Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagot_Laba#3.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Лабораторна робота №3

Текстовий редактор Microsoft Word.

Основні принципи роботи з текстовими документами

Мета роботи: Ознайомитись з методами роботи в текстовому редакторі Microsoft Word, набути практичних навичок по оформленню текстової документації

Стислі теоретичні відомості

  1. Основні характеристики текстового редактора Microsoft Word 97

Текстовий редактор Word 97 - один з найдоско­наліших представників популярної сім‘ї Microsoft Word. Від попередніх версій Word 2.0, Word 6.0 та Word 7 0 він відрізняється підвищеною комфортністю і значно розширеними можливостями створення різного роду текстів, роботи з електронною поштою й організації зв'язку з всесвітньою інформаційною системою Internet. Як відомо, в основу функціонування сім‘ї Word покла­дено принцип WYSWYG (What You See Is What You Get, тобто «що ви бачите, те й одержуєте»).

У середовищі Windows реалізовано технологію OLE (Object Linking and Embedding — об'єкгно-орієнтований зв'язок і вбудовування), яку підтримує Word 97. Завдяки цьому в його документи можна встав­ляти різноманітні об'єкти, створені в інших програмах-додатках. У Word 97, як правило, входять такі програми-додатки, що підтримують технологію OLE:

  • програма введення текстових спецефектів (Microsoft WordArt);

  • програма створення ділової графіки (Microsoft Graph 97);

  • програма введення математичних формул (Microsoft Equation Editor) та ін.

  1. Вікно текстового редактора Word 97

У верхній частині вікна Word 97 розміщуються рядок заголовка, головне меню, панелі інструментів і горизонтальна лінійка форматування; у нижній — горизонтальна смуга прокручування та рядок стану системи; у правій — вертикальна смуга прокручування; у центрі — робоча область вікна, а в лівій частині — вертикальна лінійка форматування. Більшість із перерахованих об'єктів можна вмикати або вимикати; їхнє положення на екрані не є сталим і встановлюється користувачем.

Рядок заголовка. Містить кнопку системного меню "Word", назву програми Microsoft Word, назву поточ­ного файлу. Також тyт є стандартні кнопки вікна: згортання, відновлення та закриття редактора.

Головне меню Word 97. Воно містить дев'ять спадних меню: Файл, Правка, Вид, Вставка, Формат, Сервис, Таб­лица, Окно і довідку "?". Кожне меню виконує відповідні функції, має кілька команд керування роботою редактора і відкривається за допомогою миші або натисненням на клавішу <Alt> разом із клавішею літери, підкресленої в імені меню, наприклад <Alt+Ф>, <Alt+П> і т.д.

У рядку головного меню також знаходяться кнопка системного меню документа, кнопки згортання, відновлення та закриття вікна документа.

Панелі інструментів. Це групи піктограм-кнопок, за до­помогою яких здійснюються більш швидкий і наочний вибір та виконання команд. У Word 97 використовується ряд сис­темних панелей інструментів: «Стандартная», «Форматиро­вание», «Таблицы и границы», «Ри­сование» та ін.

Вми­кання панелей інструментів виконується за командою: "Вид–Панели инструментов". За замовчанням на екрані відображаються панелі: стандартна (містить кнопки виконання основних команд: створення, відкривання, збереження і друкування, редагування доку­мента і т.п.) і форматування (кнопки виконання основних функцій форматування: вибір стилю документа, типу, розмірів і накреслення шрифту, способу вирівнювання тексту тощо). Користувач може оперативно видаляти окремі кнопки з панелей або допов­нювати їх новими за командою "Сервис–Настройка".

Лінійки форматування. За допомогою їх і миші можна швидко встановити відступи абзаців, розмір поля сторінки, розміри колонок на сторінках та в таблицях, а також точки табуляції тексту. Вмикання (вимикання) лінійок виконується за командою "Вид-Линейка". У звичайному режимі перегляду документа на екран виво­диться тільки горизонтальна лінійка. У режимах розмічан­ня сторінок і попереднього перегляду документа виво­диться також вертикальна лінійка.

Смуги прокручування. Ці смуги призначені для пе­реміщення вмісту робочої області вікна за допомогою миші по вертикалі та горизонталі. Клацанням лівою клавішею миші на кнопках із стрілками-трикутниками вертикального прокручування документ переміщується на один рядок угору або вниз. Перехід між сторінками забез­печується клацанням лівою клавішею миші на інший парі кнопок із звичайними стрілками. Клацанням лівою клавішею миші на смузі прокручування вище або нижче індикатора-бігунка виконується переміщення документа на висоту екрана відповідно назад або вперед. Порядок використання горизонтальної смуги про­кручування є таким самим, як і вертикальної. Вмикання (вимикання) смуг прокручування здійснюється за коман­дою: "Сервис–Параметры–Вид".

Рядок стану. В нього виводять різноманітні повідомлення та довідкову інформацію. Напри­клад: номери поточної сторінки і поділу документа, за­гальну кількість сторінок, відстань від курсору до верхньої межі сторінки, номер поточного рядка і позицію курсору в ньому. Вмикання (вимикання) рядка стану виконується за командою: "Сервис–Параметри–Вид".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]