Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РМ тема ГП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
96.26 Кб
Скачать

4. Реалізація: сутність, визначення моменту, формування продажних цін

Завершальною стадією кругообігу коштів виробничих підприємств є реалізація продукції (робіт, послуг). Її здійснення забезпечує безперебійність господарської діяльності.

Реалізація являє собою сукупність операцій по доведенню продукції до її споживачів відповідно до укладених договорів, угод, контрактів. Вона характеризується обсягом реалізації як у натуральних, так і у вартісних показниках за видами продукції та у цілому по підприємству. За натуральними показниками реалізації окремих видів продукції оцінюють обґрунтованість обсягів їхнього виробництва.

Реалізація продукції забезпечує:

- відшкодування витрат підприємства на її виробництво;

- одержання виробником певного прибутку;

- одержання від покупців податків, включених у відпускні ціни продукції, які підлягають перерахуванню в бюджет (акцизного збору та ПДВ).

Для забезпечення правильності відображення в обліку операцій по реалізації продукції (робіт, послуг) велике значення має встановлення моменту реалізації. При цьому варто враховувати два фактори.

По-перше, варто виходити з того, що одні і ті ж цінності не можуть відображатися в складі майна двох підприємств в одній і тій же формі одночасно. Право власності переходить від постачальника до покупця в момент відпуску (відвантаження) продукції, що відповідає чинному законодавству. Виходячи із цього, сторони договору відображають в обліку різні об'єкти:

- постачальник - дебіторську заборгованість за реалізовану продукцію та суму доходу;

- покупець - отриману готову продукцію та зобов'язання (кредиторську заборгованість) перед постачальником.

Це відповідає визначенню моменту реалізації за методом нарахування, застосовуваним в Україні та світовій практиці.

По-друге, оборот по реалізації є об'єктом для нарахування ПДВ (крім операцій, звільнених від його сплати). Тому момент реалізації необхідно визначати відповідно до Закону України «Про податок на додану вартість» зі змінами та доповненнями. Їм установлено, що для цілей оподатковування моментом реалізації є:

- дата зарахування коштів покупця (замовника) на банківський рахунок постачальника (підрядника) в оплату продукції (робіт, послуг), що підлягає реалізації;

- дата оприбуткування отриманих коштів у касі постачальника (підрядника), а при її відсутності дата інкасації виторгу (при реалізації за готівку);

- дата відпуску (відвантаження) продукції покупцям, а для виконаних робіт, послуг - дата оформлення документів, які підтверджують факт їхнього прийому замовником.

Для здійснення реалізації продукції (робіт, послуг) необхідно визначити продажні ціни. Саме від цього деякою мірою залежить можливість:

- реалізувати продукцію;

- відшкодувати витрати;

- створити прибуток;

- перелічити податки бюджету.

У світовій практиці існують різні підходи до формування продажних цін.

Насамперед, визначається загальна стратегія ціноутворення. Найбільше часто використовується:

1. «Стратегія проникнення». Її сутність полягає в тому, що спочатку встановлюються відносно низькі відпускні ціни на продукцію (роботи, послуги), що дає можливість завоювати або розширити ринок збуту;

2. «Зняття вершків». Її використання припускає встановлення спочатку до появи конкурентів високої відпускної ціни з наступним її зниженням з урахуванням співвідношення попиту та пропозиції продукції (робіт, послуг).

На практиці використовуються, найчастіше, такі варіанти розрахунку відпускних цін на продукцію (роботи, послуги):

1. Основою ціни є фактична собівартість виробництва. Цей варіант найбільш надійний з погляду відшкодування витрат, але не враховує стан ринку, конкуренцію і т.ін.

2. Виходячи із цін основних конкурентів підприємства, визначають припустимі верхні та нижні границі продажних цін. У цьому випадку враховується стан ринку та конкуренція, але не завжди можливе відшкодування витрат.

3. Підприємство встановлює ціни найбільш вигідним покупцям. Такий варіант ефективний при просуванні на ринок нової продукції.

Можуть використовуватись і інші методи.

На практиці доцільно використовувати комбінований підхід до формування цін. Тепер згідно ГКУ підприємства мають право самостійно формувати продажні ціни. При цьому всі підприємства повинні керуватися постановою Кабінету Міністрів України № 1998 від 18.12.98р. «Про вдосконалення порядку формування цін». Підприємства-монополісти, крім того, повинні враховувати положення антимонопольного законодавства.

Продажна ціна продукції (робіт, послуг) включає в собі такі елементи:

- витрати на виробництво та реалізацію;

- прибуток виробника;

- податки та деякі інші елементи.

Оскільки продажні ціни встановлюються до виявлення фактичної виробничої собівартості, то витрати на виробництво та реалізацію включаються в них у плановому або нормативному розмірі. Сума прибутку включається в розмірі, що забезпечує функціонування підприємства, виходячи зі співвідношення пропозиції та попиту на продукцію. Розмір податків визначений відповідними нормативними документами (Законом про ПДВ і ін.).

Розглянемо порядок визначення відпускної ціни на виріб «А» за такими даними:

Витрати на виготовлення одиниці продукції

16,3 грн.

Плановий прибуток

4,7 грн.

Разом:

21 грн.

Акцизний збір

30%

ПДВ

20%

Насамперед, визначимо відпускну ціну підприємства з акцизним збором. Акцизний збір включається в ціну продукції. За діючою методикою відпускна ціна з акцизним збором визначається за формулою:

Отже, продажна ціна одного виробу «А» з ПДВ дорівнює:

30грн. + 6грн. = 36грн.

Бухгалтерські записи з обліку реалізації продукції

Документ

Зміст запису

Кор. рахунків

Дебет

Кредит

1

2

3

4

Специфікації, ТТН і т.ін.

1. Відпущена покупцям готова продукція за продажними цінами, включаючи ПДВ

36

701

Розрахунок бухгалтерії

2. Нарахований ПДВ на користь бюджету (Обкт701 х 20% : 120%)

701

641

ТТН, специфікації і т.ін.

3. Списана протягом місяця реалізована продукція за обліковими цінами

901

26

Платіжні доручення

4. Відбито витрати на збут

93

204,31,

685

Розрахунок бухгалтерії

5. Наприкінці місяця визначені та списані відхилення облікової вартості реалізованої продукції від фактичної виробничої собівартості:

- економія (способом червоного сторно)

- перевитрата

901 26

901

26

Довідка бухгалтерії

6. Наприкінці місяця списані:

- чистий дохід від реалізації продукції

- собівартість реалізованої продукції

- витрати на збут

701

791

791

791

901

93

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]