Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Темке.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
12.95 Mб
Скачать

2.6 Норми використання кормів

Кількість корму, розрахована згідно з нормами годування риб, за інших однакових факторів, залежить від площі водойми і може досягати декількох десятків тонн на добу. У цьому разі потрібно чітко визначити, як ефективніше згодувати комбікорми, які технологічні схеми і механізми слід застосовувати для їх роздавання. Комбікорми у ставових господарствах згодовують на кормових місцях, з берегової лінії, з човна, за допомогою автогодівниць, або на кормових доріжках, використовуючи при цьому кормороздавачі різних конструкцій.

Досить важливим елементом організації нормованої годівлі риби є кількість годівель упродовж світлової частини доби. Наука і практика рекомендують згодовувати добову норму за один або два прийоми протягом дня. Зазвичай у рибницьких господарствах рибу годують двічі: зранку до 9 год та після обіду до 16 год. Багаторазову годівлю коропа у ставах необхідно проводити з урахуванням швидкості проходження їжі по його кишечнику, що, у свою чергу, залежить від температури води. Наприклад, підвищення температури води з 10 - 15 до 20 - 28 °С збільшує швидкість проходження їжі по кишечнику риби з 18 - 17 до 7 - 4 год.

У зв'язку з цим кількість годівель слід визначати з урахуванням фізіології травлення. Проте, як показують дані спостережень, збільшення частоти годівель за світловий день пов'язане з підвищенням витрат на оплату праці, зростанням витрат палива і мастильних матеріалів, іншими додатковими витратами. Отже, число годівель потрібно оцінювати за категоріями економічної доцільності у кожному конкретному випадку. За інших однакових факторів годівлю риби раціонально проводити з суворим дотриманням певних годин, що зумовлено виробленням у риб у процесі годівлі численних умовних рефлексів, що має важливе значення для оптимізації використання кормів. При цьому риба споживає корми досить швидко і без залишків.

Згідно з рибницько - біологічними нормами, для експлуатації ставових господарств середня маса дволіток коропа при відповідній тривалості вегетаційного сезону у господарствах різних зон становить 350 – 500 г. При напівінтенсивній формі ведення господарства, застосовуваній у більшості фермерських господарств, коли на одному гектарі вирощується 2 – 3 тис. дволіток коропа, розпочинати годівлю коропа слід у другій декаді червня при температурі води 18 – 21 °С. При цьому, рибу можна годувати одноманітним кормом, оскільки необхідні поживні речовини вона буде одержувати з природним кормом. Добовий раціон у, період максимально інтенсивної годівлі становить 8, а іноді збільшується до 12–15 % від маси риби.

При використанні більш щільної посадки зариблення годівлю риби починають у квітні чи на початку травня при температурі води 11–13–16 °С з тим, щоб риба привчилась брати корм на кормових місцях чи доріжках. При низьких температурах і щільності посадки 4 – 9 тис. шт./га комбікорм дають на кормових місцях малими дозами (2 – 3 % від маси посадженої риби) на мілководних ділянках ставу, які добре прогріваються сонцем. Протягом 5 – 7 діб риба звикає до корму. У міру підвищення температури до 17 – 19 °С в кінці травня добові раціони збільшують до 7 – 10 % від маси риби. Витрати кормів у травні становлять 11–14, в червні – 30 – 67, в липні –серпні – 100–140 кг/га.

При підвищенні температури води і сприятливому кисневому режимі із збільшенням добового раціону збільшується частота годівлі: при температурі 18 – 20 °С корм для товарної риби рекомендується давати два рази на добу, при 20 –25 °С – три рази, понад 25 °С 3–4 рази з урахуванням поїданості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]