Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мижнар_стратег_ек_розвитку.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
676.86 Кб
Скачать

89. Північноамериканська асоціація вільної торгівлі створена ( грудні 1992 р.)

Члени організації:

США, Канада і Мексика, яка вступила в силу з 01.01.94 р. Виникненню НАФТА передувало укладення у 1989 р. угоди між США і Канадою про зону вільної торгівлі, яка поклала початок інтеграції у Північній Америці. Мексика приєдналася у лютому 1991 р. У межах НАФТА передбачена лібералізація руху товарів, послуг, і капіталів через кордони між трьома країнами (зняття всіх барьєрів за 15 років). Створюються умови для прийняття аналогічних законів в галузях охорони навколишнього середовища, а таож трудового законодавства. Передбачено захист від експансії азіатських і європейських компаній, які намагаються обійти амеріканські митні барьєри шляхом реекспорту своїх товарів в США через Мексику. Сторони домовилися про зняття обмежень на рух капіталу (за деякими виключеннями). Мексика забов’язалася поступово зняти обмеження для американських портфельних інвестицій до 2007 р. Досягнена домовленість про ліквідацію більшості тарифів на продукцію сільського господарства, автомобільного і текстильного виробництва. Передбачені необхідні заходи по захисту інтелектуальної власності, гармонізації технічних стандартів, санітарних норм. У межах НАФТА поки що не створені спеціальні механізми, які існують в ЄС (Комісія, Суд, Парламент і под.). НАФТА молоде економічне утворення. Механізми знаходяться на стадії формування.

90. Атес створене в для підтримання зростання і розвитку країн-учасниць. Членами організації є : Австралія, Бруней, Гонконг, Індонезія, Канада, Китай.

Центром інтеграційних процесів в Азії є зона Японія-Китай-НІК-АСЕАН. ( до НІК належать Південна Корея, Тайвань і Гонконг; до АСЕАН – Індонезія, Малайзія, Таіланд, Сингапур та інш). Ці країни характеризуються найвищими в сучасному світі темпами розвитку економіки, що є передумовою для поглиблення інтеграційного процесу. В концептуальному плані існує три концепції регіональної інтеграції – концепція радикальної лібералізації торгівлі, концепція вибіркової лібералізації торгівлі з використанням деяких форм міждержавного регулювання, концепція здійснення окремих проектів регіонального масштаба без схем спільного господарювання. Відсутність єдиного підходу до здійснення інтеграції не сприяє її розвитку. Крім того, країни регіону з найпотужнішим економічним потенціалом на сьогодні скоріше за все не потребують об’єднань з високим ступенем інтеграції, а другорядні країни самостійно не проявляють достатньої активності щодо рішення цієї проблеми. Саме тому цей процес йде так повільно.

91. У ЄЕП входять Росія, Білорусія, Україна та Казахстан. Рішення про створення у лютому 2003 під час зустрічі голів держав. ВРУ схвалила концепцію у вересні 2003. Концепція ЄЕП – спільний ринок, передбачає узгоджену внутр. Та єдину зовн.-ек. Політику. У ЄЕП мають функціонувати єдиний механізм регул-ня економіки, податкової пол-ки, вал-фін. Пол-ки. У сфері ЗЕ пол-ки – спільні засоби тарифного і нетарифного регул-ня у торгівлі із третіми країнами. Росія наполягаєщоб усі 4 кр-ни одночасно вступили до орг-ї. Але Україна вже підписала 13 договорів і узгодила 95% тарифів. Тому Україна виступає за різношвидкісний поетапний вступ кожної країни. Орг структура: Вищий орган – Рада голів держав;Викон орган – Комісія; У Раді кожна країна матиме один голос, рішення на основі консенсусу. У комісії – зважениі голоси в залежності від економ потенціалу. Україна – проти.

92. Інтернаціоналізація бізнесу і менеджменту - поєднання зусиль національних і міжнародних компаній різних країн у здійсненні різноманітних ділових операцій.

Багатонаціональні компанії, корпорації (multinational company - MNC) - це такі організації що роблять бізнес в двох або більше країнах, тобто здійснюють значні ділові операції і мають інтереси на ринках іноземних країн.

• Метод поступового переходу від однієї фази інтернаціоналізації до наступної (Phased intemationalization) - компанія пропонує продукти в іншій країні (країні - господаря) після ретельного дослідження ринку.

б) Вихід на міжнародні ринки з новими продуктами, що відповідають потребам клієнтів в країні-господаря

в) Використання різних форм інтернаціоналізації бізнесу