Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-24.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
29.34 Кб
Скачать
  1. Групові операції: мета та основні особливості використання.

Досить типовою задачею для додатків фінансово-економічного характеру є проблема угруповання даних за тією чи іншою ознакою. Наприклад, у рамках побудованої нами бази даних цінних паперів може бути поставлена задача визначення сумарного (чи середнього) попиту та пропозиції за цінними паперами, що циркулюють на ринку. Вирішити її можна, побудувавши запит, що містить групові операції. Для активізації можливості їхнього завдання у вікні Конструктора запитів необхідно активувати функцію меню Вид Групові операції.

На рис. 4.5 показане вікно конструктора в процесі створення запиту, що виводить інформацію із сумарного попиту та пропозиції за цінними паперами.

Операція згортки декількох записів з таблиці Заявки в один результуючий запис, здійснюваний для кожного найменування папера, визначається командою Угруповання, розташованої в рядку Групповая операция. Для двох наступних стовпчиків запиту (СуммСпрос і СуммПредл) визначені операції підсумовування по групі (Sum), розташовані у тому ж рядку, а в рядку Поле знаходяться похідні вираження, суми яких необхідно одержати в запиті. Відповідно до раніше прийнятих угод обсяг сумарного попиту визначається сукупністю всіх записів за даним папером, що мають позитивне значення в поле ОбъемЗаявки, а обсяг сумарної пропозиції – записами, що містять у даному полі негативну величину. Таким чином, для обчислення СуммСпрос необхідно просумувати

IІf([Объем3аявки] >= 0; [Цена3аявки]*[Объем3аявки]; 0).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]