Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Македонія.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
47.1 Кб
Скачать

Географічне розташування

Республіка Македонія — держава на півдні Європи. Країна розташована у центральній частині Балканського півострова. Межує на заході з Албанією (спільний кордон — 151 км), на сході з Болгарією (148 км), на півночі з Сербією (62 км) та невизнаним більшістю світу незалежним колишнім сербським краєм Косово (159 км) і на півдні з Грецією (228 км).

80% території займають середньо-висотні гори з плоскими вершинами і крутими схилами (Шар-Планина, Осоговска-Планина, Огражден, Ябланіца та ін), розділені улоговинами (Пелагонская, Прешевско-Кумановського, Штіпская тощо) і долинами річок Вардар, Црна, Струмицю. Найвища вершина - гора Кораб (2764 м) на кордоні з Албанією. Поширений карст. Підвищена сейсмічність (найсильніші землетруси були в 1904 і 1963 рр.. - 9 балів).

Клімат субтропічний середземноморський, в горах - помірно континентальний.

Чисельність населення — 2,096 млн. осіб (2002 р.)

Площа території — 25 713 кв. км.

Столиця — Скоп'є (мак. Скопје) — 448,6 тис. жителів.

Великі міста: Бітола (83,6 тис. жителів), Куманово (78,3 тис.), Тетово (60,3 тис).

Грошова одиниця - македонський динар.

Герб

Державний герб - національна емблема Македонії складається з двох нахилених один до одного снопів пшениці, листків тютюну і маку, перев'язаних стрічкою, внизу - частина національного традиційного костюма. В центрі утвореного таким чином круглого простору гори, річки, озера і сонце. Все це символізує багатство країни, її свободу і опір. Герб прийнятий 31 грудня 1946 року.

Прапор

Прапор Республіки Македонія — червоне полотнище із зображенням сонця жовтого кольору з вісьмома променями, що розходяться у різні сторони. Прапор символізує «нове сонце свободи» (макед. ново сонце на слободата), оспіване в національному гімні Македонії. Прапор був змінений 1995 року через протести Греції, оскільки у первісному варіанті прапор містив зображення еллінського символу Вергінської зірки та збігався із прапором грецької області Македонія, за винятком червоного тла. Греки заперечують право Македонії на 16-променеву вірджинську зірку, що є на прапорі Македонії. Цей знак був свого часу знайдений на могилі Олександра Македонського.

Гімн

«Денес Над Македонија» (укр. «Сьогодні над Македонією») — офіційний гімн Республіки Македонія. Автор слів до гімну — Владо Малеський, який написав його у 1943 році . Автор музики — Тодор Скаловський. Після Другої світової війни використовувався як офіційний гімн Соціалістичної Республіки Македонія у складі Югославії. У 1992 році, після розпаду Югославії, був проголошений у якості офіційного гімну Республіки Македонія.

АДМІНІСТРАТИВНИЙ УСТРІЙ

Адміністративний поділ Республіки Македонії включає 84 громади і місто Скоп'є, як самостійну одиницю місцевого самоврядування. Подібний розподіл установлений Законом про територіальну організацію й місцеве самоврядування, прийнятому в 2004 році. Столиця Скоп'є має статус загального адміністративного центра, — громада, а також включає 10 міських громад: аеродром, Бутел, Газі-Баба, Герче-Петров, Карпош, Кісела-Вода, Сарай, Центр, Чаір і Шуто-Орізарі.

Найбільшою за населенням є громада Куманово — 105 484 жителі, а найменшою — громада Вранештіца — 1322 жителі.

Найбільшою за площею є громада Прілеп — 1194 км. кв, а найменшою — громада Чаір — 3,5 км.кв.

Республіка Македонія також розділяється на 8 статистичних регіонів: Вардарський, Східний, Пелагонійський, Положський, Північно-Східний, Скоп'євський, Південно-Східний і Південно-Західний регіони.