Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Положення про конкурс есе.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
232.45 Кб
Скачать

Головне управління юстиції у Донецькій області

Координаційна рада молодих юристів

при Головному управлінні юстиції у Донецькій області

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС

СТУДЕНТСЬКИХ ПРАВНИЧИХ ЕСЕ

«Проблеми Податкового кодексу.

Новації в системі оподаткування»

ПОЛОЖЕННЯ

Передмова

Для студентських громадських організацій України проведення конкурсів есе стало вже своєрідною традицією. Це така форма наукової роботи студента, яка націлена на демонстрацію студентом своїх знань, аналітичного розуму, здатності логічно мислити та викладати думки. Більше того, студент виявляє свою індивідуальність, особистісне ставлення до проблеми, а також нетрадиційні і оригінальні підходи до її вирішення.

Звертаючись до традиційного визначення терміну «есе»:

Есе( фр.-essai «спроба, нарис», від лат. exagium «зважування») жанр твору невеликого розміру та вільної композиції.

Есе виражає індивідуальні враження та погляди автора на конкретну проблему і не претендує на виключну та визначальну трактовку теми. У співвідношенні об’єму та функції межує, з одного боку, з науковою статтею та літературним нарисом, з іншої – з філософським трактатом. Есеїстичному стилю притаманні образність, рухливість асоціацій, афористичність.

Конкурс есе «Проблеми Податкового кодексу. Новації в системі оподаткування» направлений саме на розвиток оригінальних, неординарних, креативних підходів до вирішення актуальних питань, які постали з прийняттям Податкового кодексу України, обговорення найбільш резонансних нововведень. Цей захід не є конкурсом наукових робіт, натомість він покликаний продемонструвати актуальність запропонованої тематики. Ця тематика не є випадковою, адже Податковий кодекс вводить багато новацій, серед яких: суттєве розширення прав державної податкової служби; зниження податкових ставок за низкою податків; введення прогресивної ставки ПДФО; введення оподаткування доходів та ін. Ці питання стосуються якщо не безпосередньо, то опосередковано кожного з нас, оскільки нерозривно пов’язані зі сферою державного фінансового регулювання та державною економікою, стабільність і високий рівень якої напряму впливає на життя всіх громадян України. Прийняття Податкового кодексу без сумніву є значною подією у економічній соціальній та законодавчій сфері, але так само важливими є наслідки дії нових положень цього кодексу і їх ефективність. Саме тому, цей конкурс покликаний продемонструвати зацікавленість правничого студентства у таких актуальних питаннях.

Отже, метою проведення Конкурсу є:

  • привернення уваги студентів до актуальних питань, пов’язаних з прийняттям Податкового кодексу;

  • сприяння дослідженню студентами нововведень у системі оподаткування, можливих неточностей, колізій чи прогалин у положеннях податкового законодавства, ефективності їх дії;

  • забезпечення студентів можливістю виразити власну позицію та запропонувати конкретні пропозиції та шляхи їх здійснення щодо вирішення конкретної проблеми;

  • виявлення та розкриття творчого потенціалу студентства;

  • підвищення зацікавленості студентів-правників до розвитку юридичної освіти і правничої професії;

  • підвищення рівня поінформованості студентів та поглиблення їх знань в правовій сфері шляхом спонукання до проведення досліджень.

Варто звернути увагу на дещо нетрадиційну форму проведення цього конкурсу есе: він складатиметься з двох етапів – власне конкурсу студентських есе та круглого столу за його результатами. На першому етапі кваліфікованим журі з усіх поданих на конкурс робіт будуть відібрані 10 найкращих, автори яких і будуть запрошені до участі у ІІ етапі, що проходитиме в формі однойменного круглого столу, який матиме на меті обмін думками між учасниками, спільний пошук шляхів вирішення поставлених проблем. Також під час круглого столу будуть визначені та оголошені переможці конкурсу, які отримають цінні подарунки. Окрім того, для участі в круглому столі запрошено видатних фахівців у сфері права, як науковців, так і практиків, які також виступатимуть з доповідям перед учасниками круглого столу.

Ми щиро сподіваємося, що цей конкурс есе приверне увагу молоді до правових проблем сучасного суспільства, спонукаючи правниче студентство до активної участі в процесі їх вирішення з метою розбудови демократичної, правової та соціальної держави України із дотриманням світових стандартів.

Правила участі у конкурсі

1. Організація конкурсу.

Організатором Всеукраїнського конкурсу правничих студентських есе «Проблеми Податкового кодексу. Новації в системі оподаткування» (Далі – Конкурсу) є місцевий осередок Всеукраїнської громадської організації «Європейська Асоціація Студентів Права Україна – ЕЛСА Україна», ЕЛСА Донецьк. Співорганізаторами Конкурсу є економіко-правовий факультет Донецького національного університету (ДонНУ), Координаційна рада молодих юристів при Головному управлінні юстиції у Донецькій Області та Головне управління юстиції у Донецькій області

2. Організаційний комітет конкурсу.

Організаційний комітет Конкурсу складається з представників місцевого осередку ЕЛСА Донецьк .

Організаційний комітет очолює Голова організаційного комітету – Рудницька Златослава, Віце-Президент з Наукової діяльності ЕЛСА Донецьк, моб. тел.: (099) 747 44 27, (098) 241 60 40, електронна скринька: essay.elsa.org@gmail.com

Координатором організації Конкурсу виступає Костецький Максим, Віце-Президент з Наукової Діяльності ELSA Україна.

Всі матеріали, розроблені організаційним комітетом для проведення Конкурсу, є власністю організаторів і не можуть бути використані з будь-якою іншою метою, ніж організація Конкурсу та участь у ньому, без попереднього письмового погодження з координатором Конкурсу.

Процедура організації та проведення Конкурсу регулюється даним Положенням. У разі виникнення питань, неврегульованих даним Положенням, вони мають бути вирішені організаційним комітетом.

3. Партнери конкурсу.

  • Донецький національний університет, економікоправовий факультет організаційний партнер

  • Координаційна рада молодих юристів при Головному управлінні юстиції у Донецькі області- інформаційний партнер

  • Головне управління юстиції у Донецькій області

4. Мова конкурсу.

На Конкурс можуть бути подані роботи українською мовами.

5. Тематика конкурсних робіт.

Конкурсні роботи мають вiдповiдати загальнiй тематиці конкурсу.

6. Участь у конкурсі.

У Конкурсі мають право брати участь студенти 3- 5 курсів, що навчаються у вищих навчальних закладах за юридичними спеціальностями. Не можуть бути учасниками Конкурсу особи, що закінчили ВНЗ та навчаються в аспірантурі, а також учні загальноосвітніх шкіл та інших закладів, що не є ВНЗ, студенти 1-2 курсів ВНЗ.

7. Склад журі.

До складу журі входять провідні фахівці-юристи, які безпосередньо займаються тематикою Конкурсу та мають необхідну і достатню для оцінювання конкурсних робіт кваліфікацію (зокрема, мають вищу юридичну освіту та досвід наукової або практичної роботи в сфері права) та не мають особистої зацікавленості в результатах конкурсу.

8. Критерії оцінювання конкурсних робіт.

Оцінювання конкурсних робіт здійснюється за наступними критеріями:

10 балів

Правильність використання юридичної термінології, дотримання стилістичних і синтаксичних правил

20 балів

Послідовність, логічність викладених думок

20 балів

Обґрунтованість позиції, посилання на чинне українське законодавство та міжнародний досвід, їх аналіз та оцінка відповідності

20 балів

Аргументовані пропозиції щодо можливих шляхів вирішення проблеми

30 балів

Оригінальність викладених думок, креативність та неординарний погляд автора

100 балів

Максимальна кількість