Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Запитання на семінар-правки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать
  1. Який період вважається початком формування первинних фабрик думок і яке було їх призначення? (Михайлик Наталія)

Історія фабрик думок починається з кінця другої Світової Війни. Перші з них стали військовим відкриттям, що відображало складність сучасного озброєння. Вони використовувались для розробок безпечного середовища для військових стратегічних органів. Через це протягом першої частини Холодної Війни, в 50−х роках ХХ століття фабрики думок спеціалізувались на політиці безпеки, що вимагала використання міждисциплінарного підходу (для прикладу Корпорація RAND, що була дослідницьким підрозділом військово-повітряних сил США).

  1. Що таке "римський клуб"? (Василюшко Максим)

Особливе місце серед футурологічних організацій займає так званий Римський клуб — міжнародна неурядова організація, створена у квітні 1968 р. на зустрічі ЗО західноєвропейських учених, бізнесменів і громадських діячів в італійській столиці, які зібралися з метою неформально обговорити перспективи розвитку людства. Сьогодні її членами є 100 авторитетних діячів науки і культури із 47 країн світу. Члени клубу дотримуються різних світоглядних концепцій, але їх об´єднує турбота про майбутнє людства, зацікавленість у розв´язанні глобальних проблем на основі співробітництва всіх країн.

  1. В чому полягає футурологічна ідея "кінця історії" ф. Фукуями? (Клочкова Вікторія)

„Кінець історії” – Ф. Фукуяма вбачає у тому, що людство врешті-решт знайшло кінцеву, розумну форму суспільства і держави, яке знайшло своє втілення у розвинутих країнах світу. У теоретичному плані людству немає чого шукати. Кінцеву раціональну форму суспільства пропонує раціоналізм.

Ідеї лібералізму з якими Фукуяма пов’язує кінець історії: вільні вибори всіх інститутів влади, створення системи стримування і противаг, правова держава, рівність громадян перед законом, вільний ринок і конкуренція, що дозволять людині реалізувати свою ініціативу і самостійність не лише в економічному житті, а й в усіх сферах його суспільних відносин, рівність можливостей кожного члена суспільства. Головним є самоцінність індивіда.

Обстоюючи лібералізм як ідеологію оптимальної визначеності форм суспільства і держави, Фукуяма висловлює не захоплення теоретичною знахідкою, а розчарування плином соціального процесу постісторичного буття людства. В постісторичний період немає ні мистецтва, ні мистецтва, ні філософії, є лише музей людської історії, що старанно оберігається.

  1. Які роботи, присвячені майбутньому є базою футурології ? (Соколовська Валерія)

Філософська база футурології закладена у працях Джона Мак-Хейла «Будущее будущего», Джеральда Фейнберга «Проект Прометея», Бертрана Джувенеля «Искусство догадок» і Дениса Габора «Изобретение будущего». Також є книги, в яких описується методологія вивчення майбутнього. До них відносяться: «Прогнозирование технологии» Ральфа Ленца, «Прогнозирование технологии. Практический подход» Марвіна Сетрона і «Долгосрочное прогнозирование и планирование технологии» Роберта Аертса. Ці роботи не розраховані на рядового читача, вони присвячені серйозному розгляду різноманітних методів прогнозування.