету у вигляді санкцій, відшкодовуються за рахунок прибутку, який залишається у розпорядженні підприємства. До таких внесків, зокрема, відносяться внески санкції за недотриман­ня стандартів і технічних вимог, порушення державної дисципліни цін, порушення закону, а також фінансові санкції, які стягуються податковими органами.

У позареалізаційний прибуток входять також доходи від експлу­атації житлово-комунального господарства. Збитки від цієї діяль­ності списуються за рахунок прибутку від промислової діяльності підприємства у порядку її розподілу.

Стан фінансів, договірної дисципліни, бухгалтерського обліку та аналізу на підприємстві визначають порівнянням окремих статей у динаміці. Наприклад, позареалізаційний прибуток за статтею «Над­ходження від списаних безнадійних боргів» або «Прибуток минулих років, виявлений у звітному році» свідчить про недоліки в бухгал­терському обліку за минулі роки.

Позареалізаційні прибутки та збитки поділяються на дві групи:

  1. прибутки та збитки, які залежать від діяльності підприємства;

  2. прибутки та збитки, які не залежать від діяльності підприємства. Статті позареалізаційних прибутків та збитків не плануються.

При аналізі фактичні дані порівнюються з даними минулих років.

В завершення, за даними рахунку «Прибутки і збитки» аналізу­ються причини утворення позареалізаційних збитків, а також збитків під іншої реалізації і виявляються резерви росту прибутку.