Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Политэкономия.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
46.55 Кб
Скачать

Закон попиту

Закон попиту — величина (об'єм) попиту зменшується у міру збільшення ціни товару. Це означає, що між величиною попиту і ціною існує обернено пропорційна залежність. Тобто підвищення ціни викликає зниження величини попиту, зниження ж ціни викликає підвищення ціни попиту.

Закон попиту відображає головну тенденцію — згортання об'єму закупівель зі зростанням цін на товар в умовах, коли грошові можливості покупця обмежені певною межею.

24.2 Форми міжнародних грошей, їхня суть

Міжнародні гроші – це гроші, створені міжнародними організаціями для здійснення розрахунків між країнами. До них належать: СДР - "спеціальні права запозичення", створені Міжнародним валютним фондом, та ЕКЮ - міжнародна розрахункова одиниця, створена Європейським фондом валютного співробітництва. Гроші наділено феноменальною суспільною корисністю - здатність обмінюватись на товари та послуги, бути гарантом економічного кругообігу не лише у поточному періоді, а й у майбутньому. Вони мають суспільну корисність тому, що вони визнане державою, тобто держава оголосила їх законним платіжними засобами. По-третє, цінність грошей визначається їх суспільною спроможністю.

Світові грошіна міжнародній арені гроші "скидають з себе національні мундири" і виступають у виді таких міжнародних валют, як СДР, ЕКЮ, EVRO та ін. Ціна грошової одиниці однієї держави, виражена в грошових одиницях другої держави називається курсом валюти. Світові гроші виконують такі функції: засіб платежу, міжнародний купівельний засіб, сприяють матеріалізації багатства.

24.3 Яке практичне значення має впровадження ринку в Україні

25.1 Ринок: суть і функції

Ринок - це будь-яка система, яка дозволяє покупцям і продавцям здійснювати вільну купівлю-продажу товарів.

Функції ринку:

Регулююча – забезпечення постійності зв’язку між спросом і пропозицією.

Інтегруюча – об’єднання різних сфер та рівнів економічної діяльності в одне ціле.

Стимулююча – створення умов для винагородження тих, хто найбільш раціонально використовує фактори виробництва для отримання найкращих результатів.

Ціноутворююча – встановлення цін на товари і послуги при взаємодії спросу, пропозиції і конкуренції.

Оздоровча – " очищення" економіки від непотрібної господарчої діяльності.

Посередницька – предоставлення можливості і взаємодії продавців і покупців.

25.2 Товар і його властивості

Продуктами людської праці, створеними в процесі виробництва для наступного обміну , являються економічні блага – товари і послуги. Товар – це продукт праці, який задовольняє потреби людини, виготовляється для обміну і реалізується шляхом купівлі – продажу. Кожний товар має дві властивості: по-перше, задовольняє певну потребу людини, по-друге, здатний обмінюватись на інші блага в певних пропорціях. Тобто йому властиві споживна вартість і вартість.

Товаром може бути як матеріальне, так і нематеріальне благо, в тому числі й послуга.

25.3 Що таке виробництво та яка його роль в житті людей

Виробництво - це доцільна діяльність людей, направлена на задоволення їхніх потреб. У цьому процесі взаємодіють основні чинники виробництва - праця, капітал, земля, підприємництво. Результатом виробництва є утворення матеріальних і нематеріальних благ, що задовольняють людські потреби. Для розуміння закономірностей виробництва досліджують категорії потреб, блага і чинників виробництва.

Процес виробництва здійснюється не ізольованими суб'єктами господарства, а в суспільстві, в системі суспільного розподілу праці. Навіть окремий ремісник або фермер, вважаючи, що діє повністю незалежно, насправді пов'язаний тисячами господарських ниток з іншими людьми.

Розрізняють матеріальне і нематеріальне виробництво. Перше включає галузі по виробництву матеріальних благ/послуг (промисловість, сільське господарство, будівництво, комунальне господарство, побутове обслуговування і т. д.). Нематеріальне виробництво пов'язане з виробництвом (наданням) нематеріальних послуг і створенням духовних цінностей (охорона здоров'я, освіта і т. д.). Це два взаємозв'язані види виробництва, причому одне без іншого існувати не може. Співвідношення між ними припускає гармонійний розвиток суспільства. В процесі виробництва в початковій основі формується економічне зростання, яке в масштабах загальнонаціонального розвитку перетворюється на один з головних макроекономічних показників.