Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Значення водних ресурсів і забезпечення їх охор....doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
144.38 Кб
Скачать

Джерела і види забруднення водних ресурсів.

Джерелами забруднення зізнаються об'єкти, з яких здійснюється скидання або інше надходження у водні об'єкти шкідливих речовин, що погіршують якість поверхневих вод, що обмежують їх використання, а також негативно впливають на стан дна і берегових водних об'єктів.

Охорона водних об'єктів від забруднення здійснюється за допомогою регулювання діяльності як стаціонарних, так і інших джерел забруднення.

На території Росії практично всі водойми піддаються антропогенному впливу. Якість води в більшості з них не відповідає нормативним вимогам. Багаторічні спостереження за динамікою якості поверхневих вод виявили тенденцію до зростання їх забруднення. Щорічно збільшується число створів з високим рівнем забруднення води (більше 10 ГДК) і кількість випадків екстремально високого забруднення водних об'єктів (понад 100 ГДК).

Основними джерелами забруднення водойм служать підприємства чорної і кольорової металургії, хімічної і нафтохімічної промисловості, целюлозно-паперової, легкої промисловості.

Мікробне забруднення вод відбувається внаслідок надходження у водойми патогенних мікроорганізмів. Має місце також теплове забруднення вод у результаті надходження нагрітих стічних вод.

Забруднюючі речовини умовно можна розділити на кілька груп. За фізичним станом виділяють нерозчинні, колоїдні й розчинні домішки. Крім того, забруднення діляться на мінеральні, органічні, бактеріальні й біологічні.

Ступінь небезпеки зносу пестицидів у період обробки сільськогосподарських угідь залежить від способу застосування й форми препарату. При наземній обробці небезпека забруднення водойм менше. При авіаобработке препарат може зноситися потоками повітря на сотні метрів і осідати на необробленої території та поверхні водойм.

Практично всі поверхневі джерела водопостачання в останні роки піддаються впливу шкідливих антропогенних забруднень, особливо такі ріки, як Волга, Дон, Північна Двіна, Уфа, Тобол, Томь і інші ріки Сибіру і Далекого Сходу. 70% поверхневих вод і 30% підземних втратили питне значення й перейшли в категорії забруднення - «умовно чиста» і «брудна». Практично 70% населення РФ уживають воду, яка не відповідає ГОСТу «Вода питна».

За останні 10 років обсяги фінансування водогосподарської діяльності в Росії скорочені в 11 разів. У результаті цього погіршилися умови водопостачання населення.

Наростають процеси деградації поверхневих водних об'єктів за рахунок скидань у них забруднених стічних вод підприємствами та об'єктами житлово-комунального господарства, нафтохімічної, нафтової, газової, вугільної, м'ясної, лісової, деревообробної та целюлозно-паперової промисловості, а також чорної і кольорової металургії, збору колекторно -дренажних вод зі зрошуваних земель, забруднених отрутохімікатами та пестицидами.

Триває виснаження водних ресурсів річок під впливом господарської діяльності. Практично вичерпані можливості безповоротного водовідбору в басейнах річок Кубань, Дон, Терек, Урал, Исеть, Миасс і ряду інших. Неблагополучним є стан малих річок, особливо в зонах великих промислових центрів. Значний збиток малим рікам наноситься в сільській місцевості через порушення особливого режиму господарської діяльності у водоохоронних зонах та прибережних захисних смугах, приводить до забруднення річок, а також змиву грунту в результаті водної ерозії.