Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модульний_контроль_з_дисц.Креслення.doc
Скачиваний:
142
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
56.79 Mб
Скачать

Методичні рекомендації

Дисципліна „ Основи нарисної геометрії та інженерна графіка” передбачає вивчення правил графічного оформлення креслеників, теоретичних основ геометричного креслення, нарисної геометрії і проекційного креслення, а також придбання практичних навичок та вмінь виконання креслеників.

Під час вивчення кожного розділу (модуля) передбачені практичні роботи.. Практичні роботи виконуються у терміни, встановлені викладачем згідно графіка здачі модулів, затвердженого цикловою комісією.

Навчальною програмою передбачається виконання вправ та графічних робіт. Вправи містять загальні завдання і виконуються безпосередньо у робочому зошиті (чи на окремих роздрукованих аркушах розміру формату А4).

Графічні роботи містять завдання складені за варіантною системою. Варіант завдання вибирають з відповідних таблиць і рисунків за номером(шифром) студента, встановленим викладачем.

! Увага

Програмний матеріал потрібно вивчати в такій послідовності:

1. Ознайомитися з загальними методичними вказівками і змістом робочої програми предмета.

2. Вивчити матеріал по темах першого завдання, користуючись підручником. Вивчити державні стандарти, що відносяться до даних тем. Виконати вправи для закріплення теоретичного матеріалу. Відповісти на питання для самоперевірки. Вправи виконують олівцем у робочому зошиті. Кресленики вправ потрібно виконувати охайно відповідно до вимог СКД. Написи і цифри повинні бути виконані креслярським шрифтом.

3. Графічні роботи виконуються на аркушах креслярського паперу формату А3 (420х297). Для цього потрібно ознайомитися зі змістом завдання графічної роботи, визначити свій варіант, виконати креслення свого варіанту, оформити їх відповідно до методичних вказівок та вимог СКД.

Креслення графічних робіт потрібно зброшурувати в альбом формату A3 (420Х297) з обкладинкою у вигляді листа креслярського паперу того ж формату. На обкладинці студент вказує прізвище, ім'я і по-батькові, відділення (чи спеціальність), курс і номер навчальної групи, номер варіанта, дату виконання роботи. Робота, що виконана не зі свого варіанта, не зараховується.

Захистивши графічну роботу або вправу, студент приступає до вивчення наступного завдання. Якщо студент, вивчаючи матеріал, не може самостійно розібратися в якому-небудь питанні, варто звернутися за консультацією до викладача.

Студент повинен зберігати зараховану графічну роботу до пред'явлення на іспиті. У випадку втрати робота виконується повторно. На іспиті потрібно пред'явити також робочий зошит з виконаними вправами.

Для роботи над кресленнями потрібно мати: креслярську дошку з рейсшиною чи креслярським приладом (розмір дошки 1000Х650 мм), косинці, готовальню, набір лекал, креслярські олівці різної твердості (2Т, Т, ТМ, М) для побудови й обведення креслень, кнопки, гумки, креслярський папір формату А3, А4 ( ГОСТ 2.301-68 ).

.

Рис. 2 Розташування основного напису.

Перелік практичних робіт за модулями

з дисципліни «Основи нарисної геометрії та інженерна графіка» для спеціальності 5.10010201 «Експлуатація та ремонт машин та обладнання агропромислового виробництва»

№ п/п

Модуль (номер п/п, назва, шифр)

Назва практичної роботи

Формат

1

2

3

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10

11.

12.

Модуль 1.

Геометричне креслення. (ГК)

Лінії креслення. Шрифти.

Контур деталі.

Ухил. Конусність. Лекальні криві.

Самостійна робота: Вправ 1 Написання букв згідно ГОСТ 2.304 -81

Вправа 2 Нанесення розмірів

Вправа 3 Ділення кола

Вправа 4 Спряження

Вправа 5 Лекальні криві

Модуль 2.

Основи нарисної геометрії та проекційне креслення. (НГ)

Самостійна робота – Вправа 6: Комплексний кресленик точки.

Комплексний кресленик прямої.

Самостійна робота - Вправа 7: Комплексний кресленик площини.

Способи перетворення проекцій. Спосіб заміни площин проекцій.

Прямокутна ізометрія.

Проекції геометричних тіл.

Перетин поверхонь геометричних тіл площиною.

Взаємний перетин поверхонь.

Комплексний кресленик моделі.

Прості розрізи.

Технічний рисунок групи тіл

Самостійна робота – Вправа 9:Технічний рисунок моделі.

А3

А3

А3

А3

А3

А3

А3

А3

А3

А3

А4