Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Темке.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
12.95 Mб
Скачать

2.2 Характеристика найпоширенішого вида риб - коропа

В ставах України та багатьох інших країнах одним з найпоширеніших видів риб є короп (рисунок 1.1). Серед споживачів він користується великою популярністю завдяки своїм високим смаковим якостям, високою поживністю, кількість білків у ньому становить близько 16 %, жиру - до 15 % та порівняно невисокою вартістю. Невибагливість коропа до умов зовнішнього середовища сприяє його широкому розповсюдженню, за сприятливих умов він швидко росте, приріст його може бути не менше 5 - 7 г за добу. На його частку у вітчизняному рибництві приходиться близько 70 % усієї вирощуваної продукції.

Оптимальними показниками середовища для нього є температура, що знаходиться у межах плюс 22 – 27 °С, та вміст розчиненого у воді кисню не менше 5 - 7 мг/л. Короп являється поліфагом, в його щоденний раціон входить велика кількість різноманітної їжі, починаючи від дрібних рачків (дафнії, циклопи та їх личинки) до личинок комарів та інших комах, черв'яків, а також рослинність. Крім природної їжі, короп добре засвоює штучно виготовлені корми (комбікорм, зерновідходи, макуха тощо).

Рисунок 1.1 – Зовнішній вигляд коропа

Самці коропа досягають статевої зрілості у 3 - 4 роки, самки ж у 4 - 5-літньому віці. За способом відкладання ікри він фітофіл, ікра відкладається на рослинність серед мілководь. Для проведення природного нересту потрібні нерестові стави з мякою рослинністю. Нерест коропа проходить звичайно за температури води не нижче плюс 17 – 18 °С при тихій сонячній та безвітряній погоді. Нерест проходить в травні – червні місяцях. Короп має досить високу плодючість, яка становить: абсолютна плодючість 1-1,5 млн. ікринок, середня плодючість біля 500 - 700 тис. ікринок, робоча - досягає 200 тис. ікринок і більше. Розвиток ікри продовжується від трьох до п'яти діб в залежності від температури. Приблизно через 5-10 діб відбувається їх пересадка у вирощувальні стави. За стандартом їх маса восени повинна становити 25 - 30 грам. Добра вгодованість молоді забезпечить нормальну зимівлю і відповідно високий вихід навесні. Після зимівлі однорічок пересаджують у нагульні стави для вирощування товарної риби. Восени однорічок (тепер дворічок) масою не нижче 450 - 500 г виловлюють і реалізують.

За характером лускатого покрову (генотипу) розділяють: лускатих, дзеркальних, розкиданих, рамчастих і голих коропів. На основі цих різновидів виділено наступні породи і породні групи коропа: парський, середньоросійський, ропшинський, сарбоянський (сибірський), краснодарський, український, білоруський, німецький, угорський та інші.

Українські породи коропа. Українські лускаті і рамчаті коропи - перші офіційно затверджені породи коропа, що пройшли державну апробацію в 1956 р. Вихідною чередою для створення українських порід послужилася місцева череда Антоніївського держрибозаповідника. Роботи із селекції були початі в 1930 р. і проводилися під керівництвом А.И. Куземи. Основним методом селекції був масовий добір з високою інтенсивністю на молодших вікових групах риб. Роботу вели з двома групами: лускатими і рамчатими коропами. Основними ознаками при доборі були маса тіла і загальний розвиток. Особлива увага зверталася на «міцність» тіла.

Українські рамчатий і лускатий коропи відрізняються високим темпом росту і красивою формою тіла. Українські породи коропа включають деякі внутрішньопородні типи: антоніно-зозулецький, несвичський, любеньський, нивчанський. Антоніно-зозулецькі коропи - типові представники українських порід коропа. Несвичський внутрішньо породний тип створений на основі схрещування галицького коропа з місцевої череди рибгоспу «Несвич» з антоніно-зозулецьким лускатим і рамчатим коропами.

Нивчанський внутрішньо породний тип українського лускатого коропа був створений на основі вставного схрещування самок українського коропа із самцями ропшинського коропа. Нивчанські коропи мають підвищену холодостійкість, успадковану ними від ропшинського коропа. Ці риби мають гарні рибогосподарські якості: виживання їх під час зимівлі на 8 - 10 % більше, ніж у коропів української лускатої породи; рибопродуктивність нагульних ставків на 7 - 12% вище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]