Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
86.02 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, культури та спорту України

Львівський національний університет ім.. Івана Франка

Філософський факультет

кафедра психології

Вибір методів оцінки персоналу.

Підготувала

студентка групи ФФП-42с

Качор Ольга

Перевірив

Баклицький І.О.

Львів 2011

Рано чи пізно перед менеджером з персоналу постає завдання проведення атестації персоналу. Вибираючи методи проведення атестації персоналу, важливо не випустити з уваги її цілі, а саме: оцінка ефективності праці працівників та відповідності їх займаним посадам, а також виявлення перспективних співробітників для їх підготовки і просування. З такого розуміння цілей атестації логічно випливає поділ процедур атестації на дві складові:

• оцінка праці

• оцінка персоналу.

Оцінка праці має своєю метою зіставити реальний зміст, якість, обсяги та інтенсивність праці персоналу із запланованими. Плановані характеристики праці персоналу, як правило, представлені в планах і програмах, технологічних картах, роботи підприємства. Оцінка праці дає можливість оцінити:

• кількість

• якість

• інтенсивність праці.

Оцінка персоналу має на меті вивчити ступінь підготовленості працівника до виконання саме того виду діяльності, яким він займається, а також виявити рівень його потенційних можливостей з метою оцінки перспектив росту (ротації), а також розробки кадрових заходів, необхідних для досягнення цілей кадрової політики.

Аналіз практики управління показує, що корпорації використовують у більшості випадків одночасно обидва види оцінки діяльності працівників. Таким чином, проводяться процедури, спрямовані як на оцінку результатів праці, так і особистих ділових якостей працівників, які впливають на досягнення цих результатів.

Слід зазначити, що до оцінки персоналу можуть залучатися як безпосередні керівники оцінюваних, так і інші начальники, колеги, підлеглі, фахівці кадрових служб, зовнішні консультанти і, нарешті, сам оцінюваний (самооцінка). Таким чином, мінімальне знайомство з методами оцінки персоналу всіх працівників - гарантія того, що застосовувані методи дадуть очікуваний ефект.

Всі методи оцінки можна розділити на методи індивідуальної оцінки працівників, які засновані на дослідженні індивідуальних якостей працівника, і методи групової оцінки, які засновані на порівнянні ефективності працівників всередині.

Багато методів оцінки, які використовуються сьогодні, склалися ще в минулому столітті. Проте в ході еволюції цих методи зазнали значної трансформації.

Метод анкетування

Оцінювальна анкета являє собою певний набір питань та описів. Аналізується наявність або відсутність зазначених рис у досліджуваного, який відзначає підходящий варіант.

Описовий метод оцінки

Той, хто дає оцінку, повинен виявити і описати позитивні і негативні риси поведінки досліджуваного. Цей метод не передбачає чіткої фіксації результатів і тому часто використовується як доповнення до інших методів.

Метод класифікації

Цей метод заснований на ранжуванні працівників за певним критерієм від кращого до гіршого з присвоєнням їм певного порядкового номеру.

Метод порівняння по парам

У цьому методі порівнюється в групі атестуються, що знаходяться в одній посаді, кожен з кожним, після чого підраховується кількість разів, коли атестується виявлявся кращим у своїй парі. На основі отриманих результатів будується загальний рейтинг по групі.

При порівнянні по парам ефективне використання Бланка групової оцінки (Схема 1).

На перетині відзначте прізвище того співробітника, який в даній парі Вам здається найбільш ефективним.

Прізвища співробітників

Іванов

Петров

Сидоров

Козлов

Іванов

 

 

 

 

Петров

 

 

 

 

Сидоров

 

 

 

 

Козлов

 

 

 

 

Схема 1. Бланк групової оцінки