Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Запитання на семінар-правки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать
  1. Опишіть підходи до вивчення майбутнього сучасного американського футуролога Олвіна Тофлера. ( Астахова Дар’я)

У праці "Зміцнення влади" (1990) О. Тофлер проаналізував світові тенденції становлення нового соціального порядку, зокрема, негативні й позитивні аспекти якісно нового постіндустріального етапу розвитку соціуму. Цей етап він описує за допомогою принципово нової теорії, означеної в його ранніх працях як "суперіндустріалізм", а в пізніших — як "третя хвиля".

Фрагменти панорами розвитку суспільства на найближчі десятиріччя, згідно з О. Тофлером, такі:

• пріоритет у цьому соціальному устрої мають знання, що стають символічною формою капіталу; головною формою власності є інформація, одержувана в результаті знань;

• кардинальної зміни зазнає сама природа влади, яка може бути лише вищої якості, — це влада знання;

• політичне життя набуває нових параметрів, оскільки принцип меншості змінюється на принцип більшості, відбувається відмова від представницької демократії.

О. Тофлер далекий від думки, що "третя хвиля" обов´язково настане, гальмом для цього можуть бути війна, економічний крах, екологічна катастрофа, надактивність протидіючих політичних сил. До таких сил він зараховує:

1) профашистські політичні об´єднання, головна ідея яких зосереджена в гаслі "закон і порядок";

2) політизовані релігійні течії, які вороже настроєні щодо секуляризму й поєднують у своїй ідеології й діяльності тоталітаризм, універсалізм і фанатизм;

3) "патологічні форми" екологічного руху, наприклад, "еко-вандалізм", "екотероризм";

4) націоналістичні сили;

5) об´єднання людей, які проповідують екстремістські погляди, масонські ложі, противників абортів, переслідувачів сексуальних меншин.

Учений стверджує, що вони, а не комуністичний тоталітаризм, увійдуть у протиборство з демократією в 21 ст.

  1. Які ви можете назвати оптимістичні футурологічні концепції? у чому вони виражаються? ( Коваленко Аліна)

Оптимістичні футурологічні концепції виражають віру у майбутнє, причому найкраще майбутнє. Це концепції: „народний капіталізм”, „теорія росту”, „суспільство всезагального добробуту”, „постіндустріальне суспільство”, „технотронне суспільство”, „інформаційне суспільство” та інші. Автори-оптимісти стверджують, що сучасна західна цивілізація (капіталізм), використовуючи досягнення науково-технічною революцією, суттєво підвищить ефективність своєї економіки і тому отримає „друге дихання”. Майбутнє уявляється ними як еволюційний розвиток оновленого, омоложенного НТР капіталізму або абсолютно зміненого капіталізму, який навіть отримає нову назву.

  1. Що таке фабрика думок? ( Лисенко Марія)

Фабрика думок - організація, інститут, корпорація або група, що проводить дослідження у сферах соціальної та політичної стратегій, технологій чи озброєння. Зазвичай фінансується за рахунок держбюджету чи приватних клієнтів.

В широкому розумінні фабрика думок це:

- Інститут, корпорація або група організована для міждисциплінарних досліджень

- Консультативний комітет – комітет експертів, що здійснює дослідження або дає поради спеціально для органів влади

- Політологи визначають фабрики думок, як незалежного гравця у політичному процесі. Багато з них вважає, що незалежні інститути політичних досліджень збирають людей, які вивчають окремі політичні сфери чи масиви політичних проблем й консультують політиків та суспільство.