Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РМ тема ГП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Документальне оформлення випуску, відпуску (відвантаження) готової продукції

У більшості випадків готова продукція здається на склад і оформляється накладними або аналогічними документами. У них наводиться повна інформація про передану на склад продукцію.

Виконані роботи та послуги оформляються приймально-здавальними актами.

Випуск продукції з виробництва і її передача на склад відображається записом по дебету рахунку 26 “Готова продукція” і кредиту рахунку 23 “Виробництво”. Аналогічним записом відображають і суми відхилень на випущену продукцію, тільки економію записують методом червоного сторно.

Відпуск готової продукції покупцям здійснюється на підставі договорів, угод, контрактів і т.ін. Відповідно до них відділ маркетингу виписує наказ складу на відбір і відпуск готової продукції. У ньому вказуються найменування покупця, асортимент та кількість продукції, що підлягає відпуску а також строк виконання.

Після цього комірник виписує документи на відпуск (відвантаження) готової продукції, а саме: специфікації, рахунки, товарно-транспортні накладні, сертифікати і т.п. Місцеві покупці в більшості випадків одержують готову продукцію безпосередньо на складі постачальника. При цьому вони пред'являють доручення на право одержання зазначених цінностей. Всі документи на відібрану продукцію вручають одержувачеві на місці. Відвантаження готової продукції іногороднім покупцям здійснюють експедитори або інші працівники відділу маркетингу. Експедитор здає продукцію транспортної організації та одержує квитанцію про приймання вантажу. Свій екземпляр документів і квитанцію транспортної організації про приймання вантажу працівник складу передає в бухгалтерію, де на їхній підставі виписують платіжне вимогу-доручення. У ньому вказують найменування покупця, його юридична адреса, найменування банку та номер поточного рахунка, дані про постачальника. Крім того, на підставі рахунків, накладних, специфікацій вказується асортименти, кількість, продажна ціна і вартість відвантаженої продукції, вартість упакування або тари. Залежно від умов договору за умовами франкировки в платіжне вимогу-доручення включаються витрати по відвантаженню та транспортуванню продукції. Існує кілька видів франкировки:

- франко-склад постачальника - всі витрати, пов'язані з відвантаженням, транспортуванням оплачує покупець;

- франко-станція відправлення - доставку на станцію оплачує постачальник, інші витрати - покупець;

- франко-вагон станції відправлення - постачальник оплачує доставку на станцію та навантаження у вагон (контейнер), а інші витрати оплачує покупець і т.ін.

Якщо покупцям відвантажують велику кількість найменувань продукції, то в платіжному вимозі-дорученні вказуються тільки номери рахунків, накладних, специфікацій, які прикладаються до нього. Окремим рядком у платіжному вимозі-дорученні вказується сума ПДВ. При цьому обов'язково виписується податкова накладна. Оформлене платіжне вимога-доручення пересилається покупцеві для оплати. Якщо за умовами договору покупець сам оплачує поставку, то платіжне вимога-доручення не виписується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]