Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
73-81.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать

77. Особливості виробничих процесів для групових методів монтажу вузлів реа.

Технологічний процес складання та монтажу апаратури включає наступну етапи:1.заготовку монтажних проводів, зачистку, вирівнювання і лудження їх кінців, попереднє розташування і в’язку джгутів, підготовку до пайки виводів радіодеталей і т.ін.;2.складання шасі, тобто підготовку його до монтажу (кріплення на шасі деталей та вузлів);3.закріплення монтажних проводів та кінців радіодеталей на контактних пелюстках;4.пайку або електрозварювання з’єднань;5.контроль якості виконаних робіт.

В умовах серійного та масового виробництва широко застосовується ескізно-операційна технологія складання і монтажу радіоелектронної апаратури.

Ескізно-операційна технологія передбачає розділення всього процесу складання і монтажу радіоелектронної апаратури на окремі прості операції, на яких використовуються виконавці більш низької кваліфікації, ніж виконавці всього процесу. Вона дає змогу підвищити виробництво праці, якості продукції, а також знизити розрядності праці.

При розробці ескізно-операційної технології на кожну операцію складається технологічна карта, яка включає ескіз, короткий опис праці, перелік деталей і використовуваних матеріалів.

Ескіз повинен показувати ту частину складання чи монтажу, яка виконується на даній операції. Він включає необхідність користування складальними кресленнями, монтажними схемами, а також детальним описом роботи.

Короткий опис праці, який дається в технологічній карті, повинен вказувати об’єм та послідовність її виконання.

Крім того, опис праці пояснює і уточнює деякі деталі складально-монтажного процесу, який важко показати на ескізу.

При розробці ескізно-операційної технології, операції процесу роблять рівними або кратними по тривалості, що дає змогу швидкому переходу на серійний або масовий поточний метод виробництва.

Проектуванню ескізно-операційної технології передує розробка розгорнутої технологічної відомості послідовності складання і монтажу на ряд послідовних елементарних робіт – технологічних переходів.

Технологічна відомість дозволяє швидко формувати технологічні операції необхідної трудомісткості, визначати номенклатуру необхідного обладнання, інструменту, допоміжних матеріалів, а також полегшує визначення загальної трудомісткості складально-монтажних робіт.

Проектування технологічного процесу складання і монтажу радіоелектронної апаратури ділять на такі етапи:1.вивчення приладу і технологічне доопрацювання його конструкції і схеми;2.складання і монтаж еталонного зразка приладу;3.розділення процесу складання і монтажу на операції;4.розробка ескізно-операційних технологічних карт складання і монтажу.

78. Методика розрахунку чисельності технічного персоналу для типових дільниць складання реа в умовах дрібносерійного і серійного виробництва.

Програма запуску При складанні і пайці печатних плат мають значне місце технологічні затрати, в зв’язку з чим розрахунок ділянок повинен виконуватись на програмі запуску, визначаючи по формулі:NS=N*j , де NS – річна програма запуску, шт.; N – річна програма випуску, шт.;

j – коефіцієнт технологічних витрат.

Кількість робочих місць, виробничих робітників і обладнання

Кількість робочих місць на кожній операції визначається по формулу:

С=NS*t/Ф , (3)

де С – кількість робочих місць на операції; t – трудомісткість виконання операції, год.; Ф – річний фонд часу робочого місця (при двозмінному розкладі праці), год.

Коефіцієнт завантаження робочих місць і обладнання визначається по формулі:JЗ = СР / СПР , (4)

де JЗ – коефіцієнт завантаження; СР – розрахункова кількість робочих місць; СПР – прийнята кількість робочих місць.

Число виробничих робітників визначається по формулу:КР= Nt/ФР , (5)

де КР – потрібне число виробничих робітників; Nt – загальний об’єм виробництва на ділянці, чол/год; ФР – річний фонд робітника, год.

Технологічне планування і організація праці на ділянках

Робочі місця на ділянках розташовують по ходу технологічного процесу, які оснащують верстаками з габаритними розмірами 1250*750*800; верстак складається з рами і двох стійок, які кріпляться до неї. Зверху мається кришка кольору "слонова кістка". На робочих місцях, призначених для лудження, пайки і промивки, необхідно вмонтовувати місцеву вентиляційну витяжку.

Ділянка виготовлення печатних плат оснащується горизонтально замкненим конвейєром періодичної дії.

Робочі місця постачають деталями і матеріалами двічі за зміну, а точніше до початку роботи і в обідню перерву. Ці матеріали поступають на робочі місця із загальноцехової матеріальної комори. Безперервну роботу ділянки забезпечують необхідним заставленням в коморах, величина якого визначається характером виробництва.

Настільні ручні пристрої використовують для підготовки елементів малого застосування, а напівавтомати і автомати – для елементів широкого застосування.

Лудження виконують на напівавтоматичному обладнанні для пайки типа АП-4 (серійне виробництво), або у ваннах для лудження (дрібносерійне).

Складні плати з складально-монтажної дільниці поступають в окремі пайки, де роблять:

а) пайку плат на обладнанні АП-4 з наступною пайкою на робочому

місці не пропаяних місць;

б) промивку плат;

в) перевірку якості пайки і монтажу кваліфікованими працівниками

та контролерами.

Готові плати поступають в комору готових виробів.

79. Організація робочого місця монтажника при складанні РЕА в умовах дрібносерійного виробництва.

При дрібносерійному виробництві:

- Групові, поодинокі технологічні процеси ТП без детального опрацювання;

- Низький рівень спеціалізації;

- Укрупнення операцій (інтеграція);

- Вимога синхронізації необов'язково;

- Застосовують непоточних (позиційні) методи організації праці;

- Універсальне устаткування, в т.ч. з ЧПУ, багато неавтоматизованих операцій;

- Висока універсальність, низька гнучкість;

- Оператори високої кваліфікації.

80. Особливості виробничих процесів автоматизованого контролю електронних вузлів РЕА.

Вимірювання за допомогою АДІ

Випущений компанією HAMEG аналізатор дефектів виготовлення, модель НМ6001, спроектований для виконання ефективних замірів на різних компонентах, як в ланцюзі, так і поза її, включаючи знаходження розмикань і коротких замикань. Для роботи за різних умов, що зустрічаються в ланцюгах, система має кілька різних методик і способів виконання вимірювань:

1. Вимірювання активного опору, індуктивності та ємності.

При струмового режимі опір резистора вимірюється за допомогою підключення джерела постійного струму до вимірюваного опору і подальшого виміру падіння напруги на ньому. З відомого значення струму і виміряної величини напруги опір обчислюється за законом Ома.

Конденсатори тестуються за допомогою запіткі постійним струмом з виконанням вимірів через точно встановлені невеликі проміжки часу для визначення часу наростання напруги в міру заряду конденсатора. З величин зміни напруги, часу і значення прикладеної постійного струму можна обчислити ємність конденсатора.

Котушка індуктивності складається з двох послідовно з'єднаних опорів. Це чисто омічний опір проводу котушки й індуктивний опір XL. Тому спочатку проводиться вимір при напрузі постійного струму, а потім завмер при напругах змінного струму різної частоти.

Якщо вам необхідно отримати точні значення для малого імпедансу вам слід "проінструктувати" систему на дистанційне обстеження перевіряється збірки. При використанні даної методики вам буде потрібно два додаткових дротяних підключення до точки проведення вимірювання у складанні (за методикою Кельвіна).