Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagot_Laba#3.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
1.52 Mб
Скачать
  1. Форматування, розмітка сторінки

Процес форматування сторінки включає:

1) Встановлення розміру та орієнтації сторінок. Виконується за командою «Файл-Параметры страницы», що зумовлює появу на екрані вікна «Параметры страницы» з чотирма вкладками. Розмір сторінки встановлюється засобами вкладки «Размер бумаги». При цьому стандартні розміри аркуша вибираються з однойменного списку, а нестандартні задаються за допомогою параметра «Другой» і лічильників «Ширина» та «Высота». У цьому ж вікні вибирається потрібна орієнтація сторінки (книжкова чи альбомна) і визначається, якої частини документа стосуються вибрані параметри: «Ко всему документу», «До конца документа» і т.д.

2) Встановлення параметрів полів. Для встановлення розмірів полів використовується вкладка «Поля» вікна «Параметры страницы». Ширина обкладинки і відстані від нижньої та верхньої меж сторінки до відповідних колонтитулів встановлюються лічильниками «Переплет» та «От края до колонтитула». В колонтитул включають тексти й образотворчі елементи, які повторюються на кожній сторінці документа, наприклад номери сторінок, назви глав і розділів тощо. Рамку поля набору можна викликати на екран за допомогою позначки «Границы области текста» вкладки «Вид» вікна «Параметры». Останнє активізується за командою "Сервис-Параметры".

3) Масштабування зображення сторінки. Вибирається зі списку або встановлюється вручну. Швидка зміна масштабу можлива за допомогою списку, що викликається на екран клацанням лівою клавішею миші на кнопці «Масштаб» панелі інструментів. У цьому списку поряд із цифровими масштабами можуть задаватися також такі масштаби, як «Страница на всю ширину», «Страница целиком» і «Две страницы одновременно».

4) Розбиття тексту документа на сторінки. Його можна виконувати автоматично або вручну. В автоматичному режимі текст розбивається на стандартні сторінки з однаковою кількістю рядків. Автоматичне розбиття документа не завжди зручне, тому що досить часто призводить до розриву ілюстраційних об'єктів, утворення вільних полів й інших дефектів.

Ручне розбиття починається з установлення курсору на задумане місце розриву і виконується за командою "Вставка-Разрыв", яка зумовлює появу на екрані однойменного вікна. У вікні «Разрыв» можна виділяти не тільки нову сторінку, а й нові колонку або розділ, які вводять за наявності сторінок із різними параметрами форматування. Найпростіший спосіб розриву тексту на сторінки – використання комбінації клавіш <Ctrl+Enter>.

5) Нумерація сторінок. Виконується за командою "Вставка-Номера страниц", яка активізує однойменне вікно. Тут задаються положення номера на сторінці (вгорі або внизу), розташування відносно її меж (праворуч, ліворуч або в центрі, всередині чи зовні). За допомогою перемикача «Номер на первой странице» можна включити (дозволити) виведення номера першої сторінки, а за допомогою параметра «Формат» і його вікна - вибрати тип нумерації (арабські або римські цифри, латинські літери), встановити початок нумерації (із зазначеного числа або продовжити нумерацію).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]