Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4лек.Теор Мех М1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
658.43 Кб
Скачать

Лекція № 4.

Тема 3. Плоский рух твердого тіла

Означення плоского руху

Якщо всі точки тіла рухаються в площинах, паралельних деякій нерухомій площині, то такий рух тіла називається плоскопаралельним (плоским) рухом тіла.

Рис 3.1

На рис. 3.1 показано рух круглого циліндричного катка. Проведемо нерухому площину , яка перпендикулярна осі обертання катка. Проведемо площини , і т.д., які паралельні площині і перетинають тіло катка. Отримали кругові перерізи , і т.д. Якщо при русі катка всі перерізи , і т.д. будуть залишатись в площинах , і т.д., то в цьому випадку тіло виконує плоский рух. В подальшому площини , будемо суміщати з нерухомою площиною , а замість всього тіла будемо зображати тільки переріз в нерухомій площині і вивчати рух цієї плоскої фігури.

Рівняння плоского руху твердого тіла

Як уже відмічалось раніше, плоский рух твердого тіла тотожний руху його плоского перерізу. Тому в подальшому будемо розглядати рух тільки перерізу тіла, сумістивши його для зручності з площиною рисунка.

Н ехай тіло виконує плоский рух. Розглянемо рух плоского перерізу цього тіла (рис. 3.2). В площині руху фігури виберемо систему координат . Візьмемо на площині точки і та проведемо вектор . Тоді

, (3.1)

де і – радіус-вектори відповідно точок і тіла.

З плином часу радіус-вектори , змінюються, тобто є функціями часу. При русі тіла відстань між точками і не змінюється (тіло тверде), тобто модуль вектора , але змінюється напрям вектора завдяки тому, що фігура може обертатись в площині . Це означає, що вектор є функцією часу

. (3.2)

Вирази (3.1) і (3.2) є векторними рівняннями плоского руху твердого тіла.

Плоский рух як поступальний рух полюса і обертальний навколо полюса

Н ехай тіло виконує плоский рух. Рух цього тіла будемо розглядати як рух відрізка (рис. 3.3). Нехай у початковий момент часу тіло займало положення , а через проміжок часу – положення , в якому відрізок зайняв положення . Яким чином відрізок перетворився у ?

Візьмемо за полюс точку . Нехай тіло рухалось поступально, і точка потрапила в точку . Тоді точка відрізка повинна потрапити в точку . Щоб точка потрапила в положення , необхідно, щоб тіло виконало обертальний рух на кут навколо точки (полюса).

Таким чином, плоский рух тіла можна розглядати як суму двох простих рухів: 1) поступального руху тіла разом з полюсом, 2) обертального руху тіла навколо полюса.

Яку ж точку тіла обрати за полюс і що зміниться, якщо змінити полюс?

Візьмемо за полюс точку . Нехай тіло з положення рухається поступально і точка потрапила в точку . Тоді точка потрапляє в положення . Щоб точка потрапила в положення , необхідно тілу надати обертальний рух на кут навколо точки .

Проаналізуємо ці два випадки. По-перше, при обертальному русі і, по-друге, напрям обертання однаковий.

Висновок: 1. Вибір полюса не впливає на обертальний рух тіла, тобто значення кутової швидкості і кутового прискорення тіла не будуть залежати від вибору полюса. 2. Вибір полюса впливає на поступальний рух тіла.

З апишемо рівняння плоского руху тіла інакше. Виберемо систему координат у площині руху плоскої фігури (рис. 3.4) та відрізок на твердому тілі. Візьмемо за полюс точку .

Запишемо такі рівняння:

, , . (3.3)

Перші два рівняння виразу (3.3) характеризують рух точки , тобто характеризують поступальний рух тіла. Третє рівняння виразу (3.3) характеризує обертальний рух тіла навколо полюса . Отже, рівняння (3.3) є рівняннями плоского руху твердого тіла в координатній формі.

Розглянемо окремі випадки плоского руху тіла.

1. Нехай полюс не рухається. Тоді тіло буде виконувати обертальний рух навколо точки . Це означає, що обертальний рух тіла є одним із видів плоского руху.

2. Нехай при плоскому русі тіла кут , тобто тіло не обертається навколо полюса . Це означає, що тіло виконує поступальний рух в одній площині.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]