Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
175.1 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2. Галузі права України

Лекція 6. Трудове право (2 год.)

План:

  1. Трудове право як галузь права України. Джерела трудового права

  2. Трудові правовідносини

  3. Трудовий договір

  4. Зайнятість населення та працевлаштування

  5. Робочий час та час відпочинку

Література:

  1. Прокопенко В. I. Трудове право України: Підручник. — X.: Фірма «Консум», 1998. - 480 с.

  2. Пилипенко П. Д., Буряк В. Я. Трудове право України: Академічний курс: Підруч. для студ. вищ. навч. закл. /— 3-тє вид., перероб. і доп. — К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2007.— 536 с

  3. Кодекс законів про працю України.

  4. Закон України про зайнятість населення.

  5. В. Вакуленко. Законодавство України про працю: Нормативні акти: У 3 т. / Упоряд. і наук.— К.: Істина, 1999.

  6. Науково-практичний коментар до законодавства України про працю І.В. Зуб, В.Г. Ротань 2005р.

    1. Трудове право як галузь права України. Джерела трудового права

Трудове право – це окрема галузь права України, що регулює відносини, які виникають у процесі реалізації особою права на працю. Воно являє собою внутрішньо єдину, цілісну систему загальнообов’язкових правил поведінки, що регулюють трудові відносини найманих працівників.

Предметом правового регулювання є суспільні відносини, що виникають у процесі застосування людиною своїх здібностей при виконанні певної трудової діяльності.

Джерела трудового права:

  • Конституція України

  • Кодекс законів про працю України

  • Закон України “Про зайнятість населення”

  • Закон України “Про колективні договори і угоди”

  • Закон України “Про охорону праці”

  • Закон України “Про відпустки ”

Для трудового права важливе значення мають конвенції МОП, які визначають зміст правових інститутів законодавства про працю, і Декларації МОП щодо принципів і прав у сфері праці та інші міжнародно-правові документи у сфері регулювання умов праці, а також Рекомендації МОП.

Договорами у сфері регулювання трудових і тісно пов'язаних з ними відносин є також міжнародні договори України (двосторонні та багатосторонні).

Джерелами трудового права є й акти локального формотворення працівників і роботодавців. Джерелами права в організації — колективний договір та інші локальні акти й соціально-партнерські угоди.

Таким чином, джерела трудового права — це нормативно-право -ві акти: КЗпП, закони України, міжнародні договори України, міжнародні угоди та інші акти законодавства України, прийняті відповідно до Конституції України, КЗпП, які регулюють трудові та інші тісно пов'язані з ними відносини у сфері застосування праці.

Основним законодавчим актом, що регулює трудові і пов'язані з ними відносини, являється Кодекс законів про працю. Його роль, як основоположного нормативного акта, проявляється передусім в суто кількісних характеристиках. КЗпП являється основним за кількістю норм трудового права, що містяться у ньому, у сфері громадських відносин, які він регулює. Крім цього, Кодекс законів про працю відрізняється від інших нормативних актів, як акт кодифікований і відносно стабільний.

Кодекс законів про працю України регулює трудові відносини всіх працівників, сприяючи зростанню продуктивності праці, поліпшенню якості роботи, підвищенню ефективності суспільного виробництва і піднесенню на цій основі матеріального і культурного рівня життя трудящих, зміцненню трудової дисципліни і поступовому перетворенню праці на благо суспільства в першу життєву потребу кожної працездатної людини.

Міністерству соціальної політики України надані повноваження у межах своєї компетенції приймати рішення з питань праці, зайнятості та соціального захисту населення, обов'язкові для центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ, організації, незалежно від форм власності, фізичних осіб — підприємців і громадян. Ці рішення приймаються у формі наказів, що видаються на виконання чинного законодавства (галузеві угоди).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]