Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagot_Laba#3.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
1.52 Mб
Скачать
  1. Введення і редагування тексту, робота із шрифтами

Більшість операцій введення, редагування та форматування тексту виконують в режимі «Обычный», що встановлюється за однойменною командою з меню "Вид" або за допомогою кнопки в лівій нижній частині вікна. Для цих цілей прийнятний також посторінковий режим Word, що вмикається відповідною кнопкою або задається командою "Вид - Разметка страницы".

Місце, з якого відбувається введення тексту, визначається положенням курсору. Маніпулюючи клавішами <Backspace> та <Delete>, користувач може вилучати окремі символи справа і зліва курсору. Після введення тексту, як правило, виконують його редагування, тобто корекцію, вилучення і переміщення слів, речень, абзаців та блоків, зміну параметрів шрифту тощо. У процесі редагування тексту виникає необхідність виділення (підсвічування) його фрагментів або тексту в цілому.

Виділення тексту документа і його фрагментів. Весь текст документа виділяється за командою "Правка-Выделить все" або клавішами <Сtrl+ф>. Фрагменти тексту виділяють різними способами:

  • курсор установлюють на початок фрагмента, при натисненій лівій клавіші миші її покажчик протягують ("буксирують") на кінець фрагмента, а потім клавішу відпускають;

  • курсор установлюють на початок фрагмента, натис­кують й утримують клавішу <Shift>. За допомогою клавіш керування курсором або миші, курсор переміщують на кінець фрагмента і клавішу <Shift> відпускають;

Існують й інші способи виділення елементів. Так, для виділення слова досить клацнути лівою клавішею миші двічі всередині нього; щоб виділити текстовий рядок, варто клацнути мишею зліва від нього; виділити абзац можна, двічі клацнувши мишею ліворуч від нього або тричі — всередині абзацу. Будь-яке виділення тексту в документі скасовують, клацнувши ми­шею на будь-якому вільному місці екрана або натиснув­ши на одну з клавіш керування курсором.

Виділені фрагменти тексту можна вилучати, вирізати, вставляти, переміщувати та копіювати. Вилучення фрагмента, як і неправильно введеного символу, виконується клавішею <Backspace> або <Delete>. Копіювання та вирізання фрагмента здійснюються за допомогою буфера обміну (Clipboard) за однойменними командами з меню "Правка". При копіюванні фрагмент зберігається в документі, а при вирізанні – вилучається. Вставлення фрагмента з буфера в текст документа, по­чинаючи з позиції курсору, виконується за однойменною командою з меню "Правка". Перераховані вище операції зручно виконувати також: клацанням лівою клавішею миші на відповідній кнопці інструментальної панелі; застосовуючи комбінації "гарячих" клавіш; за командами з контекстного меню роботи з текстом (клацанням правою клавішею миші в будь-якій точці виділеного фргмента).

Редактор Word 97 дає змогу скасувати більш як 100 раніше виконаних дій. Тільки що виконану операцію можна скасувати командою "Правка-Отменить", за допомогою клавіш <Сtrl+я> або клацанням лівою клавішею миші на стрілці кнопки «Отменить». Повторення скасованих операцій-команд виконується натисненням на клавіші <Ctri+н>, клацанням лівою клавішею миші на кнопці-пікгограмі «Вернуть» або за командою "Правка-Повторить".

Вставлення в текст спеціальних символів. У редактор Word 97 включено кілька таблиць сим­волів, яких на клавіатурі комп'ютера немає. Вони містять математичні символи, знаки арифметичних і логічних операцій, всілякі дужки, стрілки та геометричні фігури, літери різних алфавітів тощо. Символи вставляються за командою "Вставка-Сим­вол". У вікні, що відкрилося вибирається потрібна таблиця зі списку " Шрифт". Будь-який символ виділяється за допомогою миші після чого він вставляється в текст, починаючи з позиції курсору, натисненням на клавішу <Enter> або клацанням лівою клавішею миші на кнопці «Вставить». Ця процеду­ра також виконується, якщо двічі клацнути зазначеною клавішею на вибраному символі. Для введення індексів використовують відповідні кнопки панелі інструментів («Х2»,«Х2»).

Форматування тексту. Операції форматування ведуть після виділення відповідного елемента. Процедура форматування символів включає: вибір типу, накреслення, розміру і кольору шрифту; встановлення інтервалів між символами; вибір засобу анімації (обрамлення, виділення) окремих слів та фрагментів тексту; введення в текст спеціальних символів тощо.

Процедура вибору типу і розміру шрифту виконується за командою "Формат-Шрифт", що зумовлює появу вікна «Шрифт» із трьома вкладками: «Шрифт», «Интервал» та «Анимация». Більшість із наведених у вкладках параметрів шрифту можуть швидко активізуватися за допомогою кнопок панелей інструментів або комбінацій клавіш керування (якщо це передбачено, то навівши курсор на необхідну кнопку панелі інструментів з‘явиться "Виринаюча підказка" з назвою комбінації клавіш).

Зміну регістру символів виконується за командою "Формат-Регистр", що відкриває діалогове вікно «Регистр».

Форматування абзаців включає: вирівнювання їх, задання відступів, встановлення інтервалів між рядками й абзацами, а також контроль "висячих" рядків, форматування табуляцією та ін. Заздалегідь виділені абзаци форматуються за командою "Формат-Абзац", що активізує однойменне вікно з двома вкладками «Отступы и интервалы» та «Положение на странице».

Вирівнювання абзаців виконується по лівому, по правому кряхю, по центру або по ширині (по обох краях). Для вибору засобу вирівнювання можна скористатися відповідним списком вікна «Абзац», кнопками панелі інструментів або комбінаціями клавіш <Ctrl+L>, <Ctrl+R>, <Ctrl+E> та <Ctrl+S>. Відступи абзацу ліворуч і праворуч відносно робочого поля сторінки, а також відступ ліворуч першого рядка від поля тексту встановлюються користувачем за допомогою однойменних лічильників і поля «первая строка» вкладки «Отступы и интервалы». Зрозуміло, відступи можуть бути й іншими, наприклад відступ першого рядка («Отступ») можна виключити («нет») або перетворити його на виступ («Выступ»). Встановлення відступів можна швидко і наочно виконувати також за допомогою горизонтальної лінійки форматування "буксируванням" відповідних індикаторів.

За замовчуванням система призначає міжрядковий інтервал «Одинарный». Можна також задати «Полуторный» і «Двойной» інтервали або установити потрібний інтервал, скориставшись параметром «Множитель» і лічильником «Значение». Міжрядкові інтервали «Одинарный», «Полуторный» і «Двойной» встановлюються також за допомогою кнопок панелі інструментів та відповідних їм комбінацій клавіш.

Задання інтервалів між абзацами виконується з метою підвищення наочності тексту за допомогою лічильників поля «Интервал» вкладки «Отступы и интервалы». Для надання тексту більшої виразності його окремі абзаци та заголовки іноді вкладають у рамку з тінню і фоном за командою "Формат-Границы и заливка", яка викликає на екран однойменне вікно з трьома вкладками: «Граница», «Страница» та «Заливка».

Засобами вкладки «Граница» встановлюються варіант обрамлення, тип, колір і ширина ліній. Результат-цієї процедури відображається у вікні «Образец». У разі використання вкладки «Страница» характер дій залишається тим самим, але вони поширюються тепер на цілу сторінку. Засобами вкладки «Заливка» можна вибрати колір заливання та фону, тип візерунка. Швидкий і спрощений варіант обрамлення виділених заголовка, абзацу або фрагмента тексту реалізується за допомогою спеціальної панелі, що викликається на екран клацанням лівою клавішею миші на кнопці «Внешние границы».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]