Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Університетська освіта.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
214.13 Кб
Скачать

3. Проблема економічної освіти

Вища освіта, будучи важливою складовою національної економіки, у зміцненні й утвердженні авторитету України, як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної та правової держави, відіграє важливу роль. Завдяки їй відбувається розвиток духовної культури нашого народу та відтворення інтелектуальних і продуктивних сил суспільства. Вирішення дилеми “потреби-можливості” у сфері освіти, зокрема підвищення її якості у комплексі з модернізацією первинної освіти, може настати лише через багато років унаслідок виходу економіки країни з кризи і великого збільшення освітнього бюджету. Проте, в такому варіанті освітяни будуть змушені довго чекати, а система освіти в цілому не виконає свого креативно-інноваційного завдання, не зможе стати потужним фактором розвитку та утвердження України. Тому аналіз та дослідження проблем доступності вищої освіти на сучасному етапі набувають своєї актуальності.

Можна виділити організаційно економічні механізми забезпечення доступності вищої освіти:

• зниження інституціональних бар'єрів: створення рівних стартових можливостей за якістю освітніх послуг, одержуваних у середній школі, а потім забезпечення рівних можливостей для переходу з середньої – у вищу школу;

• зниження фінансових бар'єрів: організація сприятливих умов, що забезпечать рівні можливості для всіх домогосподарств, які мають різні доходи і різний рівень накопиченого капіталу в оплаті навчання та проживання студентів під час отримання освіти.

Висновки

Зміст економічної освіти особистості відбувається на всіх етапах її життєвого розвитку, починаючи з дошкільного віку і початкової школи. Формування економічних знань бере свій початок у дошкільному віці, коли діти вперше знайомляться з елементами економічного мислення. Враховуючи надзвичайну емоційну чутливість малят, перевага надається емоційно-естетичному сприйманню економіки розвитку, інтелектуальних економічно спрямованих почуттів у ставленні до суспільства взагалі і до економічних обґрунтувань зокрема. Підвалини свідомості про економіку - це елементарні знання про доцільне в межах економічних можливостей. Тому, я вважаю, що кожній людині потрібно знати хоча б деякі основи економічної науки, так як без цього неможливо прожити в нашому світі.

Надання високої оцінки національній системі освіти не має заспокоювати нас і стримувати глибинне її реформування. Всесвітнє визнання нашої освіти та висока якість навчання - це досягнення попередньої епохи, попередньої системи влади, попереднього покоління. Нині можна з жалем констатувати, що незважаючи на природні досягнення освіти, які забезпечує нова соціополітична система (демократичність, гнучкість, не заідеологізованість), в масовому вимірі освіта стала менш якісною, а переважна більшість випускників вищих навчальних закладів (особливо нових) не конкурентоспроможна на європейському ринку праці. Це зобов'язує менше говорити про власні досягнення, а все більше аналізувати світові та європейські тенденції реформування освіти і відповідно до цього напружено і послідовно вдосконалювати нашу професійну сферу діяльності.