Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тренінги.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
30.93 Кб
Скачать

5. Вправи (техніки* під час тренінгової роботи.

Щодо самого перебігу тренінгу, то тут використовуються різноманітні види методів, що дають можливість активно обговорювати проблему, відповісти для себе на різні питання.

На тренінгу існують структурні вправи: правила, знайомство, очікування і підсумки. Правила роботи під час тренінгу налаштовують групу на продуктивне спілкування та дисциплінованість. Знайомство налаштовує на роботу, допомагає більше дізнатися один про одного. Очікування допомагають сформулювати мету діяльності і настроїтися на її досягнення. Підсумки дають змогу узагальнити зроблене і зробити висновки.

Серед таких є вправи-“криголами”, що допомагають учасникам познайомитися та створити атмосферу довіри в групі, заохочують до участі взаємної підтримки.

Мозковий штурм (мозкова атака* – метод, що дає можливість не тільки подати ідеї, асоціації, фрази чи слова щодо специфічних проблем, а й почути думку інших. Поставивши запитання, тренер записує відповіді без коментарів. Потім групує отримані ідеї за змістом, визначає пріоритети, в результаті чого формується загальна думка. При цьому тренер повинен бути дуже уважним, записуючи висловлювання учасників, та не пропускаючи жодного з них. Важливість цього підходу полягає в переборюванні закритості людини, яка висловлює свою думку і сподівається, що її позиція не залишиться без уваги. Якщо людину не почули, її думку проігнорували, то цього більш ніж досить для того, аби вона знову замкнулася, пішла в себе. Тому тренеру слід знати та цінувати позицію кожного, бо це дає можливість визначити загальну психологічну атмосферу групи, скласти уявлення про її загальний рівень знань та прагнень. Така увага та доброзичливе відношення буде сприяти створенню клімату довіри та взаємодопомоги. Варіантом цієї вправи є “мережа” або “кульки”, де основне слово, поняття пишеться в центрі у середині кульки, а асоціації, думки з цього приводу, ідеї і т.д пишуться навколо і відображається їх взаємозв’язок.

Дискусія в групі – використовується в комбінації з іншими техніками.

Іншою вправою, що використовується під час тренінгу, є обговорення у великих та малих групах або парах ідей та пошук шляхів вирішення проблем, яке допомагає його учасникам бути корисними одне одному. Висловлювання думок допомагає побачити і відчути власні можливості та знайти шляхи успішної їх реалізації, при цьому формується таке необхідне вміння, як уміння організувати обговорення, прийняття рішення в колективі, але під його безпосереднім керівництвом.

Ефективним методом в роботі під час тренінгу є рольова гра, яка також може застосовуватися окремо, як форма роботи. Тут іде імітування реальності, надається можливість визначити ставлення до конкретної життєвої ситуації, набути досвіду шляхом гри, відчути емоційно всі “за” і “проти” важких для самостійного вирішення ситуацій. Гра являє собою короткий, довільного характеру аналіз тієї чи іншої життєвої ситуації. При цьому частина учасників програє якусь ситуацію, а решта уважно спостерігають за її розгортанням, а потім обговорюють побачене та висловлюють свої думки з приводу того чи іншого моменту. Тренер контролює цей процес та допомагає зробити правильні висновки. Під час рольової гри проявляється така особливість - учасники дізнаються про свій характер, стиль поведінки та програють ситуації, із якими, можливо, вони ще стикнуться у подальшому житті. Під час підготовки рольової гри варто врахувати таку пораду: потрібно вивести “акторів” з їх “героїв” та не дозволяти одним і тим же учасникам грати декілька разів однотипні ролі для того, щоб вони не залишилися цим “героєм” в очах групи.

Особливим видом роботи, під час якого обличчям до обличчя можна по-черзі коротко й швидко обговорити проблеми, відповісти на запитання, висловити свою думку є “коло”.

Ігри та розминки (рухавки*, які проводяться під час тренінгу, дають можливість зняти напругу “важких” вправ, відчути групу, емоційно “зарядитись” на позитивні та доброзичливі емоції.

Крім вже наведених вправ можна застосовувати і такі вправи, як дискусія в групі, анкетування, дослідження випадків, керовані фантазії, творча праця, дебати, закінчення речення, повчальне відвідування та інші.

Можливість працювати в комфортному середовищі та тренерська майстерність сприяють активному обміну думками, знаннями, досвідом, пошуку спільного вирішення проблеми, дають можливість бути активними та позитивними, розкутими та відвертими. Цьому сприяють основні принципи проведення тренінгу: доброзичливість, конфіденційність, повага до іншої точки зору.

Не будьте пасивним, будьте активним. Самостійно вирішуйте, як використовувати ваш час, а не дійте у відповідності до чиїхось прохань. Саме ви повинні приймати рішення, що є важливим для вас, тому навчіться говорити «ні». Вам легше буде стати активним, якщо дотримуватиметеся другого принципу.

Визначіть мету. Якщо ви бачите мету, то знаєте, куди йти. Це необхідно і на роботі, і у навчанні, і в особистому житті. Якщо у вас не буде мети, ви заплутаєтесь і будете неадекватно реагувати на можливості та проблеми, що виникнуть. Чи є у вас план-максимум? На певному етапі життя людина усвідомлює, що їй необхідно скласти генеральний план, і неважливо, скільки вам років - ви можете ставити собі цілі на день, на тиждень, на рік чи на триваліший термін і прагнути досягти їх. Це не означає, що ви будете настільки націлені на майбутнє, що перестанете насолоджуватися теперішнім. Встановлюючи цілі, ви можете краще планувати свій час і життя в даний момент.

Виділіть пріоритети. Після того, як ви визначите мету, виділіть пріоритети, необхідні для досягнення цієї мети. Для цього потрібно скласти план дій. Згадайте принцип Парето. Якщо ви будете виділяти пріоритети, ставити конкретні завдання на кожен день і завершувати попередні справи, перш ніж починати нові, ви зможете побороти синдром «дуже багато справ одночасно».

Зосередьтеся. Коли ви визначите цілі та пріоритети, притримуйтеся їх аж до досягнення результату. Віддавайте всі сили цій справі - ефективніше виконуйте свою роботу, зосередьтеся на основній справі в даний проміжок часу. Для того, щоб завдання було легше виконати, встановіть короткострокові пріоритети, опишіть вашу ціль лише двома словами: іменник + дієслово (наприклад, «Закінчити книжку», «Написати звіт», «Подзвонити клієнту Х»*. Якщо вам необхідно більше слів, можливо, ви не дуже чітко уявляєте своє завдання або їх у вас дуже багато. Якщо ви будете намагатися реалізовувати дуже багато справ і брати на себе багато зобов’язань одночасно, це може призвести до невдач у всьому.

Ставте реальні терміни. Реальні терміни допоможуть вам зосередитись вам на довготермінових цілях та короткотермінових пріоритетах. Не потрібно боятися термінів, а прагнути до їх встановлення. Якщо вам не встановлюють терміни - визначіть їх для себе самі. Крім того, корисно скласти список проектів та цілей і зрозуміти, скільки часу вам необхідно для виконання кожного пункту, щоб встановити конкретні строки. Якщо ви вже виконували схоже завдання раніше, згадайте, скільки часу ви витратили на нього. Якщо це нова справа, ваші оцінки швидше будуть ідеалістичними, ніж реалістичними, тому додайте 10-20% до отриманих результатів для того, щоб з більшою імовірністю закінчити все вчасно.

Зробіть це зараз. Сьогодні, а не завтра. Не гайте часу Коли ви склали план і повністю зосередилися на ньому, вам залишається лише почати його виконувати.

Бережіться «поглиначів» часу. Слідкуйте, скільки часу ви витрачаєте на Інтернет, читання і розсилку листів, на телевізор і телефонні розмови.

Врівноважте ваше життя. Ви повинні залишити час для себе і для тих, хто вас любить - коханого, дітей, родичів, друзів, сусідів, колег і навіть домашніх тварин. Хоча ефективність роботи - хороша мета, але набагато краще мати повноцінне, врівноважене життя. Тому намагайтеся застосовувати ці принципи не лише на роботі, а й у відносинах з людьми і на відпочинку.

Навчіться поєднувати справи. Наприклад дивитися новини і займатися спортом, прибирати і слухати музику тощо.

Аналізуйте використання часу. Добре подумайте, коли можна оминути його гаяння. Наприклад уникнувши черги в магазині (вранці чи пізно ввечері*, оминаючи час пік в маршрутках (вийти на 30 хв. раніше*, зсуваючи обідню перерву і т.д.

Починайте день на пів години раніше, але обов’язково виспіться. Ви не бойовий кінь – вам треба перепочити, аби бути в формі. Водночас варто і не переспати, бо тоді сонний стан не лишить вас цілий день.

Лишіть резерв часу на непередбачуване, передбачайте втрати часу (заздалегідь провіряйте бронювання готелів, час та місце зустрічей і т.д.*

Використовуйте сучасні технології (органайзери, КПК, телефони, електронну пошту, диктофони і т.д.*

Мобілізуйтеся! Починайте з не цікавих справ, а завершуйте приємними.

Приберіть на столі. Систематично викидайте все не потрібне.

Розділяй і групуй монотонні чи схожі операції разом – це збільшить ефективність.

Використовуй момент. Наприклад, поки чекаєш загрузки файлу, чи поки закипить чайник. Май про запас кілька 3-5 хвилинних справ, які можна тепер зробити.

Імітуй! Якщо в когось є варіант вирішення ситуації – використовуй, вчися у інших та на їх помилках, копіюй кращий досвід.

Смійся/ жартуй на роботі. Це підвищить настрій, допоможе створити товариські зв’язки в колективі, подолати нудьгу.

Здоров’я – це стан фізичного, психічного та соціального благополуччя, високої працездатності і соціальної активності людини. (ВООЗ, 1948*

Людина з обмеженими можливостями – особа, яка не здатна виконувати певні обов’язки або функції внаслідок особливого фізичного, психічного стану чи недуги. (Харді І., Будапешт, 1988*.

Людина з особливими потребами: особа, яка внаслідок порушення здоров’я, потребує спеціальних умов для організації сімейного та соціального оточення і самореалізації.

Інвалід – це особа, яка має порушення здоров’я зі стійкими розладами функцій організму, обумовлене захворюванням, наслідками травми чи дефектами, що призводять до обмеженої життєдіяльності, й потребує соціального захисту. (Закон України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні*

Інвалідність – це обмеження у можливостях, що обумовлені фізичними, психічними, сенсорними, соціальними, культурними, законодавчими та іншими бар’єрами, які не дозволяють людині бути повноцінно інтегрованою в суспільство і брати участь в його житті на рівних умовах з іншими.

Інтеграція

створення рівних можливостей для життєдіяльності та розвитку людей з особливими потребами у суспільстві. Підхід інтеграції передбачає створення умов для навчання та працевлаштування, ставлення до людей з особливими потребами на рівних

Сегрегація

це відокремлення людей з особливими потребами від життя в суспільстві, створення для них закритих спеціалізованих установМедична модель соціальної допомоги передбачає:

- Патронаж людей з особливими потребами вдома;

- Медичне обслуговування;

- Забезпечення медикаментами;

- Санаторне лікування;

- Виплата коштів та реалізація пільг, гарантованих державою.

Соціальна модель допомоги передбачає:

- розширення сфери соціальних контактів людей з особливими потребами (ЛОП*;

- створення умов для їх довільного переміщення;

- забезпечення юридичного, психологічного, медичного консультування;

- навчання ЛОП у загальноосвітніх школах, ВНЗ

- допомогу в професійному самовизначенні та працевлаштуванні;

- організацію роботи по допомозі ЛОП у самореалізації та самоствердженні;

- залучення волонтерів до роботи з ЛОП

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]