Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagot_Laba#4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
641.02 Кб
Скачать

Лабораторна робота №4 Електронні таблиці Microsoft Excel. Основні принципи роботи з числами

Мета роботи: Ознайомитись із принципами роботи в Microsoft Excel, набути практичних навичок по оформленню документації у вигляді електронних таблиць

Стислі теоретичні відомості

  1. Основи роботи з електронними таблицями Microsoft Excel

Excel – це пакет прикладних програм, орієнтований на оброблення даних, поданих у табличній формі. Тому його часто називають табличним процесором, або електронною таблицею. На сьогодні Excel 97 є одним із найдосконаліших і найпопулярніших у світі табличних процесорів для ОС Windows 95(98). Excel 97 є інтегрованим програмним засобом з великими можливостями.

Електронна таблиця (ЕТ) – основа будь-якого табличного процесора. В Excel вона називається робочим листком, або просто листком.

Основне вікно Excel 97. У верхній час­тині цього вікна розміщуються рядок заголовка, головне меню, стандартна панель інструментів, панель інструментів форматування; в нижній частині – рядок стану системи і горизонтальна смуга прокручування; у правій частині – вертикальна смуга прокручування; по центру – робо­ча область екрана, що містить рядок формул та ЕТ. Більшість із перерахованих об'єктів можна вводити або виводити; їх положення на екрані не є сталим і вста­новлюється користувачем.

Головне меню Excel містить дев'ять спадних ме­ню: Файл, Правка, Вид, Вставка, Формат, Сервис, Данные, Окно і «?» (довідка). Кожне меню виконує певні функції, має кілька команд керування процесором і активізується за допомогою миші або натисненням на клавішу <Alt> разом із клавішею літери, підкресленої в його імені.

Панелі інструментів - це групи піктограм-кнопок, за допомогою яких здійснюються швидкий і наочний вибір та виконання команд. В Excel 97 використовується ряд системних панелей інструментів: «Стандартная», «Форматирование», «Диаграммы», «Рисование» та інші. Як правило, на екран викликаються тільки дві панелі інструментів: «Стандартная» і «Форматирование». Перша містить кнопки виконання основних команд Excel (ство­рення, відкривання, збереження, друкування, редагування і сортування файлів), а друга – кнопки виконання ос­новних функцій форматування даних (вибір типу, розмірів і накреслення шрифту, способу вирівнювання даних, точності їх подання тощо).

Робота з книгами. Робоча книга – сукупність робочих листків, розміще­них в одному файлі з певним ім'ям. Її створюють командою “Файл–Создать”, кнопкою «Создать» панелі інструментів або комбінацією клавіш <Ctrl+N>. Збереження робочої книги-файла на магнітному дис­ку здійснюється за командою “Сохранить как” або “Сохра­нить” із меню “Файл”. Перша команда зберігає файл під но­вим ім'ям, а друга – під його первинним ім'ям. За замовчуванням робоча книга запам'ятовується у папці «Мои доку­менты». Взагалі ж потрібна папка вибирається зі спи­ску «Папка».

Імена всіх файлів Excel мають розширення xls і до­вжину до 255 символів, включаючи пропуски. В іменах можна використовувати майже всі символи коду ASCII, за винятком \, /, :, *, ?, «, <, >. Рекомендується уникати та­кож символу-пропуску.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]