Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
31.27 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Надвірнянське професійно-технічне училище №11

Письмова

Дипломна робота

На тему: Зварювання титану в захисних газах товщиною 4 мм.

Випускник:

Група№37

Семенишен Юрій Васильович

Спеціальність:

електрозварювальник

ручного зварюванням

Консультанти:

З технології зварювальних робіт

Федорів А.Я

Робота допущена до захисту з оцінкою_________

Викладач спец. Технології ___________________________

м. Надвірна

2012р

1 Вступ.

Важливою науково-технічною проблемою є створення економічних, надійних і довговічних зварних конструкцій, що можуть працювати на землі, під водою

І в космосі, при великі різниці температур, в агресивних середовища і при інтенсивному випромінюванні. За допомогою зварювання і споріднених технологій створюється більше половини валового національного продукту промислово розвинутих країн. У зварювальному виробництві зайнято близько

5 млн. людей, переважна більшість яких (70-80%) виконують електродугові процеси.

Основою зварювального виробництва є зварювання плавлення. Техніка і технологія цього процесу постійно вдосконалюються. Зростає виробництво апаратури для зварювання порошковими і суцільними дротами при зменшені частоти обладнання для ручного дугового зварювання покритими електродами. У промислово розвинених країнах частка металу, наплавленого дуговим ручним дуговим зварюванням, зменшилась майже в три рази і становить

20-30%,в інших країнах таке зниження менш інтересне.

Друге місце займає виробництво обладнання для контактного зварювання.

При цьому частка обладнання для газового зварювання і різання зменшується. У світовій практиці останнім часом почали широко використовувати інверторі джерела живлення, що мають великі можливості для автоматичного керування зварювальними процесами.

Розширюються галузі застосування лазерних технологій, зокрема потужних діод них зварювальних лазерів з високим к.к.д. Широкі можливості використання електронно-променевого зварювання, якими за один прохід можна зварювати метали товщиною до 200-300мм. Для розвитку важкого машинобудування велике значення має електрошлакове зварювання при виготовленні крупно габаритних товстостінних виробів. Успішно розвивається контактне зварювання (роликове, й рельєфне).

Розвиток електронної техніки й приладобудування призів до створення ультразвукового, пресового та зварювання інших видів.

Забезпечення з*єднань високої якості у складних умовах вимагає вдосконалення техніки та засобів підготовки до ремонтного зварювання.

Невід’ємною частиною зварювального виробництва є наплавлення,для якого використовують 8-10% електродів і суцільних дротів та 30% порошкових дротів від загального об’єму зварювальних матеріалів і практично всі спечені й порошкові стрічки. Удосконалюються технології нанесення спеціального та захисного покриття методами плазмо-дугового, електронно-променевого, газо термічного й динамічного напилення. Особливе значення мають технології склеювання. С творено значну кількість клеєних композицій, які думають можливість днювати одно та різнорідні метали.

Актуальною залишається проблема зварювання нових матеріалів на основі заліза, міді, нікелю, алюмінію, титану та інших. В інституті електрозварювання ім.. Є.О. Патона знайшли нове рішення покращення зварюваності перспективних сплавів алюмінію й титану. Створені нові технології що дають можливість з*єднань товщиною 0,5-1000мм. Для одержання нероз’ємних з’єднань із різнорідних матеріалів (сталь – титан, мідь – алюміній, сталь – алюміній та інші) перспективами є такі процеси: зварювання магнітно-імпульсне, зварювання вибухом, дифузійне зварювання, паяння, склеювання, механічні (штепсельні) з’єднання.

У виробництво в проводжені нові технології для зварювання полімерів і композитів на їх основі, зварювання труб із термопластів,

які використовуються при споруджені газо-й водопроводів та інших комунікацій. Перспективами є зварювання тертям і струмами високої частоти.

Значно розширюються можливості підводного зварювання та різання, які використовуються на глибинах декількох десятків металів Для цього використовують зварювання плавкими і неплавкими електродами, лазерне випромінювання. Розробляють нові механізовані способи зварювання і різання, а також обладнання які були б придатні для використання на кілометровій глибині для прокладання га зо і нафто продуктів по дну океанів.

Важливою проблемою є застосування зварювальних технологій у космічному просторі, де перспективним способом важаться електронно-променеве та лазерне зварювання. Інструментом електрозварювання ім. Є.О. Патона разом з НВО <<енергія>> проведені експерименти електронно-променевого зварювання різання паяння й нанесення покриття у відкритому космосі, при яких були вивчені особливості одержання зварних з’єднань в умовах вакууму та мікрогравітації, оцінені можливості людини у скафандрі виконувати функції зварника.

Зварювання та споріднені технології будуть і на далі інтенсивно розвиватися, оскільки вони є ключовими для ведучих галузей сучасної промисловості.

Стадія

процесу

Операції і техніки

Зварювання

Примітки

1.Підготовка

Металу до

зварювання

Підготовка полягає в очищенні металу від бруду, іржі, фарби. Деталі з вм’ятинами жолобленням випрямляють в холодному стані.

Кромки розчищають в ручну або механічним способом, кут розчищення кромок 50.5.

Складання здійснюється з допомогою різноманітних пристосувань або прихваток.

Кромки та прилеглу зону шириною 20-30мм очищують щітками,полум’ям знежиренням.

2.Вибір режиму

Зварювання

Та вмикання

обладнання

Перед початком зварювання необхідно обстежити трансформатор для виявлення зовнішніх пошкоджень та усунення їх. Перевірити заземлення трансформатора. Перевірити вторинну напругу силу зварювального струму, відсутність нагрівання в контактних з’єднаннях та в інших частинах.

При товщині металу 15 мм електроду 5мм. Зварювальний струм

І зв =кде

Де К =45. Ізв =45*5=225А.

3.Зварювання

Зварювання нагрівання їх запалювання дуги. Зварювання виконують похилим електродом. При товщині металу 15мм виконують у декілька шарів і проходів. Для про варення кореню шва перший прохід виконують нитковим швом електродом діаметра 3-4 мм де коливання рухів зварювання виконують кутом назад.

4.Попередній та

Супровідний

Підігрів

Для одержання пластичного металу і біляшної зони виконують попередній та супровідний підогрів до температури підігріву 100-450.

Попередній підогрів проводять у нефах або використовують підігрів газовим пальником і паяльною лампою.

5.Закінчення

Зварювання

Зварювання закінчують загартуванням кратера. Виводити кратери на основний метал заборонено.