Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Візантійський стиль в архітектурі.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
61.6 Кб
Скачать

4 Німеччина

У Німеччині готичний стиль розвинувся пізніше, ніж у Франції. Не заперечуючи пріоритету французів, німецькі мистецтвознавці схильні бачити в німецькому художньому генії самого повного і яскравого виразника готичного ідеалу краси. Цей геній і готика, говорять вони, як би створені один для одного. Дійсно, готика була періодом розквіту німецького мистецтва, лише насилу і не до кінця сприйняв згодом ідеали Ренесансу. Створене німецьким художнім генієм в готичну пору представляє дорогоцінний внесок у скарбницю світової культури. У північно-східній Німеччині, бідної каменем, придатним для великих будівель, виникла особлива цегляна готика, іноді кілька великовагова, але часом і дуже значна, з чудовими декоративними ефектами.

Німці стверджують, що тільки в їх архітектурі повністю з'ясовано суть готичного стилю і використані всі його можливості: тільки в їх готиці порив дійсно нестримний, дійсно підіймає до неба всю масу будівлі, створює і в зовнішньому його вигляді і під його склепінням враження чогось неосяжного і незбагненного. Недарма німецькі архітектори замінили французьку троянду стрілчастим вікном над головним входом і порушили бічні горизонталі контрфорсами. У французькій ж готиці, нехай дуже потрійний і гармонійної, повністю не зникла горизонтальність членувань і загальний розмірений ритм стримують порив, вводять його в якісь рамки розуму, логіки, і це-на шкоду тій стихії, яка властива готичному зодчества.

Але французи скажуть у відповідь, що в їх готиці порив не стриманий, а впорядкований, що це додає будинку більшу ясність і завершеність і в той же час більша витонченість, що нестримна поривчастість чужа французькому художньому генію, що вона бентежить людини, а не піднімає його , що почуття міри необхідно у всьому.

Тут два погляди, як ніби несумісні. І однак ті німці, що по-справжньому люблять мистецтво, захоплюються Реймським собором, так само як настільки ж люблять мистецтво французи - Кельнським собором.

«... Кельна димні громади». Це слова Олександра Блока. Гоголь вважав цей собор вінцем готичного мистецтва. Гордість Німеччини - Кельнський собор був закінчений лише в кінці минулого століття за виявленими справжнім планам і робочим кресленням. Гордість Франції - Ам'єнський собор послужив прототипом для Кельнського. Однак істинно запаморочливий вертикальний порив грандіозної кам'яної маси видає в Кельнському соборі натхненне майстерність німецьких зодчих. Порив, настільки ж потужний, але при цьому більш сконцентрований і тому чарівно все собі долає, - у Фрейбургском соборі, незрівнянному шедеврі німецької готики. У ньому лише одна вежа, як би уклала в собі весь собор, злившись своєю основою з його фасадом, з якого вона черпає велику силу, що дихає і в ажурному наметі, переможно рветься до неба. Недарма вважається, що ця вежа - «найвище і ясне одкровення готичної думки».

Французькі і німецькі культурні традиції здавна перепліталися в Ельзасі. Страсбурзький собор (досі не закінчений і на відміну від Фрейбурзького тільки тому однобаштовий) відображає деяким чином це переплетіння. Головним його зодчим був, ймовірно, німець Ервін Штейнбахскій.