Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
23_24_25.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
93.59 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет № 23

  1. Допоміжні електрозахисні засоби в електроустановках до 1000 В.

  2. Способи прокладання електропроводок

  3. Класифікація кабелів та їх призначення.

Відповідь:

  1. Додаткові ізолюючі засоби володіють недостатніми ізолюючими властивостями і призначені тільки для посилення захисної дії основних засобів, разом з якими вони повинні застосовуватися. До них відносяться: при роботах з напругою до 1000 В . До додаткових захисних ізолюючих засобів в електроустановках напругою до 1000В служать діелектричні калоші, діелектричні килимки, ізолюючі підставки і накладки, переносні пристрої заземлення, огороджувальні пристрої, плакати і знаки безпеки.

2. Прихований монтаж (електропроводка прокладається в стінах, в стяжках підлог, стелях приховано).

Для прокладання електропроводки дріт або кабель укладають просто в стіну і покривають штукатуркою. Згодом стіни, переважно, обклеюють шпалерами, оббивають деревом, фарбують, у ванній кімнаті і кухні кладуть плитку тощо.

Недоліки:

§ Коли потрібно замінити або додати дріт або кабель, доводиться руйнувати поверхню стіни або стелі, а заразом й її декоративне покриття.

§ На стадії монтажу ізоляція проводки може пошкоджуватися, і дріт або кабель, містячись у стіні під штукатуркою, плиткою тощо, потрапляє під вплив вологи, наслідками чого можливі побічні витоки струму, які призводять до помилкового спрацьовування пристроїв захисного відімкнення (ПЗВ).

§ Додатковий захист у вигляді металевої труби або металорукава дорожчий і через їхню схильність до корозії.

Довідка:Не дозволяється прокладання дротів без можливості їх заміни в панелях стін, перегородках та перекриттях, які виконані на заводах будіндустрії, або в монтажних стиках панелей під час монтажу будинків.

Відкритий монтаж (проводка або труби з проводкою перебувають в полі зору)

Кабель кладуть просто по стіні або стелі. Дроти кріплять скобами або накривають металевим кутником. Рідше протягують по трубах, які зварені між собою.

Недоліки:

§ щоб замінити або додати кабель, вся процедура монтажу повторюється з тією ж трудомісткістю;

§ для відкритої проводки використовується кабель підвищеної стійкості до зовнішнього середовища, причому цей кабель значно дорожчий за дріт для прихованого прокладання;

§ незахищеність від вологи і сонячних променів, які руйнують проводку;

§ заборона такого прокладання по горючій поверхні.

§ Недоліки проводки в металічних трубах:

§ підвищена трудомісткість монтажу;

§ проводка в металевих трубах набагато дорожча і не завжди функціонально виправдана (вона необхідна на випадок винятково високих вимог до температурного режиму експлуатації, вибухобезпеки або «вандалостійкості»).

§ металеві труби зазнають корозії.

3 . Кабелі  Кабельні вироби поділяються на:  - Силові;  - Контрольні;  - Монтажні;  - Управління та зв'язку.  Конструктивне відміну кабелів від проводів полягає в тому, що жили кабелів мають герметичну, свинцеву, алюмінієву або пластмасові оболонки.  Кабелі, що мають поверх герметичній захисну (броньовий) оболонку називаються броньованими. Броня виготовляється із сталевих стрічок, оцинкованої сталевої круглої або плоскої дроту. Кабелі без броньованої оболонки відносяться до категорії голих. Ізоляція кабелів виконується з паперових стрічок, просочених маслоканіфольним складом гумою або пластмасою.

На відміну від кабелів з паперовою просоченою чи маслонаповненому ізоляцією, кабелі з ізоляцією із СПЕ мають найкращі електричними і механічними властивостями і самим тривалим терміном служби серед інших типів кабелів випускаються серійно. Термін служби кабелю 110 кВ без пробоїв становить мінімум 50 років.  

Силові кабелі

 призначені для передачі і розподілу електричної енергії при напрузі промислової частоти та постійній напрузі і є найбільш відповідальними виробами кабельній галузі. 

Основну класифікацію силових кабелів становить значення номінального напруги, при якому кабель може працювати тривалий час.  Силові кабелі: 

Контрольні кабелі

призначені для приєднання електричних приладів і апаратів в електричних розподільчих пристроях зі змінним напругою до 660В частотою до 100 Гц або постійним до 1000В при температурі навколишнього середовища від -50 до +50   С. Вони можуть прокладатися і на відкритому повітрі за умови захисту їх від механічних пошкоджень і дії прямих сонячних променів. Дані кабелі виготовляються з однодротяна мідними й алюмінієвими жилами перерізом 0,75-10мм   , Число яких може складати від 4 до 61. Як матеріали для ізоляції струмоведучих жил таких кабелів застосовуються гуми з нормальною і підвищеною нагревостойкость, а також пластичні маси (поліетилен, самозагасаючий поліетилен, полівінілхлоридний пластикат, фторопласт).  Система маркування контрольних кабелів практично не відрізняється від системи маркування силових кабелів низької напруги. Відмінність полягає лише в тому, що на першому місці в марці контрольного кабелю ставиться буква К, якщо кабель має мідні жили, і букви АК, якщо алюмінієві.

Монтажние дроти. Монтажні дроти застосовуються в основному короткими відрізками для нерухомої прокладки при внутрішньо-і міжблокових і з'єднаннях приладів, апаратів і інших електричних та радіотехнічних пристроїв. Для кращого розпізнавання монтажних проводів їх зовнішні ізоляційні оболонки зазвичай фарбують у різні кольори.