Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУМСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

Сумський національний аграрний університет реферат

з кримінології

«Історія кримінології»

Виконала: студентка БЮР 1001-02

Дегтяренко Є.Ю.

Перевірила: Шульженко А.В.

План:

Вступ

  1. Основні періоди розвитку кримінології

  2. Розвиток кримінології у стародавньому світі

3. Кримінологічні погляди в епоху Середньовіччя

4. Кримінологічні погляди в епоху Відродження

5. Кримінологічні ідеї XVIII ст. та класична школа криміналістичного права.

6. Позитивістський напрямок у кримінології

7. Сучасні криміналістичні теорії та розвиток криміналістики на Україні.

Список використаних джерел

Вступ

Кримінологія - це самостійна міждисциплінарна наука зі своєю історією, що використовує оригінальні методи дослідження і має розгалужену мережу інститутів і організацій у всьому світі.

Загальне уявлення про зміст цієї науки можна отримати шляхом з'ясування сенсу її назви, яка складається з двох частин: латинського слова "crime" (злочин) і грецького слова "logos" (вчення). Буквальний переклад поєднання цих двох слів на російську мову означає "вчення про злочин". Беручи до уваги ту обставину, що термін "злочин" практично рівнозначний терміну "злочинність", більш точно, можна позначити кримінологію як "науку про злочинність". Причому, якщо кримінальне право вивчає злочин, відповідальність і покарання за них в законодавчій формі та правозастосовчій практиці, то кримінологія досліджує злочинність, її причини та умови, особистість злочинця та попередження злочинів як масові соціальні явища.

Таким чином, можна визначити кримінологію суто з практичної точки зору, як науку про злочинність і методи її попередження. Але це - дуже загальне поняття.

Злочинність завжди займала одне із чільних місць серед найбільш гострих проблем, що турбували громадську думку. У другій половині ХХ сторіччя у різних державах її ставили по значущості на друге-третє місце.

В Конституції України взагалі найвищою соціальною цінністю визнаються людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

З проблем злочинності, як правило, висловлюються всі, вважаючи, їх досить очевидними. Більшість політиків, які бажають влади, перш за все, обіцяють побороти саме це явище. Причому виступи останніх, громадських діячів, матеріали засобів масової інформації завжди сприймаються з живою цікавістю. І це зрозуміло, адже порушуються питання, що є найбільш життєво важливими для кожної людини. При цьому, як правило, висвітлюється досить очевидне в проблемі злочинності, те, що видно багатьом, нерідко висловлюються погляди, які досить поширені у суспільній думці, поряд з цим пропонуються певні рішення. На перший погляд, такі підходи здаються досить радикальними та такими, що можуть реалізовуватись у короткий термін.

Але досвід показує, що такого роду “прості” рішення лише на нетривалий час змінюють стан справ, а потім злочинність знову починає зростати: видозмінюються або форми кримінальної поведінки, або місця вчинення злочинів.

Кримінологам у процесі всього розвитку науки, у тому числі до останнього часу, доводилось постійно обґрунтовувати її цінність, необхідність та самостійність як галузі науки, що передбачає наявність спеціалістів-професіоналів.