Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1,3 МЕТОДИ ОБСТЕЖЕННЯ ПАСАЖИРОПОТОКІВ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
24.07 Кб
Скачать

Метод опитування

Метод вперше почали застосовувати на зупиночних пунктах при обстеженні зв'язків на тролейбусній мережі Москви в 1957 р. Метою обстеження є визначення характеру зв'язків окремих зупиночних пунктів і транспортних вузлів, числа пасажирів, які прямують від обстежуваного пункту до інших пунктів транспортної мережі (за годину, період дня, день).

Обліковець на остановочном пункті опитує кожного пасажиру, до якої зупинки він їде, і відповіді реєструє точкою і клітині рядка, що відповідає назві названого пункту. Для ущільнення запису в кожній клітці таблиці ціле згідно робити по п'ять відміток.

Обстеження пасажиропотоків в рухомому складі методом опитування з 1962 р. замінило талонний метод. Індивідуальна анкета (талон) замінена колективної, рейсовий маршрутної таблицею зв'язків. Нова форма реєстрації поїздок дозволяє в самому процесі збору частково систематизувати інформацію - групувати за ознакою входу і виходу. Це зменшило трудомісткість обробки порівняно з талоном методом в 5-6 разів.

Обліковець, перебуваючи в салоні рухомої одиниці, кожному пасажиру входить задає питання, до якої зупинки він їде. Отриманий відповідь обліковець записує в рейсовий маршрутній таблиці зв'язків за формою: номер зупинкового пункту посадки пасажира заноситься в рядок пункту закінчення поїздки пасажира. Число учених визначається числом дверей вживаних типів рухомого складу.

З 1967 р. обробка та аналіз даних обстеження методом опитування виконуються на ЕОМ. У наступні роки в міру виникнення нових завдань аналізу та зростання можливостей обчислювальних засобів, у програмний комплекс були включені такі завдання, як визначення раціонального режиму руху по магістралі, визначення ділянок посилення частини марш-рутових - призначення укорочених рейсів, організація взаємодії маршрутів з урахуванням зміщення в часі максимальних навантажень, розрахунок регулярності руху в період обстеження.

Метод підрахунку вхідних і виходять пасажирів

Такий вид обстеження застосовується на остановочном пункті, коли вирішується питання про його скасування, зміну режиму функціонування, про оцінку пересадку на транспортних вузлах, біля станцій метрополітену і залізничних платформ. Регіструють вхідних і виходять пасажирів аналогічно візуальному методу за формою числовий запису. В результаті об-прямування можна визначити регулярність руху одиниць маршруту через будь-який пункт.

Метод підрахунку в рухомому складі входять і виходять пасажирів з 1974 р. замінив талонний і опитувальний методи вивчення пасажиропотоків. Цим методом визначають всі якісні показники пасажиропотоку на маршруті при повному виключенні контакту працівників обліку з пасажирами. При цьому використовуються виключно кількісні дані про вхід і вихід пасажирів на зупиночних пунктах по кожній рухомий одиниці.

В даний час при таких обстеженнях в ряді міст (Куйбишеві, Кургані, Караганді та ін.) застосовуються спеціальні автоматичні пристрої, розташовані в рухомих одиницях, для підрахунку вхідних і виходять пасажирів на кожному остановочном пункті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]