Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-10.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
107.38 Кб
Скачать

4. Паризька мирна конференция

Підсумки конференції.

1 Створена “Ліга націй”.2 Створені нові держави: Польша, Чехогсловаччина, Фінляндія, Естонія,Латвія, Литва, Сербія (схс).3 Німеччина втратила всі колонії і бувшу владу.4 Франція поверула Ельзас і Лотарінгію і приєднала Саарський бассейн.5 Розпалась Австро-Угорська імперія та Російська, Німецька, Османська.6 Туреччина одержала незалежність

Під керівництвом Вільсона в короткий термін були розроблені найважливіші положення уставу Ліги Націй. Робота комісії почалася 3 лютого 1919 р., авже 14 лютого американський президент доповів на пленарному засіданнімирної конференції результати роботи комісії – основи уставу Ліги Націй.У своїй промові на цьому засіданні Вільсон урочисто оголосив про„перемогу ідеї справедливого устрою світу”.

Друге питання, з якого йшла особливо гостра боротьба на Паризькій мирнійконференції – це питання про репараційні сплати Німеччини. Вони одностайно вирішили, що Німеччина повинна сплачувати репарації країнам, які зазнали нападу, за ті втрати,яких вони зазнали в ході військових дій. Проте питання про загальнийрозмір репараційних сплат та про розподіл їх між країнами-одержувачамирепарацій викликав запеклі суперечки.Представники Англії та США рішуче відкидали репараційні плани Франції.Вони виступали за значно меншу суму репараційних сплат Німеччини. Запідрахунками англійських та американських експертів, ця сума повиннабула складати від 50 до 100 млрд. золотих марок.Суперечки з репараційного питання на Паризькій мирній конференції булинастільки гострими, що впродовж до кінця її роботи це питання так і неотримало свого розв’язання.

Нарешті, третім питанням, з якого лідери „великої трійки”, як частоназивали лідерів трьох найкрупніших країн, особливо запекло боролися міжсобою, було питання про долю колишніх німецьких колоній в Африці і наТихому океані та колишніх володінь Турецької імперії на АрабськомуСході.

28 червня 1919 р. в одному з палаців Версалю, колишній резиденціїфранцузьких королів, був підписаний мирний договір з Німеччиною, якийотримав назву Версальського. Пізніше, протягом 1919-1920 рр., булирозроблені та підписані мирні договори з колишніми союзниками Німеччини рні договори з колишніми союзниками Німеччини– Сен-Жерменський (з Австрією, 10 вересня 1919 р.), Трианонський (зУгорщиною, 4 червня 1920 р.), Нейїський (з Болгарією, 27 листопада 1919р.) та Севрський (з Туреччиною, 10 серпня 1920 р.). Усі ці договори,разом узяті, і створили так звану Версальську систему післявоєнногоустрою світу.

5. Створення та діяльність Ліги націй.

Перша міжнародна організація по підтримці миру та безпеки. 28 квітня 1919р був прийнятий Статут. Підписали 44 держави.

Три категорії членства:

· 31 кр які воювали на боці Антанти. (реально 30 держав бо США не ратифікували Версал. Угоду, а Статут Ліги був її складовою)

· запрошені держ, які підтримували нейтралітет у війні

· решта держав (приймалися якщо 2/3 членів ЛН будуть “за

Органи ЛН

· Збори всіх представників Ліги (Асамблея)

· Рада Ліги (прообраз РБ ООН), склад: 5 постійних членів (ВБ, Фр, Італ, Яп, США (не увійшли) і непостійні члени, яки обиралися Асамблеєю (спочатку було 4 потім 6, потім 8)

· Постійний секретаріат. Кожна країна має 1 голос.

При ЛН існувало дві міжн. установи: МО праці, Постійна палата міжн суду в Гаазі.

ЛН спробувала створити систему спец і допоміжних органів: тимчасові комісії, комітети тощо. Члени комітетів призначалися Радою Ліги за принципом – найбільш відомі фахівці в якійсь галузі при відсунені принципу державного представництва. Навіть якщо комітет і доходив до якогось рішення, держава відмовлялася приймати його, посилаючись на відсутність її представників і неврахуванні її інтересів.

Головне завдання Статуту ЛН. передбачалося:

надання гарантій країнам членам

-- колективні дії в разі порушення статуту і війни

-- збереження незалежності і тер цілісності держ

-- якщо конфл не вдається вирішити самостійно, його учасники можуть звернутися до арбітражу або Ради ЛН.

-- сторони не повинні вдаватися до воєнних дій протягом 3 міс після початку скликання конференції з конфл. (тобто війна дозволяється!)

Заходи проти порушень:

порушення миру розглядається як війна проти усіх членів Ліги

-- ведення повної економ і політ ізоляції

-- формування військ з національних контингентів з метою примусу до миру

Ек. Санкції застосовувалися в 1935 проти Італії під час агресії а Ефіопії. Неефективно.

Мінуси Статуту ЛН і взагалі мінуси

санкції не мали всеохоплюючого характеру

-- рішення в Асамблеї і раді Ліги приймалися за принципом одностайності і будь-який член ЛН міг покласти вето і паралізувати діяльність ЛН

-- ЛН не набула впливового характеру через відсутність США і СРСР (виключили у 193.. фінлянд. війна)

-- Кількість комітетів не була лімітовано – їх була величезна кількість. Відсутній координаційний орган і лише в останні роки було створенно 2 Комітети з координації.

-- традиційне суперництво між ВБ і ФРЗдобутки ЛНфінансове відновлення Австрії і Угор-- реорганізація банкової системи в Естонії Румунії-- валютні реформи в Китаї-- боротьба з епідеміями і інфекц затвор.ЛН проіснувала до 1946 року – рішення про саморозпуск.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]